Let the battle begin! Samsung Galaxy S5 vs. HTC One M8

Het was natuurlijk maar een kwestie van tijd voordat Samsung's concurrentie met een antwoord zou komen op de Galaxy S5. Vandaag was het de beurt aan niemand minder dan HTC, het bedrijf dat afgelopen jaar verantwoordelijk was voor een van de meest populaire smartphones van 2013, namelijk de HTC One. Na een aantal jaren van relatief weinig succes wisten de Taiwanezen afgelopen jaar een prima toestel op de markt te zetten en lijkt erop dat de nieuwe variant van de HTC One minstens zoveel potentie heeft.

Zowel de Galaxy S4 als de originele HTC One van afgelopen jaar zijn top toestellen die beidden het beste laten zien op het gebied van design, hardware en software features. En om heel eerlijk te zijn is er in de afgelopen maanden niet zo heel veel veranderd in dit opzicht. Beide fabrikanten hebben overduidelijk goed gekeken naar de dingen die goed zijn in hun huidige vlaggenschepen en dingen die net wat beter kunnen voor de volgende generatie smartphones.

Zo is de Galaxy S5 iets  groter dan de S4 en wordt de glanzende achterkant ingeruild voor een matte ietwat ingedeukte stijl. Ondanks een aantal duidelijke veranderingen blijft de S5 een typisch Samsung-style plastic-achtig toestel. De HTC One daarentegen blijft voortbouwen op een high-end feel met het unibody design. Bij de nieuwe HTC One (M8) zien we dan ook dat er zoveel mogelijk plastic is weggehaald om plaats te maken voor de aluminium behuizing.

Verder kiest HTC ervoor om toch naar een 5-inch display te gaan terwijl de S5 maar een kleine 0.1 inch toevoegt aan het oude 5-inch display van de Galaxy S4. Het lijkt er dus op dat het 5-inch formaat een standaard gaat worden voor de volgende generatie smartphones. Beide toestellen hebben natuurlijk een full HD 1080p display, waar HTC gebruik maakt van LCD technologie en Samsung vasthoudt aan AMOLED. De Koreanen hebben overigens al laten zien dat ze in de S5 gebruik maken van het feit dat AMOLED displays individuele pixels aan of uit kunnen zetten. Hiermee wordt het dus mogelijk om efficiënter met de energie van de batterij om te gaan, mits dit goed wordt toegepast.

Onder de motorkap zien we twee vrijwel identieke toestellen. Zo draaien zowel de S5 als de nieuwe HTC One op een razendsnelle Snapdragon 801 quad-core processor, hebben ze beide 16 GB aan intern geheugen en kun je dit ook nog eens uitbreiden met een microSD kaartje. Ja, de S5 heeft een iets hogere kloksnelheid en ja, de nieuwe HTC One heeft een iets hogere pixel dichtheid, maar al met al zijn beide toestellen op het gebied van hardware aan elkaar gewaagd.

 

dank aan PCmag voor het duidelijke overzicht 😉

Het grote verschil zit hem in de functionaliteit van de smartphones. Samsung heeft gekozen voor een waterdicht design en nieuwe sensoren voor veiligheid en fitness tracking. De vingerafdruk scanner zagen we afgelopen jaar al bij Apple's iPhone 5S en de hartslagsensor zal het hartje van menig fitness fanaat sneller doen kloppen 😉

De nieuwe HTC One daarentegen heeft juist de focus gelegd op de artistieke kan van het toestel. Afgelopen jaar wisten de Taiwanezen ons al enigszins te verassen door gebruik te maken van een zogenaamde Ultrapixel camera met een resolutie van ‘maar' 4 mp. Ook de nieuwe HTC One zal gebruik maken van dezelfde camera en sensor, maar in combinatie met een extra camera (+ sensor) aan de achterkant van het toestel. Hierdoor wordt het mogelijk om bijvoorbeeld foto's te maken en achteraf het beeld scherp te stellen op de voorgrond, achtergrond of elk ander gewenst onderdeel van een foto. Bovendien presenteert HTC haar nieuwe vlaggenschip als het toestel voor het maken van ‘selfies' omdat de voorkant van de nieuwe HTC One (M8) uitgerust is met een wide-angle 5mp camera waarmee je (volgens HTC) gemakkelijk 8 tot 12 mensen vanaf armlengte kunt fotograferen.

Tja, we kunnen zo nog wel een tijdje doorgaan, maar het wordt pas echt interessant als men daadwerkelijk aan de slag kan met beide toestellen. Het zal dan ook niet lang duren voordat we ook videomateriaal hebben en een gedetailleerde vergelijking van het software gedeelte van beide smartphones.

Wat is jou mening? Gaat Samsung het moeilijk krijgen om de nieuwe HTC One (M8) van zich af te slaan of is de winnaar al lang duidelijk en wordt de Galaxy S5 het toestel van 2014? Laat wat van je horen in de comments hieronder!

(via | bron | bron)

Lees de reacties (7)

  • De S5 gaat het waarschijnlijk winnen ondanks dat het van plastic is. de vingerafdrukscanner en de waterdichte en stofvrije behuizing maken het compleet. Dus als je aan mij vraagt van : plastic maar waterdicht en stofvrij of aluminium, dan zou ik gaan voor de s5.

  • iedereen had het bij de One over de prachtige alu behuizing. Maar toen ik die voor het eerst zag in de winkel had ik toch het gevoel dat het frontje van gespoten plastic was :(

    Denk dat het mooier zou zijn als je een echte alu-kleur had. Of geborsteld :)

    • Wat Gabriel zegt klopt, maar.....:
      De HTC One (M7) had inderdaad een alu-body, maar met daarin kunststof gespoten delen.
      De nieuwe One (M8) heeft een geheel alu behuizig gekregen, dus zonder kunststof accenten.
      Dat moet dus nu wel de prachtig alu behuizing zijn waar "iedereen" het over had........

  • Toch blijft mij keuze bij de galaxy s5.plastic of niet
    Begonnen met de s1 en altijd prima en probleemloos genoten van de galaxy reeks.

  • Jaren heb ik een samsung galaxy toestel gehad en ik hoopte dat samsung een alu behuizing kreeg maar niks was waar zelfs de f serie zou niet eens bestaan de toestellen van samsung zijn gewoon goed daar verder niks op aan te merken maar ik ga deze keer toch voor de htc one m8 maar mocht samsung in de toekomst alu toestellen gaan maken dan zal ik zeker niet standaart weer voor htc gaan dan zal alles weer tegen elkaar afwegen.

  • - Wat ik bij beide mis is de Fm radio. Zolang ik nog niet overal over gratis WiFi beschik, is dit een groot gemist.
    - Wat ik mis bij HTC is dat de batterij er niet uit kan. Dit kan vooral handig zijn als je onderweg bent en de batterij is leeg, terwijl je bijvoorbeeld telefoondienst hebt en je vrouw heeft dezelfde telefoon met nog wel genoeg sap (in mijn geval was dat een uitkomst)
    - Voor wat betreft het uiterlijk, maakt het me niets uit, want er komt toch een case om.
    - een camera van 16Mpix of 4Mpix maakt mij ook niets uit. Meer pixels op dezelfde oppervlakte betekent vaak meer ruis.
    - Helaas krijgt de M8 geen beeldstabilisatie meer las ik, jammer

1 2
Gerelateerde artikelen