Nee, de USB-C koptelefoon dongle van de Tab S5e werkt niet met de Galaxy Note 10

Je kunt niet iedere USB-C koptelefoon dongle gebruiken met Samsung's nieuwe Galaxy Note 10. Zelfs de meegeleverde dongle van de Galaxy Tab S5e kun je niet gebruiken. Hoe dit komt, en waar je dus op moet letten, lees je hieronder.

Niet alle USB-C-naar-koptelefoon dongles werken met de Galaxy Note 10

Zoals inmiddels veel beschreven, heeft Samsung géén 3,5 millimeter koptelefoonaansluiting in de Galaxy Note 10 en Note 10 Plus gestopt. Dat komt de accucapaciteit ten goede, maar je kunt je oude koptelefoon-met-analoge-kabel niet meer gebruiken. Niet zomaar, althans. Ben je echter wel gehecht aan je koptelefoon? Je bent niet de enige. Dus, wat te doen?

Samsung zelf biedt een dongle aan voor €9,99, maar het kan ook zijn dat je al een dergelijke dongle hebt liggen. Wijzelf hadden er eentje die bij de Galaxy Tab S5e meegeleverd werd. En wat blijkt? Die werkt prima als we een koptelefoon gebruiken met de tablet, maar niet met de Galaxy Note 10.

De dongle van de Tab S5e bevat géén DAC – Digitaal-naar-Analoog Converter – en heeft dus een DAC nodig in de tablet of telefoon waarmee je ‘m gebruikt. De Tab S5e heeft deze wel, maar – zo blijkt – de Galaxy Note 10 niet. De bij de tablet geleverde dongle werkt dus niet in combinatie met de Galaxy Note 10. Bovendien moet je goed opletten als je zelf zo'n dongle aanschaft. Het is noodzakelijk dat je een dongle koopt mét eigen DAC – met ingebouwde converter, dus.

Doe bij twijfel even navraag bij de verkoper – anders heb je een dongle in huis waarmee je alsnog géén muziek kunt luisteren.