Samsung Galaxy A52 en A72 FAQ: de duiveltjes in de details

Eerder deze week lanceerde Samsung de Galaxy A52 en Galaxy A72. Vooral de Galaxy A52 spreekt velen aan door zijn vriendelijke prijs – vanaf €349. Hieronder lichten we allerlei details van de toestellen nog een keer uit, naar aanleiding van vragen die wij de afgelopen dagen kregen.

Galaxy A52 en A72: details, feiten, wetenswaardigheden

Als je onze hands on preview van de Galaxy A52 hebt gelezen, dan ben je in feite al goed op de hoogte van alle ins en outs van het toestel. Toch zijn er een hoop details waar je snel overheen kijkt, maar die des te relevanter zijn als je ‘m wilt kopen. Bijvoorbeeld…

Wat zijn de verschillen tussen de Galaxy A52 met 4G en met 5G?

De ene heeft kan mobiel surfen op 4G netwerken, terwijl de Galaxy A52 5G ook van de nieuwe, snellere netwerken gebruik kan maken. That's it? Nee, verrassend genoeg zijn de verschillen groter. De A52 5G heeft namelijk een andere, snellere processor dan de Galaxy A52 met 4G. Het verschil in prestaties tussen de Snapdragon 720G (4G) en Snapdragon 750G (5G) kan oplopen tot ongeveer 20%.

Dat verschil is niet geheel te verwaarlozen, komt nog ergens anders terug. De A52 4G heeft namelijk een scherm met een verversingsfrequentie van 90Hz. De A52 5G heeft een 120Hz scherm. Los van de prestaties, voelt de laatste dus nog wat vloeiender aan in het dagelijks gebruik.

Hoe zit het met de Galaxy A72 met 5G?

Je zult niet de eerste zijn die de unieke telefotocamera van de A72 interessant vindt. Drie keer optische zoom in een A-serie toestel is tof, tenslotte. Maar wat als je ook klaar wilt zijn voor de 5G-toekomst?

De Galaxy A72 is helaas alleen als 4G-telefoon verkrijgbaar. Hoewel wij weten dat Samsung ook een A72 met 5G in de pijpleiding heeft, is duidelijk dat deze voorlopig niet naar Nederland komt. Een eerlijk is eerlijk: wij rekenen er niet op dat hij later alsnog hier uit gaat komen.

Is de Galaxy A52 / A72 waterdicht?

Het antwoord op deze vraag is: nee. Nee? Maar hoe zit dat dan met die IP67-certificatie? Die zegt dat het toestel waterbestendig is, maar niet waterdicht. Je kunt er prima mee in de regen lopen, en een glas water vormt geen gevaar. Je kunt ‘m zelfs tot een half uur in een bak zoet water leggen, op een diepte van maximaal een meter. Je hebt daar niets aan, maar het kán wel.

Het voornaamste voordeel van de IP67-certificatie is, dat je je gewoon niet zo bang hoeft te zijn voor vocht. Smartphones zijn gevoelige stukjes techniek, maar waterbestendige smartphones kun je wat dit betreft relatief zorgeloos gebruiken.

Zit er bij de Galaxy A52 / A72 wel een oplader in de doos?

We snappen dat je het wilt weten. Tenslotte zit bij de veel duurdere Galaxy S21 géén oplader in de doos van de telefoon. Maar bij de A52 spaart Samsung niet op de basisfunctionaliteit, en stop gewoon een oplader in de doos.

Let wel: het gaat hier om een 15 Watt snellader. De Galaxy A52 ondersteunt echter snelladen tot 25 Watt. Wil je eruit halen wat erin zit – of juist: erin stoppen zo snel als het erin kan? – dan moet je zelf ergens anders een 25 Watt snellader vandaan halen. Of kopen.

Gek genoeg zit er bij de Galaxy A72 wel direct een 25 Watt lader. Natuurlijk, hij is met zijn adviesprijs van €449 ook wat duurder. Kennelijk kan de betere lader er dan wel vanaf.

En een koptelefoon?

Nee. Ergens in de loop van 2020 stopte Samsung met het standaard meeleveren van koptelefoons bij hun smartphones. De koptelefoons die bij A-serie werden geleverd waren sowieso geen feest om daadwerkelijk te gebruiken – maar nu krijg je er helemaal geen meer.

