Ja, de Android Pie-beta voor de Samsung Galaxy S9 komt ook naar Europa

Het beta-testprogramma voor Android 9.0 op de Galaxy S9 komt ook naar Europa. De kans is nog steeds niet groot dat Samsung ook Nederlandse toestellen toegang zal geven tot de test.

Galaxy S9 Android 9.0 beta

Een paar weken geleden bleek dat Samsung voorbereidingen treft voor een Amerikaanse beta-test van Android 9.0 Pie op de Galaxy S9. Sindsdien werd al duidelijk dat ook Zuid-Koreaanse gebruik(st)ers straks aan een dergelijk programma mee kunnen doen. In voorgaande jaren bestonden Samsung's beta-tests altijd uit die twee landen, en een hand vol Europese markten. Vandaag kunnen wij bevestigen dat, ja, ook de S9 beta komt naar Europa.

In welke Europese landen je straks precies deel kunt nemen valt op dit moment dan weer niet te zeggen. De beta-firmwares zijn voor heel veel landen in ontwikkeling, maar dat was vorig jaar ook het geval met de Oreo-beta voor de Galaxy S8. Uiteindelijk kon je alleen meedoen aan de test met een Engelse, Duitse, Franse, Poolse of Spaanse S8. Ondanks de zekerheid dat de test dus ook naar Europa komt, rekenen wij er niet op dat je je straks met een Nederlandse Galaxy S9 aan kunt melden.

Wanneer start de Pie-beta?

Eerder hadden wij hoop dat Samsung de update naar Android 9.0 relatief vlot naar de Galaxy S9 zou gaan brengen. Inmiddels lijkt duidelijk dat de update niet voor 2019 uit zal rollen. Bovendien is het vandaag 2 november, de dag waarop in 2017 de Oreo-beta voor de S8 officieel startte. Een officieel startschot voor het nieuwe beta-programma laat nog steeds op zich wachten.

Uiteraard staat Samsung niet bekend om haar vlotte, soepele Android upgrades. De ondersteuning van Project Treble op de Galaxy S9 lijkt daar weinig aan te gaan veranderen. Natuurlijk, sommige Pie-functies zitten nu al op nieuwe Samsung telefoons zoals de Galaxy A7 – maar daar heb je weinig aan op je S9. En dus hopen we maar dat de nieuwe beta-test tenminste volgende week officieel door Samsung aangekondigd gaat worden.