Benchmark bevestigt Samsung Galaxy A54 specificaties

Eerdere vermoedens over de aankomende Samsung Galaxy A54 worden bevestigd door een benchmarktest. Het toestel beschikt inderdaad over de nieuwste mid-range processor van de Zuid-Koreanen.

Galaxy A54 specs bevestigd

Al in augustus j.l. meldden wij dat Samsung aan een opvolger werkt voor de Exynos 1280 chip die in de Galaxy A53 dienst doet. Voor het gemak namen wij toen al aan dat deze ‘Exynos 1380‘ straks dus in de Galaxy A54 op de markt zal verschijnen. En hoewel logica altijd logisch lijkt, is praktische bevestiging nog altijd beter.

Want een vermelding van een prototype van de Galaxy A54 in de database van benchmarktest Geekbench bevestigt ons vermoeden. Daar duikt het toestel op onder modelnummer SM-A546B, en met Android 13, 6GB, en een processor met codenaam S5E8835. En zoals je in onze eerdere berichtgeving kon lezen: dat is de vermeende Exynos 1380.

De chip zet in het geteste prototype overigens heel redelijke prestaties neer. Met single core scores die richting 800 gaan, en multi core scores boven de 2500 is hij sneller dan de Galaxy A53. Hij belandt zo ongeveer in hetzelfde bereik als de illustere Snapdragon 780G. Dat is de chip die in 2021 in de Galaxy A52s gebruikt werd. Daarbij verwachten wij dat hij grafische die processor voorbij gaat. De Exynos 1280 evenaarde de 780G op dit vlak ook al bijna.

En verder?

Een aantal andere specificaties van de Galaxy A54 waren eerder al bekend. Zo verklapten wij onder andere dat de accu een haar groter is dan die van de A53 – maar vermoedelijk uiteindelijk dezelfde geadverteerde capaciteit krijgt (5000 mAh). Bovendien weten we dat het toestel een 50 megapixel hoofd-, een 5 MP macro-, en een (vermoedelijk) 12MP ultragroothoekcamera heeft.

Een dieptesensor heeft de A54 niet, en qua design past de telefoon straks bij modellen als de aankomende Galaxy S23 – zonder camera-eiland, en met lenzen die individueel uit de achterzijde steken.

De Galaxy A54 profiteert straks uiteraard van Samsung's updatebeleid-nieuwe-stijl. Dat wil zeggen dat het toestel minstens vier grote Android upgrade zal krijgen (naar Android 14, 15, 16, én 17). Bovendien zal de A54 tot in het voorjaar van 2028 beveiligingsupdates krijgen. Dat is dan vijf jaar lang, geteld vanaf de lancering in het voorjaar van 2023.

Releasedatum en prijs

Een concrete releasedatum van de Samsung Galaxy A54 is natuurlijk nog niet bekend. Maar het laat zich raden dat deze ergens in maart – misschien begin april – valt. De afgelopen jaren lanceerden de Zuid-Korean eerst hun nieuwe Galaxy S-topmodel, en enige tijd daarna de nieuwe A-serie telefoons.

Naar de prijs kunnen we alleen maar raden. Maar gebaseerd op de huidige markt en eurokoersen gaan wij er een beetje vanuit dat de adviesprijs van de Galaxy A54 hoger uitpakt dan die van de A53, begin 2022. Deze lag bij €449, dus voor de A54 reken we op misschien wel een prijs vanaf €499. Maar: zoals altijd met dit soort voorspellingen zitten we er maar al te graag naast.

(via)