Samsung Galaxy S vs Galaxy S21 Ultra camera vergelijking: 11 jaar ontwikkeling in beeld

Hoe veel beter zijn de foto's van de camera van Samsung's Galaxy S21 Ultra nu echt, in vergelijking met die van de allereerste Galaxy S uit 2010? Mocht je je dit toevallig – érg toevallig, wel – de afgelopen tijd hebben afgevraagd, dan hebben we hier het antwoord. En nog wat meer overdenkingen.

Ow, wat is hij klein geworden in 11 jaar tijd: de Galaxy S naast de (camera van de) Galaxy S21 Ultra

Galaxy S vs Galaxy S21 Ultra: camera vergelijking

Ieder jaar lanceert Samsung nieuwe toptelefoons, met camera's met hogere getalletjes en duurder klinkende features. Soms zorgt dit voor significante verbeteringen op bepaalde gebieden, zoals de optische zoomlens. Maar soms, ook, worden planken misgeslagen – zoals bij de mogelijkheid 100x in te zoomen. Wat blijft er nu echt over, als we alle hype en PR aan de kant zetten, en gewoon direct vergelijken tussen de eerste Galaxy S en de Galaxy S21 Ultra? Topmodel versus topmodel, 2010 versus 2021.

Dat gezegd hebbende, moet je toch een ding in gedachten houden. Gemakshalve gaan we eerst even voorbij aan het feit dat de Galaxy S destijds minder dan de helft kostte van de Galaxy S21 Ultra bij de lancering eerder dit jaar. Toptelefoons zijn namelijk niet alleen beter geworden, maar ook véél duurder.

Natuurlijk zit dit prijsverschil ‘m niet alleen in de betere camera's. De eerste Galaxy S had een 4 inch AMOLED scherm(pje) met een resolutie van 800 bij 480 pixels en een 1500 mAh accu. De S21 Plus heeft een 6,8 inch AMOLED paneel met 3200 bij 1440 pixels en een refresh rate van 120 Hz – én een 5000 mAh batterij. Om maar wat willekeurige details eruit te pikken. Dat alles negeren we, zodat we ons echt kunnen focussen op de foto's.

Galaxy S
S21 Ultra
Galaxy S
S21 Ultra
Galaxy S (crop)
S21 Ultra (crop)
Galaxy S (crop)
S21 Ultra (crop)

Wat is er écht beter in 2021?

Na jaren geen Galaxy S meer te hebben aangeraakt, viel eigenlijk één ding direct op. Bij voldoende daglicht doet de 5 megapixel hoofdcamera het eigenlijk helemaal zo slecht niet. Natuurlijk, er zijn minder details zichtbaar als je je foto uitvergroot. De S21 Ultra maakt tenslotte standaard 12 megapixel foto's – met een 108 megapixel sensor. Bovendien is de kleurbalans van de Galaxy S een stuk minder trefzeker, evenals de belichting en de autofocus. Maar als alle factoren meezitten, kun je met de Galaxy S nog steeds foto's maken die op de gemiddelde sociale media niet uit de toon vallen.

Daarmee hebben we dan ook direct een van de belangrijkste verbeteringen van de Galaxy S21 Ultra ten opzichte van de Galaxy S te pakken. Vooral het gemak waarmee je mooie foto's met je telefoon maakt is in 11 jaar tijd sterk verbeterd. Veel aspecten regelen zichzelf geheel automatisch, waardoor je minder minder moeite moet doen.

Toch heeft ieder voordeel ook zijn nadeel. Een deel van het verhoogde gemak komt door de veel uitgebreidere softwarematige bewerkingen die toestellen als de Galaxy S21 op foto's loslaten. En in enkele situaties wordt dit zelfs tot nadeel – bijvoorbeeld bij close-ups met heel veel kleine details. Daar is een natuurlijke opname vaak mooier dan een foto waar een of ander algoritme probeert lijnen en contrasten scherper te maken. Vergelijk de ingezoomde crops van de kleine bloemetjes, bijvoorbeeld:

Duidelijk is ook, dat het dynamisch bereik van de camera's van de Galaxy S21 Ultra een stuk groter is dan die van de Galaxy S – al ligt dit ook deels aan de genoemde softwarematige bewerking. Foto's die je met de S21 maakt zijn minder snel over- of onderbelicht. Daar profiteer je in fel zonlicht van, maar ook bij weinig licht. Sterker nog: bij weinig licht komen de verschillen tussen een telefooncamera uit 2010 en eentje uit 2021 pas echt goed tot hun recht.

