Samsung Galaxy A6 (Plus) hands-on preview: eerste indrukken

Samsung's gloednieuwe Galaxy A6 en A6 Plus vullen de tot voor kort beperkte A-serie aan. Sinds deze week kun je de Galaxy A6 kopen, wij delen nu onze eerste indrukken van de nieuwe A6.

Tot nu toe was de Galaxy A8 (2018) een eenzame telefoon in Samsung's A-serie in 2018. Vanaf nu krijgt hij gelukkig gezelschap. Maar om wat voor gezelschap gaat het eigenlijk? Vorige week al vergeleken we de Galaxy A6 met de A8 – nu wordt het tijd voor een heuse preview, in afwachting van onze uitgebreide review.

Galaxy A6 (Plus) hands-on preview

Als je bekend bent met toestellen als de A8 en de J5 (2017), dan kun je de Galaxy A6 eenvoudig voor de geest halen. Neem de achterkant van de J-serie van 2017, en de voorkant van de A8, en je hebt de A6. Plak een dual camera aan de achterkant, et voilà: de A6 Plus. Wat dat betreft zul je vergeefs zoeken naar iets nieuws.

De achterkant van aluminium voelt erg solide aan, en het AMOLED scherm ziet er – als vertrouwd – puik uit. Wel zijn de randen naast het scherm behoorlijk breed. Bovendien is het scherm natuurlijk gewoon plat, zonder fancy gebogen ‘edges'. Het ‘Infinity pool' effect dat we kennen van de Galaxy S9 en S8 wordt zo effectief vermeden. Dat klinkt negatief, en erg mooi is de Galaxy A6 dan ook niet. Echter, we kennen genoeg mensen die altijd ruzie hebben met de minimale bezels van Samsung's toptoestellen. Voor hen zijn de randen van de A6 vermoedelijk juist precies goed.

Alleen de Galaxy A6 Plus heeft een dual camera achter

Overigens: het scherm zelf lijkt dankzij het 2.5D glas wel mooi óp de telefoon te liggen. Alles ziet er resolutietechnisch prima uit. Zelfs de 5,6 inch A6 heeft met zijn 1480 x 720 beeldpunten nog altijd een pixeldichtheid van 294 pixels per inch. Dat is niet erg hoog, maar ook niet zo laag dat het opvalt. Ter vergelijking: het is altijd nog iets scherper dan het 720p scherm van bijvoorbeeld de J5 (2017), met dank aan de andere beeldverhouding.

De behuizing van de Galaxy A6 is helaas niet waterbestendig. Dat is opvallend, want de de A3 (2017), A5 (2017) en A8 (2018) zijn dit wel. Dat wil niet zeggen dat het toestel begint te knetteren zodra je er een paar druppels water op laat vallen, maar toch is het een stapje terug ten opzichte van eerdere Galaxy A's.

Standaard beschikt de A6 over 32GB interne opslagcapaciteit. Deze kun je uitbreiden met een microSD kaartje. Daarvoor zijn twee aparte trays aanwezig in de zijkant van de telefoon. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Galaxy S9 neemt een geheugenkaartje in de Galaxy A6 géén sim-slot in beslag. Met andere woorden: je kunt twee simkaarten én een SD-kaart in het toestel stoppen.

Goed afgewerkte aluminium unibody, inclusief ouderwetse micro-USB poort

Software

De Galaxy A6 (Plus) komt met Android 8.0 Oreo, én versie 9.0 van de Samsung Experience interface. Snelheidsawards zullen niet gewonnen worden, maar de meestgebruikte apps lopen gewoon soepel. Alle vertrouwde features zijn aanwezig, zoals Samsung's Veilige Map, waar je bestanden en apps extra kunt afschermen van de boze buitenwereld. Je kunt thema's instellen, of alleen achtergronden en icoontjes aan je eigen smaak aanpassen. Bovendien is er het Always On Display dat informatie toont als de rest van het scherm uit staat. Dit is handig, want een notificatie LEDje hebben de A6 modellen niet. En wie graag radio luistert, kan ook op de A6 weer gewoon de FM ontvanger gebruiken.

Al met al is de software vlot genoeg en rijk aan opties. Naast de vingerafdruksensor – die op de A6 Plus best hoog zit – kun je de Galaxy A6 ook beveiligen met je gezicht. Het is te vroeg om te zeggen hoe snel en betrouwbaar de gezichtsherkenning is, al werkte hij tot nu toe ook in matig licht behoorlijk snel.

Voorzichtige conclusies

Al met al is de Galaxy A6 echt een ‘basissmartphone' –  de A6 Plus ‘plust' met een groter scherm en betere cameramogelijkheden. Hoe goed hij echt is zal uiteindelijk afhangen van factoren die we zo gauw niet kunnen beoordelen in deze preview. We hebben het dan natuurlijk over de camera en de batterij. De batterij belooft veel goeds door de capaciteit (A6: 3000 mAh, A6 Plus: 3500 mAh) in combinatie met de mid-range hardware. Hoe het zit met de camera(‘s) zoeken we de komende tijd voor je uit.

Wel kunnen we alvast toevoegen dat Samsung één valkuil heeft weten te vermijden. De Galaxy J7 (2017) heeft een 1080p schermresolutie, en dezelfde processor als de A6. De Exynos 7870 heeft op dat toestel moeite met een dergelijk aantal pixels. De A6 Plus heeft ook een full HD scherm, maar Samsung stopte daar Qualcomm's Snapdragon 450 soc in. En inderdaad: die kan een stuk beter overweg met de resolutie.

Heb je nu al vragen over de Galaxy A6 (Plus)? Stel ze hieronder! Dan nemen we ze mee voor onze review, of beantwoorden ze in de reacties.

Aanbiedingen

Lees de reacties (2)

    • Heel kort door de bocht: A6 heeft betere camera's, en een metalen body, terwijl de J6 een kunststof achterkant heeft. We gaan ze binnenkort uitgebreid vergelijken.