Toch hebben de Galaxy A52 en A72 hier wel degelijk een plus. Beide beschikken ook anno 2021 nog over een 3,5mm koptelefoonaansluiting. Je bent dus niet gedwongen een Bluetooth of USB-C koptelefoon aan te schaffen. In plaats daarvan kun je je bestaande favoriete koptelefoon blijven gebruiken.

Heeft de Galaxy A52 / A72 stereo luidsprekers?

Overigens kun je natuurlijk ook zonder koptelefoon naar de Galaxy A52 en A72 luisteren. Beide toestellen hebben stereo luidsprekers, die door AKG ‘getuned' zijn. Deze produceren relatief veel en vol geluid – voor zover daarvan sprake kan zijn op telefoonspeakertjes, natuurlijk.

Zit er standaard een screenprotector op de Galaxy A52 / A72?

Nee. Wat bij Samsung's high end toestellen al een tijdje standaard is – een voor geïnstalleerde screenprotector – kwamen wij bij de Galaxy A52 en A72 helaas niet tegen.

Hebben de Galaxy A52 en A72 twee simsloten en een microSD geheugenslot?

Als je wilt weten of de Galaxy A52 een dual-SIM telefoon is, dan luidt het antwoord: ja, hoor. Wil je weten of je alle drie de kaartjes – 2x SIM, 1x SD – tegelijk kunt plaatsen, dan is het antwoord ontkennend. Een van de sloten is een hybride slot. Daar past óf een simkaart in, óf een geheugenkaart (van maximaal 1TB).

Kun je de Galaxy A52 / A72 met een eSIM gebruiken?

Als we het toch over simkaarten hebben: nee, je kunt geen eSIM gebruiken met de Galaxy A52 of A72. Daarvoor moet je toch een Galaxy S20 of Galaxy S21 aanschaffen.

Hoe lang krijgt de Galaxy A52 / A72 updates?

De Galaxy A52 en A72 krijgen beide drie grote Android upgrades. Ze verschijnen nu met Android 11. In 2022 krijgen ze Android 12, in 2023 Android 13, en in 2024 Android 14.

Daarnaast krijgen de toestellen tot het voorjaar van 2025 regelmatig beveiligingsupdates. Maar er is één puntje van onduidelijkheid: we weten nog niet zeker hoe vaak Samsung deze beveiligingsupdates zal aanbieden. De Galaxy A50 krijgt ze maandelijks, de Galaxy A51 ieder kwartaal.

Een paar weken geleden betrapten wij Samsung toen ze de A52 5G per ongeluk voortijdig op de lijst had gezet met Samsung telefoons die maandelijkse updates krijgen. Kort daarna werd het toestel van de lijst gehaald, en tot nu toe niet teruggezet. We weten dus nog niet of dit een foutje was, of dat de A52 5G wel degelijk iedere maand de nieuwste patches gaat krijgen. En zelfs al is dit het geval, hoe zit het dan met de A52 4G en A72?

Zodra Samsung meer informatie vrijgeeft laten wij weten. Tot die tijd zijn dit soort details gewoon nog niet bekend.

Wat voor vingerafdruksensor zit er op de Galaxy A52 / A72?

Zowel de Galaxy A52 als de A72 hebben een optische vingerafdruksensor onder het beeldscherm. Je ontgrendelt het toestel door je vinger op een specifieke plek op het scherm te leggen. Hoewel Samsung's eerste optische in-display sensoren matig waren, is hier veel verbeterd sinds de Galaxy A50. Op de A52 en A72 werkt ‘ie gewoon snel en nauwkeurig.

Krijg ik nog iets cadeau als ik nu direct een Galaxy A52 of A72 koop?

Goed dat je het vraagt. Het antwoord luidt tot en met 25 maart: ja. Koop tot en met die datum een A52, A52 5G of A72 en je kunt van Samsung een set Galaxy Buds+ t.w.v. €149 ontvangen. Maar je moet even opletten: deze actie geldt niet overal! Check zelf hoe je de gratis Galaxy Buds+ bij de Galaxy A52 of A72 ontvangt – of neus direct rond bij de shops die meedoen aan de actie:

SHOPSPROVIDERS
CoolblueVodafone
MediaMarktT-Mobile
Mobiel.nlTele2
GSMWebKPN
Bol.com