‘GOS-update’ voor Samsung Galaxy S22 (Ultra) nu beschikbaar in Nederland

De update die de Game Optimizing Service op de Samsung Galaxy S22 verbetert, is nu beschikbaar in Nederland en België. De nieuwe firmware verbetert ook de werking van de camera-app.

Galaxy S22 GOS-update beschikbaar

Anderhalve week geleden werd bekend dat Samsung's Game Optimizing Service de prestaties van veel apps optimaliseert met de nadruk op energiegebruik. Het resultaat: games die duidelijk minder presteren dan je mag verwachten op basis van benchmarktests die niet op dezelfde manier geoptimaliseerd worden. Al snel bevestigde Samsung het probleem, en meldde aan een oplossing te werken. Een paar dagen terug arriveerde deze oplossing op de Galaxy S22 in Zuid-Korea. En vandaag kun je ‘m ook in Nederland en België installeren.

Op de Galaxy S22, S22+, en Galaxy S22 Ultra staat nu een bijna 450MB grote update klaar. Firmwareversie S90*BXXU1AVBC6 brengt een flinke lijst met veranderingen mee. In de changelist valt onder andere te lezen dat de Galaxy S22 niet langer CPU- en GPU-prestaties niet langer zal limiteren ‘tijdens de beginfase van het spelen van games‘. Samsung bedoelt hier vooral mee: zolang het toestel niet te warm wordt. De lijst vermeldt namelijk dat ‘een prestatiebeheerfunctie‘ wel degelijk ingeschakeld wordt op basis van de apparaat temperatuur.

Compleet nieuw is de modus ‘Ander beheersysteem voor gameprestaties' die je in de Game Booster kunt kiezen. En inderdaad, de nieuwe modus is toegevoegd onder het kopje Labs. Je vindt de Game Booster als je in de Game Launcher rechtsonder op Meer tikt.

Als je Ander beheersysteem voor gameprestaties inschakelt, belooft deze 'tot op zeker hoogte' een verbetering van de gameprestaties. De logische waarschuwing dat je telefoon warm kan worden is ook toegevoegd.

Verder kunnen nu ook apps van derden op eigen houtje de standaard optimalisatie instellingen omzeilen. De nieuwe brengt geen nieuwe security patch naar de Galaxy S22-serie. Deze was al bij maart, en blijft daarbij.

Camera optimalisaties

De update van vandaag brengt nog een verbetering met zich mee. Onder het kopje De stabiliteit van Camera is verbeterd gaat een belangrijke fix schuil. Na de update van maart – die een in het display fixte – meldden veel Galaxy S22 (Ultra) gebruiksters dat de camera opeens niet meer zo vlot zijn werk doet. Ook op ons redactionele toestel bleek dit de laatste dagen het geval.

Na installatie is deze verandering hopelijk ongedaan gemaakt, en werkt de camera weer minstens net zo goed als vóór de patch van maart. Onze eerste, snelle indruk na installatie is, dat dit inderdaad gebeurt.

Game Optimizing Service op andere toestellen

Met de update van vandaag is de Galaxy S22-serie de eerste waarvoor Samsung de GOS-fix uitbrengt. Maar dezelfde dienst is op nagenoeg alle recente Samsung telefoons aanwezig, en moet dus op veel meer toestellen verbeterd worden. Wij gaan er vanuit dat dit de komende weken en maanden gaat gebeuren, tijdens de reguliere updates voor toestellen als de Galaxy S21, Galaxy S21 FE, Galaxy S20, Galaxy A52, Galaxy A52s, en nog veel, veel meer.

Beschikbaarheid

De update staat nu klaar om Over The Air – direct op je telefoon – gedownload te worden op de Galaxy S22, S22+, en S22 Ultra in Nederland en België. Je kunt wachten tot je een automatische melding ontvangt. Je kunt ook direct de beschikbaarheid handmatig checken via Instellingen -> Software-update -> Downloaden en installeren.

Heb jij ‘m binnen? Wat merk jij zo gauw van de nieuwe functie, het veranderde prestatiebeheer, en de verbeteringen voor de camera?

Lees de reacties (10)

  • Ja binnen hoor
    Duurde wel eventjes de installatie, maar hij staat er op.

    Draait soepel en vlekkeloos.
    Denk dat se stiekem nog wat zaken hebben gefine-tuned

  • Even een aantal dingen, dit is mijn eerste pre order telefoon, en misschien fixen ze dit nog maar:

    Weet niet of er meer last van hebben, maar ik heb steeds een grijze streep dwars door mijn camera heen, en die streep is terug te zien bij de foto

    De GPS werkt niet goed
    S9+ was een veel stabielere telefoon en fijner...

    • Heb je dit ook met video?

      Als je bijvoorbeeld met WhatsApp een foto maakt, heb je het dan ook?

      Anders even een andere camera app proberen uit de PlayStore.

      Als je dit vervolgens overal hebt, zou ik denken dat er iets met de fysieke camera-sensor aan de hand is.

      GPS lees ik ook vaker. Zelf geen last van. Ik gebruik Google Maps, werkt prima.

      Was een probleem met bijvoorbeeld TomTom, maar TomTom hebben gisteren een update uitgebracht en die werkt weer prima.

      Maar als het met Google Maps niet goed werkt, zou ik ook hier haast denken dat je toestel niet helemaal goed is.

      Als het met een andere app is, kan het zijn dat het aan die app ligt, zoals bij TomTom.

      • Het rare is, dat die strepen alleen voorkomen bij x10 inzoomen met de camera, en dat kan bij whatsapp niet, daar heb ik het probleem namelijk niet nee.

        een andere camera app kan, maar ik vindt dit zo niet kunnen dat een telefoon van 1200 euro zulke dingen niet eens onder de knie heeft.

        • Ben ik met je eens hoor, maar die andere camera app is om te kijken of het eventueel aan de hardware ligt.

          Want als die andere camera-app het ook heeft met 10 x zoomen, zou ik contact opnemen met Samsung en dat ding waarschijnlijk omruilen.

  • Heel blij met de update.
    Telefoon loopt soepeler en probleem met camera wat vastloopt is opgelost.
    Top van Samsung zei gisteren nog tegen mijn vrouw dat ik spijt had dat ik de s2q ultra had verkocht. Die liep sneller en zonder vastlopers. Nu hopen dat dit blijft.

  • Update liep vast. Kreeg bericht dat ik kontakt moest opnemen met een Samsung service center. Een tweede keer geprobeerd, dat lukte.,
    Ik had ook een probleem met de gps in Waze. Na een herstart an het toestel was het probleem opgelost. S22 ultra. Fijn toestel! Ben er verder erg tevreden over.