Dit is de Samsung Galaxy Note 9: officieel onthuld

Tijdens een Unpacked evenement in New York heeft Samsung haar gloedjenieuwe Galaxy Note 9 aan de wereld voorgesteld. De volgende generatie van deze beroemde telefoonserie biedt onder meer een veel grotere accu, betere camerasoftware, en nieuwe S Pen features.

Zelden was een productlancering van Samsung zo weinig verrassend. Van de Galaxy Note 9 was nagenoeg alles al uitgelekt – van het design, via de specificaties, tot de features. De onthulling was dan ook vooral een bevestiging van alles wat we al wisten over het toestel.

Samsung Galaxy Note 9 officieel onthuld

En zo zien we dus een Galaxy Note 9 met een 6,4 inch Super AMOLED display, de Exynos 9810 processor en 6GB werkgeheugen. Met de nieuwe – zoals Samsung het noemt – Water Carbon Cooling System moeten de prestaties beter en stabieler zijn dan. Met het iets grotere scherm is de telefoon ongeveer een millimeter breder dan zijn voorganger. Uiteraard is het toestel IP68 waterbestendig. De zijkanten van het scherm zijn subtiel gebogen, en de navigatiebalk zit gewoon op het scherm met 2960 x 1440 pixels.

Binnenin de Note 9 zit een grotere 4000 mAh accu. Daarmee belooft Samsung een batterijduur die de zwaarste werkdag overleeft. Natuurlijk wordt ook de vernieuwde S Pen stylus met eigen Bluetooth verbinding opgeladen vanuit de accu van het toestel. Dankzij deze verbinding kun je de S Pen nu gebruiken om de Galaxy Note 9 op allerlei manieren op afstand te bedienen. Denk daarbij aan de camera, de muziek, en meer van zulks. Uiteraard kun je ook nog gewoon schrijven, tekenen, en notities maken – ook als het scherm uit staat. Overigens: net als de S9 heeft ook de Note 9 stereo speakers, wederom ‘getuned' door AKG.

Veel softwarefeatures: Bixby, DeX, AI camera

De Galaxy Note 9 draait bij de lancering op Android 8.1.0 Oreo, inclusief de Samsung Experience 9.0 interface. Daarbij is ook de nieuwe Bixby 2.0 van de partij, uiteraard met zijn eigen knop aan de zijkant van het toestel. De digitale assistent is heel erg veel verbeterd, maar spreekt voorlopig nog steeds geen Nederlands. Daarmee blijft het een geinige, maar voor velen niet zo interessante optie.

Op cameragebied zet Samsung in op softwareoptimalisatie. De dual camera van de Galaxy Note 9 heeft twee 12 megapixel lenzen. Samen zijn deze goed voor 2x optische zoom en voor mooie bokeh-effecten. Dat klinkt bekend, en dat is het in feite ook. Tenslotte kennen we het al van de S9 Plus, waarmee hij ook het variabele diafragma (f/1.5 of f/2.4) deelt. Toch moeten de foto's van de Note 9 beter zijn, dankzij veel betere – op kunstmatige intelligentie gebaseerde – optimalisatie. Dankzij de ‘Scene optimizer' en ‘Flaw detection' heeft het toestel volgens Samsung de beste camera op de markt. Dat zijn grote woorden, en we wachten dan ook gespannen onze review-kans af. Aan de voorkant zit een 8 megapixel frontcamera, waarmee je jezelf dankzij AR Emoji kunt emoji-ficeren.

De Galaxy Note 9 kan, net als de recent gelanceerde Galaxy Tab S4, overweg met Samsung's nieuwe DeX kabel. Je hebt dus geen aparte dock meer nodig om de Desktop eXtensio – DeX – modus te kunnen gebruiken. Koppel het toestel aan een extern scherm en toetsenbord, en je hebt direct een volledige werkplek bij de hand. Wil je meer weten over het toestel? Check dan ook onze uitgebreidere Galaxy Note 9 preview.

Release en prijs

De Galaxy Note 9 is straks leverbaar in het zwart, blauw,  en paars. Als je de blauw koopt, krijg je er een gele S Pen bij. De andere kleuren hebben een stylus in dezelfde kleur als de behuizing. De adviesprijs is € 999 en dus – zoals verwacht – niet bepaald mals. Voor de 512GB variant betaal je € 1249. Maar voor de serieuze, creatieve en/of professionele gebruik(st)er is de Note 9 ook anno 2018 uniek in zijn soort.

De Nederlandse releasedatum van de Note 9 is 24 augustus. Uiteraard kun je ‘m nu al pre-orderen, bijvoorbeeld bij Samsung HIER. Bestel je jouw Note 9 tijdens de pre-order periode, dan kun je tot € 200 extra terugkrijgen voor je oude telefoon, bovenop de gebruikelijke inruilwaarde.