Bewijs: Europese Samsung Galaxy S23 krijgt Qualcomm processor

Nu staat het echt vast: de Europese versie van de Samsung Galaxy S23 serie krijgt ook Qualcomm's Snapdragon 8 Gen 2 processor. Benchmarktest Geekbench levert het definitieve bewijs.

Galaxy S23 in Europa met Qualcomm processor

Veel was er al te doen rond de processor die Samsung straks in de Galaxy S23 serie gaat stoppen. Meerdere geruchten stipten de kans aan dat deze overal ter wereld Qualcomm's nieuwe Snapdragon 8 Gen 2 mee gaat krijgen. Maar vorig jaar hoorden we precies hetzelfde over de Galaxy S22. En zoals je weet, verscheen deze uiteindelijk in Europa gewoon met een Exynos chip. Bovendien: een Exynos 2300 is inderdaad in ontwikkeling.

Maar een benchmarkvermelding maakt vandaag eindelijk een einde aan iedere onzekerheid. Ook de Europese S23-serie draait op Qualcomm's nieuwe high end processor. Om precies te zijn is het de internationale Galaxy S23 Ultra die eerder vanmiddag opdook in de database van Geekbench.

Het toestel, met modelnummer SM-S918B, toont daar dezelfde details die we een tijdje terug al voor de Amerikaanse uitvoering van het toestel vonden. De nieuwe processor wordt getest onder de codenaam Kalama, en heeft een razendsnelle kern met een kloksnelheid van maximaal 3,36 GHz. Vier ‘normaal snelle' cores draaien op 2,8 GHz, terwijl de drie zuinige kernen een kloksnelheid tot 2,02 GHz hebben. De Adreno 740 GPU zorgt voor het grafische vuurwerk.

Een mogelijk teleurstellend detail is het werkgeheugen. In het geteste model is dit ‘slechts' 8GB. Dat is net zoveel als in de S22 Ultra, maar minder dan in de Galaxy Z Fold 4. De S23 Ultra wordt uiteraard getest op Android 13, en zet twee aardige scores neer – die je met een korrel zout moet nemen, omdat het hier vooralsnog om een prototype gaat.

En verder?

Als we het toch over de Europese S23 Ultra hebben: heel wat details van het toestel zijn al bekend. Zo verklapten wij een tijdje terug dat hij over een 200 megapixel hoofdcamera beschikt. Tevens kwamen we al te weten dat het toestel over een telefotocamera-configuratie beschikt die overeenkomt met die van de S21 Ultra en S22 Ultra. Met andere woorden: een 10 MP camera met 3x optische zoom, en een 10 MP camera met 10x optische zoom.

Ook op accugebied maakt Samsung pas op de plaats. De Galaxy S23 Ultra heeft, net als zijn voorgangers, een 5000 mAh batterij. Veel groter kan deze voorlopig ook niet worden. Tenslotte beschikt het toestel over een S Pen die je – Note-waardig – in de body opbergt.

De verwachting is dat Samsung de serie begin februari officieel gaat lanceren. De releasedatum van de Galaxy S23 modellen ligt vervolgens op of rond 17 februari. Prijzen weten we nog niet, maar wij rekenen op een stijging ten opzichte van voorgaande modellen. Dat is nu eenmaal de situatie op de electronicamarkt, in combinatie met de huidige ongunstige eurokoersen.

Maar dat je jouw Galaxy S23 straks ook in Europa en Nederland met Snapdragon 8 Gen 2 koopt, staat nu echt vast.

Lees de reacties (2)

  • Ik heb nu een S21Ultra. Uitstekende smartphone maar ik ben toch ietwat teleurgesteld in de Exynos. Sommige games draaien gewoon minder goed dan op een Snapdragon, zoals Genshin Impact. Ik heb een Tab S8 Ultra en daar draait alles veel beter op ondanks dat die maar 8GB werkgeheugen heeft regen 16GB in de S21ultra. Voor geen Exynos meer.

    • Heb hetzelfde. Een s22 ultra en een tab s8 ultra. Het is echt dag en nacht, alles loopt veel vloeiender op de snapdragon. Meestal neem ik elke 2 jaar een nieuwe smartphone, maar ga denk ik nu vanwege de snapdragon de 22 wel inruilen voor de 23.