Samsung Galaxy S10 update naar Android 12 start in Nederland en België

De eerste Nederlandse Galaxy S10(+) gebruiksters kunnen nu officieel de update naar Android 12 downloaden. Deze installeert ook Samsung's nieuwe One UI 4 interface. Ook in België gaat de upgrade nu van start.

Galaxy S10 update naar Android 12 in Nederland

Al in de laatste dagen van 2021 kregen de eerste Europese Galaxy S10 gebruik(st)ers de langverwachte upgrade naar Android 12. In Nederland en België, echter, was het toen nog niet zover. Na een vrij korte 'testperiode' heeft Samsung nu wel besloten de upgrade in meer markten beschikbaar te stellen, al is het aantal toestellen vooralsnog wat beperkt.

Op het moment van schrijven is de Android 12 update al beschikbaar op de Galaxy S10+. Aanvulling: inmiddels is hij er ook voor de S10. De meer dan 2GB grote download brengt het toestel naar firmwareversie G97*FXXUEGULB. Deze laat de beveiligingspatch onveranderd – die van december had de S10 al – maar installeert wel de nieuwste versie van het Android OS. Bovendien krijg je daarmee direct versie 4 van Samsung's eigen One UI interface.

De bijgevoegde changelog is lang, en het aantal veranderingen en vernieuwingen flink. De (volgens ons) beste nieuwe features in Android 12 zijn Kleurenpalet, de optie om zelf ‘emoji-stickers' samen te stellen, de mogelijkheid om alleen nieuwe meldingen op het Always On Display te tonen, én de uitgebreidere informatie bij firmware-updates. Maar ook in de camera-app is bijgeschaafd, met onder andere nieuwe zoom-icoontjes, en een verbeterde scan-functie (wanneer je documenten fotografeert). Check ons overzicht met vernieuwingen in One UI 4, of bekijk de complete changelist onderaan dit artikel.

Na installatie

Het kan natuurlijk altijd zijn dat je na installatie van een grote upgrade nog wat bugs tegenkomt. Het gros laat zich oplossen door apps te updaten naar de nieuwste versie. Ook kan het zijn dat de accu van jouw Galaxy S10 na de upgrade sneller leeg gaat. Dat is niet vreemd. In de uren en dagen na installatie moet het systeem zichzelf compleet opnieuw optimaliseren. Toch zal het energieverbruik in de dagen na de update weer normaliseren.

Check vooral ook ons uitgebreide overzicht met tips voor een goede voorbereiding en uitvoering van de Android 12 update op jouw Galaxy S10.

Beschikbaarheid

Op het moment van schrijven is de grote update OTA – Over The Air, direct op het toestel – beschikbaar op de unbranded Galaxy S10 en S10+ in Nederland en België. Voor de S10e is hij er nu nog niet, en ook met een branded toestel van Vodafone of T-Mobile moet je nog even geduld hebben.

Toch is duidelijk dat de kop eraf is, en je ook de andere modellen de komende uren of dagen kunt updaten. Alleen de Galaxy S10 Lite volgt zijn eigen weg. Voor dat toestel is de upgrade elders in Europa al wel beschikbaar. Het kan dus niet lang meer duren voor je ook die S10-variant kunt bijwerken.

Heb jij Android 12 inmiddels binnen op jouw Galaxy S10(e, +, of lite)? Is alles goed verlopen, of kom je nog bugs tegen na installatie?

Lees de reacties (23)

1 2 3 5