Samsung Galaxy A42 krijgt waarschijnlijk toch geen Android 13 (in Europa)

Een van Samsung's mid-range telefoons die tot nu toe géén Android 13 upgrade kreeg, is de Galaxy A42. Sterker nog: vermoedelijk komt deze gewoon niet naar de Europese versie van het toestel. Maar waarom leek het dan lange tijd wel te gaan gebeuren?

Galaxy A42 en Android 13: de stand van zaken

Met de Galaxy A42 bracht Samsung eind 2020 de eerste mid-range Galaxy met 5G-connectiviteit uit in Nederland. Het was toen tevens de eerste telefoon in de Galaxy Ax2 serie, die in 2021 uitgebreid werd met de superpopulaire Galaxy A52 en Galaxy A52s. Eerder in 2020 verschenen modellen als de Galaxy A51 en A71, die inmiddels wel op Android 13 draaien, net als de A52(s).

Het leek dus niet onlogisch dat ook de Galaxy A42 voor de upgrade in aanmerking komt. En allerlei ontwikkelingen wezen ook precies daarop.

Planning: december

Eind oktober verscheen in Zuid-Korea de eerste lijst met geplande Android 13-updates voor veel verschillende Samsung telefoons. De upgrade voor de Galaxy A42 stond daar gepland voor december. Deze lijst was de basis voor de genoemde datum in ons eigen uitgebreide Android 13 overzicht.

Toen Samsung in november de officiële Android 13-planning in Nederland publiceerde, ontbrak de Galaxy A42. Daarover schreven wij toen:

Vreemd genoeg staat in Nederland de Galaxy A42 niet op de lijst. Toch was dat toestel ook hier verkrijgbaar, en elders krijgt deze gewoon de upgrade. Wij gaan er vanuit dat dit dus ook hier gaat gebeuren – vermoedelijk in december.

En inderdaad: de komst van de upgrade leek uiteindelijk bevestigd toen de Samsung in Zuid-Korea op 6 december begonnen met de uitrol van Android 13 en One UI 5 naar de A42.

So far so good – het leek een kwestie van tijd tot de upgrade ook in Europa beschikbaar zou komen. Toch? Nou, niet dus. December is inmiddels voorbij, en de Galaxy A42 draait hier nog steeds op Android 12. Hoewel dat op zicht niet veel hoeft te zeggen – updates lopen soms nu eenmaal vertraging op – valt het dit keer toch op. Tenslotte rolde Samsung Android 13 naar andere telefoons op de beloofde datum uit, of eerder.

Hoe staat het nu?

Wij gingen dus op onderzoek uit om te kijken hoe het nu staat met de upgrade. Na de start van de Android 13 upgrade voor de Galaxy A42 in Zuid-Korea werd het toestel nergens anders bijgewerkt. Concreet betekent dit, dat Samsung wel de Zuid-Koreaanse versie van de A42 (de SM-A426N) van Android 13 heeft voorzien, maar niet de internationale toestelversie (de SM-A426B), die ook in Europa verkocht werd. En ook de Amerikaanse toestelvarianten (SM-A426U en SM-A426U1) werden niet bijgewerkt.

Een blik op Samsung's firmwareservers laat zien dat er op dit moment verder geen Android 13 firmwareversies voor de internationale Galaxy A42 getest worden. Wel is er een nieuwe beveiligingspatch in de maak, maar ook die software is gebaseerd op Android 12. Voor de Amerikaanse varianten kunnen wij op dit moment ook geen op Android 13 gebaseerde firmwares vinden.

Simpel gezegd: er is op dit moment geen Android 13 in zicht voor de Galaxy A42 versie die in Europa verkocht werd.

En dus…

Is daarmee helemaal zeker dat de Galaxy A42 dus géén Android 13 krijgt? Je snapt dat we voorzichtig zijn met het trekken van definitieve conclusies. Maar bij nader inzien was Samsung's Nederlandse update-schema dus wel correct – zónder het toestel erop.

Daarmee ontstaat een vrij unieke situatie. Samsung's officiële updateschema's waren in het verleden namelijk nogal eens niet accuraat, én meestal worden toestellen door Samsung gewoon wereldwijd overal van dezelfde upgrades voorzien. Maar in dit geval blijkt de zaak precies omgekeerd. Samsung's lijst was wel helemaal correct, en bovendien krijgt de Galaxy A42 dus niet overal dezelfde upgrades. In veel meer gevallen bleken vergelijkbare aannames in het verleden uiteindelijk wél betrouwbaar – maar dit keer dus niet.

Wij kunnen ons slechts één andere keer herinneren dat een vergelijkbare situatie zich voordeed. Dat was in 2016, toen de Galaxy J3 van dat jaar in Zuid-Korea Android versie 6.0 kreeg. Uiteindelijk is hetzelfde toestel in Europa nooit verder gekomen dan Android 5.1.1.

Uiteraard verklaart dit alles niet waarom de A42 hier mogelijk geen Android 13 krijgt. Het laat hooguit zien waarom wij er lange tijd vanuit gingen dat het toestel de nieuwe software wel krijgt. Kennelijk hoort de A42 qua upgrades voor Samsung in Europa nog bij de toestellen die slechts twee grote Android upgrades krijgen. En dat, ondanks het feit dat hij bij lancering (in oktober 2020) net zo veel kostte als de Galaxy A52 (gelanceerd in maart '21), en slechts €20 goedkoper was dan de Galaxy A51 (in maart '20). Zowel de A51 als de A52 krijgen van Samsung wel drie grote Android upgrades.

Lees de reacties (2)

  • bijzonder daar de voorganger, de A41, wel de update naar 12 kreeg. slechte zet van Samsung daar men het toestel al met verouderd software op de markt bracht.

  • Pas een galacy a42 5g aangeschaft en er op vertrouw dat het met de upgrates zou mee doen maar ........
    Aangezien ik veel samsung aperaten heb zie niet om het vertrouwen te handhaven.