Zo ziet Android 9.0 Pie eruit op de Samsung Galaxy S9

Een vroege testversie van Android 9.0 Pie op de Galaxy S9 laat de nieuwe software zien. Bovendien komen we indirect een hoop te weten over Samsung's updateplannen.

Een paar weken geleden meldden wij dat Samsung druk bezig is met de ontwikkeling van de update naar Android 9.0 voor de Galaxy S9 en S9 Plus. Uit de VS komt nu een vroege testversie van de nieuwe software, afkomstig van een toestel van de Amerikaanse tak van T-Mobile. Zo kunnen we dus een blik werpen op de nieuwe features – maar we komen ook een paar interessante dingen te weten over ónze versie van de update.

Galaxy S9 met Android 9.0 Pie: dit is nieuw

Via XDA Developers krijgen we dus een eerste glimp van de Galaxy S9 (Plus) met Android versie 9.0. Dit is inclusief de Samsung Experience 10.0 interface, die een lichte make-over krijgt. Het notificatiescherm ziet er behoorlijk anders uit, en ook het scherm Recente apps werkt nu op een andere manier.

Navigatiebalk op de Galaxy S9 met Android 9.0

Verder zien we vernieuwingen in onder meer de camera interface, de manier waarop notificaties worden getoond, en op allerlei andere plaatsen in de UX. Hoewel je natuurlijk al lang een donker thema kunt installeren op je Galaxy S9, lijkt deze als optie standaard ingebouwd te zijn. Ook kan de navigatiebalk nu meer. Afhankelijk van wáár je ‘m in beeld veegt, wordt direct een actie uitgevoerd – Terug, bijvoorbeeld.

De plaatjes spreken min of meer voor zich – maar bedenk dat wat je ziet een vroege testversie is. Uiteindelijk kan en zal het allemaal nog wat anders zijn. Check XDA voor nog meer afbeeldingen. Overigens: zelf de firmware flashen is hier geen optie. Alleen wie een Amerikaans toestel – met Snapdragon processor – heeft van provider T-Mobile kan hiermee aan de slag.

Komt Samsung's Android 9.0 sneller dan verwacht?

De grote vraag is natuurlijk wanneer Samsung de Android 9.0 update zal uitrollen naar de Galaxy S9. Traditioneel zijn de Zuid-Koreanen niet de snelste met dit soort upgrades. Aan de andere kant: het toestel ondersteunt Project Treble, en zou dus makkelijker te upgraden moeten zijn.

Toen eerder deze week de Galaxy S9 de september update ontving, schreven we al dat we binnenkort een grote update voor het toestel verwachten. Wij gingen er vanuit dat het om Bixby versie 2.0 ging. Echter, de firmwareversie waarop wij die voorspelling baseerden blijkt nu een firmware met Android 9.0 te zijn. Daarmee is niet gezegd dat de update al volgende maand naar de Galaxy S9 komt. De stand van de uitgelekte firmware hierboven laat zien dat Samsung nog lang niet klaar is. Maar nog niet eerder werden nieuwe Android upgrades zo vroeg, en zo wijdverbreid getest. Bovendien: als de nieuwe firmware al voor toestellen in alle markten getest wordt, dan is het maar de vraag of er eerst nog een beta-testprogramma komt.

Concrete voorspellingen kunnen we ook nu nog niet doen. Maar de kans lijkt groot dat Samsung wel degelijk eerder zou kunnen beginnen met de uitrol van Android 9.0 dan met vergelijkbare upgrades in voorgaan jaren. En dat is stiekem groot nieuws – met een slag om de arm.

In ieder geval blijft je op de hoogte van alle ontwikkelingen via ons centrale Samsung-Galaxy-en-Android-9.0-Pie-overzicht.