De 5 beste nieuwe Android 12 features op jouw Samsung Galaxy

De update naar Android 12 en One UI 4 brengt straks heel wat nieuwe features naar veel verschillende Samsung Galaxy telefoons. Hieronder zetten wij de vijf – volgens ons – tofste vernieuwingen of veranderingen op een rij.

Android 12 op je Samsung: top 5 nieuwe features

Zoals ieder jaar staat voor heel wat Samsung gebruik(st)ers de nieuwe, grote Android upgrade weer voor de deur. Op de Galaxy S21 kun je nu al de Android 12 update uitvoeren – veel andere toestellen krijgen ‘m in de loop van de komende paar maanden. Zoals altijd bij dit soort upgrades is de lijst met veranderingen lang. Maar lang niet alle wijzigingen zullen jouw dagelijks gebruik direct beïnvloeden of beter maken. Wij pikken vijf nieuwe features eruit die dit wél gaan doen.

Kleurenpalet

Verreweg de belangrijkste vernieuwing in Android 12 en One UI 4 – de nieuwste versie van Samsung's interface – is de Kleurenpalet functie. Dit is geen losstaande feature, maar eentje die je tegenkomt zodra je een nieuwe achtergrondafbeelding instelt.

Op een rij: de interface vóór, drie kleuropties gebaseerd op de achtergrond, en de interface ná Kleurenpalet

Eenmaal een nieuwe afbeelding gekozen voor de achtergrond op je start- en/of vergrendelscherm, belandt je in een nieuwe menu: Kleurenpalet. Je kunt daar de kleuren kiezen die gebruikt gaan worden in de rest van de interface. Verschillende opties worden aangeboden, op basis van de kleuren in je nieuwe achtergrondafbeelding.

Bovendien kun je ook de kleur van de icoontjes van Samsung's standaardapplicaties aanpassen aan het geheel. Echter, natuurlijk krijgen lang niet alleen icoontjes een passende kleur, waardoor het effect mogelijk wat rommelig wordt. Onze persoonlijke voorkeur: wel de interfacekleuren zelf kiezen, maar de icoontjes gewoon laten zoals ze zijn.

Extra dimmen

Als je vaak 's nachts – of in ieder geval in het donker – je telefoon gebruikt, dan weet je dat het beeldscherm al gauw te fel is voor comfortabel gebruik. Natuurlijk kun je handmatig het helderheidsniveau behoorlijk terugschroeven, maar zelfs dan kan het gebeuren dat het scherm toch nog te licht is.

In One UI 4 kun je speciaal voor deze gevallen de Extra dimmen functie inschakelen. Die tempert de helderheid nog een stukje meer, zodat je ook in het aardedonker je telefoon kunt gebruiken zonder jezelf te verblinden.

Doe-het-zelf emoji stickers

Nadat je je Samsung telefoon hebt bijgewerkt, tref je op het toetsenbord, onder het emoji-icoontje, een gloednieuwe optie aan: Uw eigen emoji's maken. Dit is een eenvoudige editor waarmee je verschillende emoji kunt kiezen, combineren, en animeren. Het resultaat is een unieke GIF, die je direct kunt gebruiken op je toetsenbord. Je kunt de gekste combinaties zelf maken en er direct jouw contacten mee lastigvallen.

Verbeterde Samsung feature: AOD alleen bij nieuwe meldingen

Ook het Always On Display (AOD) krijgt een subtiele-maar-erg-handige nieuwe optie in One UI 4. Tot en met Android 11 en One UI 3.x had je drie manieren om het AOD te tonen: Altijd weergeven, Weergeven als gepland, en Tik op 10 seconden weer te geven.

In Android 12 komt hier een vierde mogelijkheid bij: Weergeven voor nieuwe meldingen. Het AOD wordt hierbij automatisch geactiveerd zodra er daadwerkelijk iets nieuws te tonen is. Dus na een gemiste oproep of nieuwe ontvangen berichten laat jouw Galaxy dit op het AOD zien – maar als je deze eenmaal hebt gecheckt, gaat ‘ie weer op zwart. Dat is wel zo energiezuinig. Bovendien zie je in één snelle oogopslag of je nog iets gemist hebt, zonder de exacte details te moeten checken.

Meer update info over Samsung apps

Vooruit, dit laatste punt zal voor velen misschien niet zo ontzettend interessant zijn. Maar voor de liefhebber neemt Samsung een significante stap in Android 12. Bij nieuwe software-updates wordt nu meer informatie getoond over welke delen precies bijgewerkt worden. Dus naast de gebruikelijke, nogal generieke melding dat ‘de beveiliging van uw apparaat is verbeterd‘, krijg je nu ook een lijst met apps waaraan gesleuteld wordt.

Dit is niet alleen handig voor die ene gek die bijna dagelijks blogposts schrijft over Samsung updates. Stel, je hebt last van bugs in specifieke Samsung apps. Je kunt dan bij een update direct checken of deze ook jouw problematische applicatie bijwerkt. Natuurlijk, je zult deze alsnog moeten gebruiken om te controleren of de bug in kwestie daadwerkelijk verholpen is. Maar het feit dát Samsung de informatie nu toont, is toch een goede stap vooruit wat betreft de informatievoorziening over de inhoud van updates.

Nog meer nieuwe Android 12 features…

Zoals gezegd is dit slechts een – grotendeels willekeurige – greep uit een veel grotere verzameling nieuwe features en andere veranderingen in Android 12 en Samsung's One UI 4. Heb jij de upgrade al binnen op jouw Galaxy? Wat is jouw favoriete nieuwe functie? Of welke verandering vind je juist bijzonder irritant?

Wil je weten óf, en wanneer jouw Galaxy de Android 12 upgrade krijgt? Check dan ons grote Samsung-Galaxy-en-de-Android-12-update-overzicht. Wil je nog meer lezen over de vernieuwingen in One UI 4? Check dan ons One UI 4 archief.

Lees de reacties (2)

  • Wat mij opvalt is volgende: bij de agenda gebruikte ik kleuren om aan te duiden wat voor wie is en welke activiteit ( vrouw en mijzelf) Nu zijn de kleuren enorm vervaagd en lijken sterk op elkaar; Er is weinig onderscheid in de verschillende kleuren vb bij rood( en ook bij andere) het je verschillende tinten die nu bijna allemaal hetzelfde zijn

  • Mijn aan en uit / vergrendelknop doet het niet meer. En mijn wekker gaat met regelmaat niet af. De telefoon loopt vaak vast. En reboot zichzelf super vaak zonder dat ik er aan zit. Ik heb niet eens 'genoten' van de nieuwe features en uitbreidingen van bepaalde apps. Ik baal enorm dat ik de update heb!!!