Over juridische olievlekken (Apple v Samsung) (update!)

Is het een iPad of een snijplank?

Update:

Vandaag ging ook de rechtzaak die Apple in Nederland tegen Samsung heeft aangespannen van start. In tegenstelling tot de zaak die Duitsland speelt, ligt focus in de Nederlandse aanklacht op een aantal specifieke, gepatenteerde (software) handelingen (bijvoorbeeld: DEZE).

Overigens is inmiddels duidelijk dat het aanvechten van het Europese verkoopverbod op Samsung's Galaxy Tab 10.1 dat een Duitse rechter eerdere deze week uitsprak nog wel even kan gaan duren – misschien zelfs een jaar. Echter, mocht Apple aan het eind van de rit haar ‘Community Design' niet juridisch kunnen verdedigen kan zij wel aansprakelijk worden gesteld voor de in de tussentijd door Samsung geleden verliezen.

En om het feest compleet te maken, dook vandaag ook nog eens een bericht op dat Apple wel een beroep op – jawel – Samsung zou moeten gaan doen om het benodigde aantal schermen voor haar iPad 2 op tijd geleverd te krijgen, aangezien LG het schijnbaar een beetje laat afweten. Op deze manier begint de juridische strijd tussen de twee electronice grootmachten steeds meer op een slechte soap te lijken.

(met dank aan EPO, FossPatents, @AndreasUdo, en CNet)

Eerdere bericht:

Vandaag sloeg het nieuws dat Apple mogelijk een Europees verkoopverbod voor de Samsung Galaxy Tab 10.1 heeft bewerkstelligd in als een spreekwoordelijke bom. In navolging van een Australische rechtbank, besloot ook een rechtbank in Düsseldorf voorlopig een verkoopverbod voor de Tab 10.1  te verordenen – Europa-wijd nog wel, opvallend genoeg met Nederland als uitzondering. Naar verluid zal Apple, vanwege afwijkende patent wetgeving, een aparte rechtzaak in Nederland voeren.

Hoewel het verbod op dit moment specifiek de Galaxy Tab 10.1 noemt, laat het zich raden dat Apple op termijn een verbod op Samsung's volledige Galaxy lijn nastreeft – zoals zij op dit moment in de VS probeert af te dwingen. Ook de Galaxy S2 zou hier dus onder vallen.

Wel is het zo dat de zaak na de uitspraak van de Duitser rechter alles behalve afgedaan is. Apple beroept zich op een vastgelegd ‘Community Design' – een ontwerp wat op Europees niveau is vastgelegd – binnen de regels van de zgn. EU Community Design Regulation (CDR). Echter, het vastgelegde ontwerp is zo generiek – zie afbeelding – dat het ons niet zou verbazen als Samsung, via de in de CDR ingebakken invaliditeitsbepalingen, een succesvolle tegenprocedure kan lanceren. Tel daarbij op dat een Europees ‘Community Design' weleenswaar beschermd is, maar de aanvraag er van een grotendeels formele procedure is. Met andere woorden: het feit dat de status is toegekend, wil niet automatisch zeggen dat het ontwerp juridisch gezien als uniek verdedigd kan worden. De hardheid van de beschermde status moet in de praktijk getest worden – en dat is precies wat er nu gebeurt.

Deze juridische showvertoning begint veel consumenten inmiddels wel redelijk de keel uit te hangen, al is het maar omdat in ieder geval de release van de Galaxy Tab 10.1 naar verwachting weer zal worden uitgesteld. Samsung zelf heeft inmiddels laten weten dat ze gewoon doorgaat met de geplande releases en verkopen.

(met dank aan FossPatentsWebWereld, ReutersOHIM, 9to5Mac)

Lees de reacties (32)

  • apple raakt klanten kwijt aan samsung, vervolgens porberen de concurentie te snoeren en dan krijg je slecht nieuws voor apple :D
    fuck apple!

    • hoop eigenlijk gewoon dat samsung binnekort begint aan een soort Isamsung inplaats van een imac ofzo ^^

  • Beetje jammer van Apple. Lopen dik achter op de concurrentie en beginnen dan maar een juridisch steekspel. Mijn iPad was het eerste en laatste Apple-product

  • Het hooghartige en protectionisme gedrag van Apple gaat iedereen, behalve de Apple followers, behoorlijk de keel uithangen. Het staat buiten kijf dat Apple innovatief is, dat zeker, en hierdoor de concurrentie te lijf gaat, maar dit betekent toch niet dat je alles wat maar enigszins lijkt op een ipad kunt verbieden. De snijplank uit bovenstaand plaatje is een voorbeeld hiervan. Apple zou er beter aan doen om hun producten betaalbaarder te maken in plaats van deze nutteloze oorlogsvoering op het gebied van patenten. Ik koop geen Apple produkten meer en ik voorspel dat vele hetzelfde doen als zij hun beleid niet aanpassen aan een normale situatie waarbij marktwerking bepaald wat iemand wel en niet wil aanschaffen. Het wordt tijd dat dictator Steve Jobs de septer overdraagd aan iemand die de klant en niet het bedrijf centraal stelt.

  • weg met Apple , brengt je allemaal tress en problemen , die producten zijn waardeloos.
    gemaakt voor 1 jaar net 1 dag over de garantie.!!!.

    Samsung is de best heb thuis alles bijna van samsung!!
    bij mij komt geen apple product binnen.!!

    • Juist!

      Samsung producten zijn monsterlijke producten. Apple probeert inderdaad op zo'n manier zijn voorlopers en concurrenten uit te schakelen en op zo'n manier een monopoly positie te creëren.

1 2 3 6
Gerelateerde artikelen