Reuters: ‘Samsung stopt misschien met Galaxy Note serie’

Na een serie vage geruchten meldt nu Reuters dat Samsung mogelijk stopt met de Galaxy Note serie. Dat maakt het verhaal in een klap een stuk concreter.

Reuters: ja, Samsung stopt ‘misschien' met Galaxy Note

Sinds enige tijd – jaren, eigenlijk – zijn er geruchten dat Samsung misschien wel gaat stoppen met het uitbrengen van telefoons in de Note-serie. En ook nu, eind 2020, zwelt speculatie aan tot flinke proporties. Tenslotte ondersteunt de aankomende Galaxy S21 Ultra een eigen S Pen stylus, al moet je deze er wel los bij kopen.

Nu mengt het bekende Reuters zich plots ook in deze discussie. Maarliefst drie ‘bronnen die bekend zijn met Samsung's plannen' bevestigen dat Samsung níet van plan is een ‘Galaxy Note 21‘ te ontwikkelen. Na de Galaxy S21 serie zou later in 2021 wel een opvouwtelefoon-met-stylus verschijnen – zeg maar, de vermeende Galaxy Z Fold 3. En net als bij de S21 Ultra krijg je deze S Pen er niet voor nop bij, maar moet je ‘m apart aanschaffen.

De mankracht die vrijkomt door niet langer nieuwe Note-modellen te ontwikkelen, wil Samsung toevoegen aan het team dat nu al aan de Z Fold serie werkt.

De voornaamste motivatie voor de beslissing is het krimpen van de high end smartphonemarkt. Onder meer door de coronapandemie zijn veel mensen de komende tijd niet op zoek naar nieuwe premium gadgets. Het heeft dus niet per se veel zin voor Samsung om een brede portfolio van dure toestellen uit te brengen. Foldables hebben daarbij meer toekomst, hoopt Samsung.

Jammer

Dat alles neemt niet weg dat het verdwijnen van de Note-serie een aderlating is voor fans van de modellen. Het was deze serie die in 2011 veel bespot werd door het ‘enorme' scherm. Inmiddels gelden 5,3 inch telefoons als zeer compact, en bleek Samsung gewoon gelijk te hebben gehad met het idee dat grotere schermen de toekomst hebben. Bovendien is de S Pen ongeëvenaard qua functionaliteit – al is de niche van enthousiaste gebruik(st)ers de afgelopen jaren stukje bij beetje gekrompen.

In onze Galaxy Note 20 Ultra review schreven we nog dat het toestel het beste is dat de Zuid-Koreanen ooit maakten. Als ‘laatste Note' is het dus een waardig afscheidsmodel. Dat de Z Fold serie de fakkel over mag nemen is op zich een goede zaak. Tenslotte voegt zo'n scherm dat openvouwt van telefoon naar tablet eindelijk weer echt iets toe – juist ook voor de power user wiens telefoon tevens ook kantoor en rekencentrum is.

De stap is dus niet onlogisch. Maar missen zullen we de serie toch. Misschien blijven we stiekem zelfs nog een heel klein beetje hopen, de . komende maanden. Tenslotte zegt zelfs Reuters ‘Samsung may discontinue…' 😉