Mogelijkheden, mogelijkheden, mogelijkheden

Inderdaad, met een Galaxy S21 (Ultra) kun je ook bij weinig licht nog steeds prima uit de voeten. De Galaxy S hoef je dan niet eens tevoorschijn te halen. En ook dat is symptomatisch voor het verschil tussen 2010 en 2021: je kunt nu zoveel meer met de camera van je telefoon. Bijna alle smartphones beschikken nu bijvoorbeeld over een groothoeklens – en de topmodellen over een of meerdere zoomlenzen.

En zo belanden we dus op gebieden waar we de Galaxy S en de S21 Ultra simpelweg niet kunnen vergelijken. Tien keer inzoomen met de Galaxy S? De digitale zoom komt niet verder dan 4x, en is net zo overbodig als de 100x Space Zoom op nieuwe Samsung telefoons. De Ultra zoomt optisch 10x in, zonder blikken of blozen. En dan hebben we het nog niet eens over specifieke camerastanden, zoals de Portret stand, die voor een mooie, vervaagde achtergrond zorgt.

Foto's van jezelf

Sowieso is het opvallend hoe weinig de nadruk 11 jaar geleden op het maken van selfies lag. Oké, het toestel beschikt over een Beauty shot filter, maar die is niet beschikbaar voor de frontcamera. Van Portret standen of andere selfie-gerelateerde opties heeft de Galaxy S al helemaal niet gehoord. De 0,3 megapixel resolutie leent zich simpelweg niet voor het maken van mooie foto's, en zit er meer voor de vorm. Op de S21 Ultra is dit wel anders: een 40 megapixel frontcamera met autofocus, bokeh-rijke kiekjes in de Portret modus, en veel meer filters en snufjes zijn van de partij. Foto's van jezelf zijn nu een ding – in 2010 duidelijk nog niet.

Conclusies

Los van de filosofische vragen die de gegroeide nadruk op selfies oproept, kunnen we een aantal semi-zinvolle conclusies trekken. De Galaxy S21 maakt het vooral veel makkelijker mooie opnames te maken – deels door betere hardware, maar ook door veel actievere software. Bovendien heb je tegenwoordig gewoon veel meer mogelijkheden, door het grotere aantal specifieke lenzen, en – wederom – de uitgebreide software. Gemak en mogelijkheden slaan de klok, als je de S21 Ultra vergelijkt met de Galaxy S.

Daar staat naast – misschien niet direct tegenover – dat de hoofdcamera van de Galaxy S bij daglicht gewoon aardige foto's kan maken. En soms is het gebrek aan kunstmatige software-trucjes zelfs helemaal geen nadeel.

Natuurlijk klopt de stelling dat 'telefooncamera's in 11 jaar tijd veel beter zijn geworden'. Dit ‘beter' komt slechts deels door echt betere hardware, en voor een significant deel ook door meer software, en meer specifieke (groothoek- en telefoto-)camera's. De camera die sinds de Galaxy S echt op álle fronten eindeloos veel verbeterde is… de frontcamera.

De échte winnaar: de middenklasse

Tegelijkertijd zit ook gewoon niet iedereen te wachten op 10x optische zoom, nachtopnames, en het bijbehorende prijskaartje. Het is niet voor niets dat zich sinds 2010 een smartphone-middenklasse ontwikkelde die qua camerakwaliteit vooral gewoon ‘goed genoeg' is.

Toestellen als de Galaxy A52 vervullen anno 2021 die rol met verve. En juist deze toestellen profiteren van de sterk verbeterde camera-software, zonder daarbij een beroep te moeten doen op de dure fancy hardware van toestellen als de Galaxy S21 Ultra. Bovendien zijn ze zelfs duidelijk goedkoper dan de Galaxy S destijds was. Je zou dus kunnen zeggen dat de échte vooruitgang vooral in het mid-range segment te vinden is.

Aanbiedingen

De Galaxy S is inmiddels nergens meer officieel te koop. De Galaxy S21 Ultra natuurlijk wel. De komende paar dagen krijg je ‘m – net als de rest van de S21-serie – nog inclusief Google Nest Audio speaker. Check ‘m bij Samsung zelf HIER voor een paar exclusieve kleuren die je nergens anders kunt kopen, of vergelijk direct alle aanbiedingen voor de Galaxy S21 Ultra met abonnement.

Als je gewoon meer over het toestel wilt weten, kun je ook onze uitgebreide Galaxy S21 Ultra review lezen – of misschien wel onze Galaxy A52 review.

Lees de reacties (6)

  • Weet je waar de S in uitblinkt ,audio!.
    Je had destijds tweakers die apps hadden ontwikkeld om de versterker mogelijkheden van de S optimaal te benutten, na een root toegang.
    Ik heb het toestel nog in gebruik als walkman met de eerste batterij.
    Leuk artikel trouwens.