Dit is een Samsung Galaxy S10 met Android 10 en One UI 2.0

Rijkelijk vroeg duikt een video op van een Galaxy S10 Plus met een testfirmware van Android 10 met Samsung's One UI 2.0. Mits echt – en dat lijkt zo te zijn – is dit de eerste blik op de nieuwe software, die pas over enige maanden naar de Galaxy S10 komt.

Galaxy S10 met Android 10 en One UI 2.0 op video

Dat de Galaxy S10 de eerste Samsung telefoon is die straks een upgrade krijgt naar Android 10 staat al lang vast. Dat de nieuwe software in de maak is was ook al even bekend – en dat deze met versie 2.0 komt van Samsung's One UI interface is ook geen verrassing. Wat wel verrassend is, is dat dit alles nu al op een video te zien is.

YouTuber Dudu Rocha wist op een of andere manier de hand te leggen op een vroege versie van een Galaxy S10 firmware met Android 10 en One UI 2.0. De firmware met versienummer G975FXXU3BSH4 heeft een recente builddatum van 12 augustus, en lijkt in ieder geval qua nummering echt.

Op de video zien we uiteindelijk relatief subtiele vernieuwingen. De gebarenbediening die in Android 9 werd toegevoegd wordt in Android 10 uitgebreid. Er zijn een kleine aanpassingen zichtbaar – een klok die ergens anders zit, een andere menuindeling hier en daar – en ook de nieuwe beveiligings- en privacy-opties van Android 10 zitten in Samsung's softwareversie. Echter, stiekem hebben de interessantste veranderingen minder met Android 10 te maken.

Op de video komen onder meer de Link to Windows en en ingebouwde Schermrecorder voorbij, die nu al in One UI 1.5 zitten. Dit zijn dus nieuwe functies van de Galaxy Note 10 die straks kennelijk ook naar de Galaxy S10-serie gaan komen. Curieus genoeg ontbreekt op de S10 met Android 10 dan weer de uitschakel- en herstart-opties die op de Note 10 direct op het notificatiescherm zitten.

Op video – in het Portugees, dus – vergelijkt Rocha ook de nieuwe interface met Android 9 op de Galaxy S9, zodat je beide versie van One UI naast elkaar ziet. Duidelijk is ook dat de hier getoonde software zich nog in een vroeg stadium van ontwikkeling bevindt. Er kan nog veel veranderen – toegevoegd of weer weggehaald worden – voordat de upgrade uiteindelijk rond de jaarwisseling op alle Galaxy S10-modellen belandt.

Wanneer op jouw Galaxy S10?

Daarmee zijn we ook bij de hamvraag: wanneer kun jij dan Android 10 en One UI 2.0 op jouw Galaxy S10 verwachten? Het antwoord is bekend: dat duurt nog wel even. Als Samsung het allemaal doet zoals vorig jaar bij de Android 9 update voor de Galaxy S9, dan kun je ongeveer het volgende verwachten.

De Zuid-Koreanen kondigen One UI 2.0 mogelijk weer aan tijdens de Samsung Developer Conference, die op 29 en 30 oktober in San Jose plaatsvindt. Kort daarna gaat dan het beta-testprogramma van start,  waar een beperkt aantal Galaxy S10 gebruik(st)ers aan deel kan nemen. Nederlandse toestellen hebben in de regel geen toegang tot deze beta-programma's, helaas.

Pas als dit testprogramma na een week of vier tot zes – in voorgaande jaren – afgesloten wordt, dan is de software bijna klaar voor de officiële uitrol. De Galaxy S9 kreeg in Nederland de Android 9 update uiteindelijk op 26 december – althans, de unbranded modellen die niet direct bij Vodafone of T-Mobile gekocht waren.

Uiteraard mag je altijd hoop hebben dat de molens van Samsung's update-machinerie dit jaar sneller malen, maar eerlijk is eerlijk: die kans achten wij klein. Tenslotte hebben we liever een goede update dan een snelle update.

(via)

Lees de reacties (2)

  • Dan denk ik dat België de 10 update op de S10 ergens in de zomer 2020 mag ontvangen. België wordt door Samsung altijd op de laatste plaats gezet

    • De Belgische Galaxy S9 kreeg Android 9 begin 2019, 2 weken na de Nederlandse versie, dus met een beetje geluk valt het mee ;)