Samsung Galaxy S20 krijgt Android 12 update in Nederland – unbranded nu ook

De langverwachte Android 12 update arriveert op de Nederlandse Samsung Galaxy S20-serie. Nadat eerder gebruik(st)ers met een Vodafone branded toestel ‘m kregen, komen nu ook de unbranded modellen aan de beurt. Ook in België kun je met de update aan de slag.

Galaxy S20 update naar Android 12 in Nederland

Tussen kerst en de jaarwisseling startte Samsung elders al de uitrol van Android 12 en One UI 4 naar de Galaxy S20-serie. Even was er de hoop dat hij nog in 2021 ook naar Nederland zou komen. Echter, met de komst van de losse patch van december werd snel duidelijk dat dat er niet meer in zat. Inmiddels is het 2022 – en deze maand moet het gaan gebeuren, aldus Samsung's eigen Android 12 planning. En inderdaad, het gaat gebeuren.

Voor steeds meer Galaxy S20-modellen staat nu de 2,5 GB grote update klaar naar firmwareversie G98**XXSCEUL7. Daarin zit nog steeds de patch van december – maar nu zijn dus ook Android 12 en de nieuwe One UI 4 interface van de partij. De grote upgrade brengt toffe nieuwe features zoals Kleurenpalet naar de S20. Met Kleurenpalet worden de kleuren van de interface automatisch aangepast aan jouw achtergrondafbeelding.

De Extra dimmen optie maakt het gebruik van telefoon in het donker fijner, en bovendien krijg je vanaf Android 12 meer informatie over veranderingen in firmware-updates. De Weer widgets gaan op de schop, je kunt het Always On Display instellen om alleen nieuwe meldingen te tonen, én je kunt zelf emoji-stickers samenstellen op je toetsenbord.

Ook in de camera-app heeft Samsung wat dingen gewijzigd en toegevoegd. De ‘zoom-symbooltjes' tonen nu direct het bijbehorende zoomniveau. En het toestel herkent huisdieren in de Portret stand. Nog veel meer informatie over de vernieuwingen vind je in ons One UI 4 overzicht – of in de bijgevoegde changelist:

Na de installatie

Hoe er rekening mee dat je telefoon ná de upgrade een tijd lang meer energie verbruikt. Het systeem is in het begin nog niet geoptimaliseerd, en je accu zal enige uren of dagen sneller leeg gaan dan je gewend was. Dat is geen bug, maar een feature, flauw gezegd. Je kunt jouw Galaxy S20 hierbij ‘helpen' door ‘m de eerste dagen een paar keer handmatig opnieuw te starten.

Beschikbaarheid

Inmiddels is de upgrade beschikbaar op alle Nederlandse en Belgische unbranded Galaxy S20, S20+, en S20 Ultra modellen. En ook op branded toestellen die direct bij Vodafone zijn aangeschaft. Alleen met een toestel van T-Mobile moet je nog wat geduld hebben.

Is jouw S20 nog niet aan de beurt? Check dan nu onze tips voor de voorbereiding op, en installatie van Android 12 op jouw Samsung telefoon.In ieder geval krijg je vanzelf een melding zodra de upgrade klaar staat om gedownload te worden. Je kunt uiteraard ook handmatig checken of het op jouw telefoon al zover is, via Instellingen -> Software-update -> Downloaden en installeren.

Heb jij de grote upgrade al binnen op jouw Galaxy S20 (Plus/Ultra)? Is alles goed verlopen, of kom je na installatie bugs tegen?

Lees de reacties (49)

    • Ik gok dat je wel T-Mobile als provider hebt, maar dat je jouw toestel ergens anders gekocht hebt?

        • Hm curieus, want voor T-Mobile's toestellen zie ik 'm nog niet. Mag ik vragen wat er in de tweede regel van het vakje 'Softwareversie serviceprovider' staat op het Softwaregegevens scherm (via Instellingen -> Info telefoon)? Daar staan een aantal drieletter-codes (bijv PHN/PHN,PHN/EUX/PHN bij een unbranded Nederlands toestel met Nederlandse simkaarten).

  • Nog steeds niks voor de unbranded S20 sinds wanneer worden branded toestellen voorgetrokken?

  • Helaas vind ik de update wat instabiel. Bij het opstarten van de telefoon (bij elke reboot) lijkt hij 2 tot 3 keer te "crashen" voordat ik eindelijk in m'n hoofdmenu ben.

    Mijn wekker is vanochtend niet af gegaan, gelukkig was ik zelf op tijd wakker. Maar dit vind ik wel een hele kwalijke bug. Nog nooit meegemaakt.

    Ook meerdere app crashes gehad. Dingen die ik normaal zonder problemen kon doen wordt ik er nu telkens uit gegooid. Ik zie er tegenop om m'n telefoon volledig te moeten resetten maar ik ben bang dat ik die kant op moet gaan. Ik verwacht geen nieuwe update in een korte tijd.

1 2 3 6