De Russische MTC app: een storm in een glas vodka?

Een virus! Malware! Je Samsung Galaxy S2 gehackt door Russen! De wilde kreten waren de afgelopen 24 uur niet van de lucht, toen menig gebruiker van de Galaxy S en Galaxy S2 plots ontdenkte dat Google Play – tot voor kort de Android Markt – aangaf dat er een vage app onder de naam MTC van de ontwikkelaar OJSC op hun toestel was geïnstalleerd. De waarheid is, gelukkig, iets minder spectaculair naar nu blijkt.

De verwarring ontstond toen een email app die standaard op veel Samsung smartphones aanwezig is dezelfde unieke naam bleek te hebben als de MTC app: com.seven.z7. Samsung's app is echter ingebakken in de ROM van het toestel, en is niet in Google Play te vinden. Zodoende haalde het systeem van Google Play beide apps doorelkaar, en ‘dacht' dus dat de MTC app op het toestel geïnstalleerd was. Het gevolg: in ‘Mijn Apps' in Google Play dook plots de MTC app op.

Google zelf heeft laten weten dat bovenstaande de verwarring veroorzaakte, en benadrukt dat de MTC app bijna niemand daadwerkelijk geïnstalleerd is omdat deze al eerder uit Google Play verwijderd was. Inmiddels melden meer en meer gebruikers dat de app sinds kort inderdaad weer verdwenen is uit de ‘Mijn Apps' lijst in Google Play, en lijkt het probleem weer opgelost.

Aangezien wij zelf geen last hebben gehad van de opduikende MTC app kunnen wij het één en ander niet direct verifiëren. Wie er mee te maken heeft of heeft gehad nodigen wij dan ook uit om bovenstaande te bevestigen danwel te ontkrachten. Alvast bedankt!

(met dank aan XDA en TheVerge)

Lees de reacties (13)

  • Hij is idd vanmiddag verwijderd. En daarna een sms van Vodafone met een 3 maanden gratis aanbieding op Vodafone Mobile Protect.

    • nou 4.0 is niet zo spectaculair hoor paar leuke funkties maar verwacht geen wonderen

    • Inderdaad. Het wachten duurt nu wel erg lang. Maar Samsung Nederland zal het wel weer op de laatste dag van de maand uitrollen. Ik denk niet dat ze zich kunnen permitteren om hun beloftes te breken. En technisch gezien begint aanstaande zondag het tweede kwartaal van het jaar al. Dus hebben ze nog een paar dagen om hun beloftes waar te maken ;)

    • Als je ICS echt zo graag had gewild, dan had je het al wel gehad.
      Beetje zoeken en je hebt het binnen een half uurtje gevonden, en op je S2 staan.

      Verder stelt het inderdaad niet zoveel voor, ophef om niks.

  • Heb zelf ook te maken gehad met deze virus app. Zelf niets gedaan, maar is inderdaad uit de lijst verwijderd. vermoed dat hij met de microsoft hotmail is meegekomen.

  • Ik heb de melding inderdaad gehad. Omdat ik het niet herkende, heb ik het automatisch bijwerken gelijk uitgezet en afgesloten. Mede omdat bij de recensies van google play stond dat het een virus betreft.

  • Ik heb gisteren het bericht over de update ook gekregen op mijn galaxy S2 T-mobile (gister middag) . De update was op dat moment niet te installeren dus ik denk dat hij al uit de market was gehaald.
    Twee andere personen die ik ken met een galaxy S2 hebben het update bericht niet gehad.

1 2
Gerelateerde artikelen