April update beschikbaar op Galaxy S20: een van de laatste maandelijkse patches?

Na de S23, S22, en S21 is nu de Galaxy S20 serie aan de beurt voor de update van april. En net als op de S22 en S21 krijgt ook de S20 de nieuwe Image clipper. Bovendien: misschien is dit wel een van de laatste maandelijkse updates die de S20-serie krijgt.

Galaxy S20 update april 2023

Gestaag rolt Samsung niet alleen de beveiligingspatch van april uit, maar ook – simpel gezegd – deel twee van de One UI 5.1 update. De meeste One UI 5.1 functies die hun debuut maakten op de Galaxy S23 serie verschenen eerder al op toestellen als de S22, S21, en S20. En deze maand volgt nog meer. Maar first things first.

Voor de Galaxy S20, S20+, en S20 Ultra rolt vandaag een update uit die meer dan 900 MB groot is. Het pakket bevat firmwareversie G98**XXUGHWCG, met daarin de beveiligingspatch van april. Deze bevat ruim 50 verbeteringen voor het Android OS, en 23 fixes voor Samsung's deel van de software. Vooral de verbeteringen voor de beveiliging van de Exynos-chip in de S20 zijn daarbij belangrijk.

Praktisch gezien heb je natuurlijk meer aan dat andere punt op de changelist: Camera- en Galerijfuncties zijn verbeterd. Dat is een wat cryptische omschrijving voor met name één nieuwe feature: Image clipper. Na installatie van de update kun je ook op de Galaxy S20 je vinger op een object of persoon op een foto leggen, en het toestel zal vanzelf de omrandingen achterhalen – en dat object of die persoon automatisch uitsnijden. Is het superhandig? Mjah, dat valt wel mee. Maar het is wel leuk. En wie zelf graag stickers maakt, kan hier wel degelijk zijn of haar hart ophalen.

Een van de laatste maandelijkse updates?

Overigens is het inmiddels ruim drie jaar geleden dat de Galaxy S20 serie op de markt verscheen. Dat betekent dat het moment nadert dat Samsung de updatefrequentie een stapje terugschakelt. In de regel gaat een Galaxy S-telefoon na drie jaar maandelijkse patches over naar een schema van updates die per kwartaal worden aangeboden.

Het zou dus zomaar kunnen dat de update van vandaag een van de laatste maandelijkse updates is die de S20, S20+, en S20 Ultra krijgen. Natuurlijk is de updateperiode nog niet ten einde. Alleen krijgen de toestellen het komende jaar de patches alleen nog om de drie maanden.

Toch is het nu nog niet zover. Op dit moment staan de toestellen nog op Samsung's lijst met telefoons die iedere maand bijgewerkt worden. Uiteraard besteden wij er nog aandacht aan wanneer de ‘downgrade' daadwerkelijk gebeurt.

Beschikbaarheid

De april update is in één klap beschikbaar op bijna alle in Nederland en België verkochte varianten van de Galaxy S20, S20+, en S20 Ultra. Alleen als jij een branded toestel van T-Mobile hebt, is nog wat geduld nodig. Dat geldt ook als je een S20 FE hebt. Die krijgt dezelfde update als het goed is later deze maand – maar nog niet vandaag.

Zoals altijd geldt ook nu weer: je krijgt vanzelf een seintje als jouw Galaxy S20 de update kan downloaden. Of je checkt de beschikbaarheid handmatig via Instellingen -> Software-update -> Downloaden en installeren.

Heb jij de update al binnen? Kom je nog meer veranderingen tegen na installatie?