Patent: Samsung werkt aan draadloos ‘over the air’ oplaadsysteem

Een patentaanvraag laat zien dat Samsung werkt aan eigen draadloze oplaadsysteem die telefoons of tablets ‘over the air' opladen. Daarbij is het niet nodig het apparaat direct op een oplader te leggen.

130: zender, 1010: reflector, 150: opladende tablet

Draadloos opladen zonder dat je telefoon daarvoor op één plek moet liggen spreekt al jaren tot de verbeelding. In praktijk heeft dit nog allerlei haken en ogen, waardoor we ook anno 2018 nieuwe toestellen als de Galaxy S9 nog steeds met een traditionele draadloze oplader moeten opladen. Er zijn bedrijven die druk bezig zijn met het ontwikkeling van nieuwe ‘over the air' oplaadsystemen – en Samsug is er een van.

Samsung patent: ‘over the air' draadloos opladen

Een oorspronkelijk al in 2016 in Zuid-Korea ingediende patentaanvraag (PDF) beschrijft een systeem dat energie draadloos ‘verzendt' naar een apparaat ergens verderop in dezelfde ruimte. Of beter gezegd: het patent beschrijft manieren om de energie op een apparaat te richten.

Richten op één telefoon, en het volgen van de beweging daarvan

Niet alleen kan een dergelijk oplaadsysteem zich richten op specifieke apparaten, maar dankzij reflectoren kunnen ook obstakels – zoals de gebruik(st)er zelf – omzeild worden. De veranderende positie van een telefoon of tablet wordt gevolgd, zodat je met je telefoon kunt blijven rondlopen tijdens het opladen.

Ruimte met 1200: zender, en 1301 en 1303: reflectoren om objecten (1311) te omzeilen

Zoals uit de afbeeldingen duidelijk wordt, legt deze patentaanvraag vooral ideeën vast. Hoever Samsung achter de schermen is met de concrete ontwikkeling van dit soort apparaten wordt hier niet duidelijk.  Samsung heeft in het verleden vaak erop gewezen dat zij op batterij- en oplaadgebied graag voorop wil lopen – al is zij natuurlijk zeker niet de enige die momenteel druk bezig zijn met de ontwikkeling.

Toch zal het nog jaren duren voor dit soort systeem in betaalbare en bruikbare vorm geschikt zijn voor massaconsumptie. Maar: óók Samsung werkt eraan. Dat is in ieder geval duidelijk.

Gerelateerde artikelen