‘Aankondiging Android 10 beta voor Samsung Galaxy S10 en Note 10 nog deze maand’

Dat Samsung een Android 10-beta gaat lanceren voor de Galaxy S10 en Galaxy Note 10 is geen verrassing. Dat de aankondiging ervan nog deze maand moet gebeuren wel.

Galaxy S10 Android 10 beta

Ieder jaar – sinds de Galaxy S6 in 2015 – biedt Samsung de mogelijkheid om een aankomende Android upgrade alvast te proberen tijdens een uitgebreide beta-test. Het laat zich dus raden dat we dit jaar ook een Android 10 beta gaan zien voor de Galaxy S10 en Note 10. De verwachting is eigenlijk dat Samsung deze tijdens de Developer Conference in oktober samen met de One UI 2.0 zou aankondigen. Echter, mogelijk gaat een en ander al eerder van start.

Onze goed geïnformeerde collega's van SamMobile hebben namelijk vernomen dat Samsung de details van het testprogramma al deze maand bekend zou willen maken. Een blik op de kalender leert dat dat dan in de komende twee weken al kan gaan gebeuren. De beta zelf zal dan natuurlijk nog niet direct van start gaan, maar al in de loop van oktober kunnen de eerste beta-testers in de VS en Europa met de nieuwe software aan de slag. Mits alles gaat zoals hier geschetst, uiteraard.

En waar dan?

Europa zeg je? Ja, ook in een aantal Europese landen kunnen gebruik(st)ers doorgaans deelnemen aan Samsung's beta-tests. In alle jaren sinds de Galaxy S6 zat Nederland echter nog nooit bij die groep, waar vorig jaar wel landen als Engeland, Duitsland, Polen, en Frankrijk toe behoorden.

Bovendien bleek het vorig jaar zelfs lastiger om jezelf alsnog in de test te sneaken door simpelweg een firmware uit een van de deelnemende landen te installeren. Dat neemt niet weg dat we natuurlijk wel al vanaf oktober een goed beeld kunnen gaan krijgen wát de Android 10 update straks allemaal naar de Galaxy S10 zal brengen. En naar de Note 10, natuurlijk, want ook voor dat toestel wordt een dergelijke beta verwacht. Wel volgt deze waarschijnlijk pas enige weken na de start van de S10 beta.

Eerder al zagen we een video van Android 10 op de Galaxy S10. Daar bleek dat Samsung vooral wat nieuwe snufjes die we nu al kennen van de Galaxy Note 10 – Koppelen met Windows, Schermrecorder – naar de S10 gaat brengen. Bovendien verwachten we ook wat nieuwe camera-snufjes in dezelfde update.

Het spreekt voor zich dat wij natuurlijk ons uiterste best gaan doen om ook een uitgebreide Nederlandse preview te bieden van Android 10 op beide toestellen, als de beta eenmaal van start gaat.