Als je graag meer controle hebt over allerlei prestaties van je Samsung telefoon, check dan Galaxy Labs. Het systeem bestaat al een tijdje, en wordt nu uitgebreid met twee nieuwe functies.
Galaxy Labs: optimaliseer de prestaties van je Samsung telefoon
Een tijd terug namen we hier Samsung's Good Lock systeem onder de loep. Daarmee kun je het uiterlijk en functioneren van de interface van je telefoon personaliseren. Als je ook de prestaties van toestel en apps wilt tweaken – is er Galaxy Labs.
In de basis is de opzet van Galaxy Labs en Good Lock vergelijkbaar: beide zijn een systeem waarbinnen je aparte modules (in feite losse apps) kunt installeren. Binnen Galaxy Labs (gratis in de Galaxy Store) zijn nu vijf van dergelijke modules beschikbaar, waarvan de laatste twee in dit lijstje nieuw zijn:
Galaxy Labs modules
- Battery Tracker doet deels hetzelfde als de standaard aanwezige opties in Batterij en apparaatonderhoud (in Android 10 of eerder: Apparaatonderhoud). Maar er zijn meer statistieken te zien, en je kunt ook direct meer doen om – bijvoorbeeld – individuele apps te beheren.
- Battery Guardian biedt extra flexibiliteit voor het beheer van het energieverbruik van je telefoon en losse applicaties
- Galaxy App Booster is een wat ander type module, die daadwerkelijk de werking van de apps op je telefoon optimaliseert. Op welke manier dit gebeurt, wordt niet direct duidelijk. Toch is dit voor de meesten vermoedelijk de handigste – want meest bruikbare én nuttige – module van het stel.
- Thermal Guardian is een nieuwe module, waarmee je de temperatuur van de processor kunt monitoren, en waarmee je handmatig de toegestane bovengrens een paar graden kunt verhogen of verlagen.
- Memory Guardian – ook nieuw – is het soort module dat je met beleid dient te gebruiken. Je kunt er het werkgeheugen mee monitoren en opschonen – wat niet altijd even goed is voor prestaties en energieverbruik. Volgens de app is het goed om je RAM altijd ongeveer 80% te vullen met systeem en andere parate apps. Zo presteren deze apps het beste, en is er altijd voldoende buffer voor nieuwe processen.
Recente veranderingen
De nieuwe modules – Thermal Guardian en Memory Guardian – zijn niet per se modules waar de meeste gebruik(st)ers iets aan hebben. Als je toch de werking van je telefoon wilt optimaliseren, zonder er verder teveel in te moeten duiken, check dan vooral de Galaxy App Booster. Deze maakt geen werelden van verschil, maar voor wie zijn of haar telefoon veel gebruikt – met veel verschillende apps – is de functie mooi meegenomen.
Op toestellen met One UI 2.x – maar geen 3.x – is er ook nog de File Guardian module. Deze is onder One UI 3.x niet meer beschikbaar, omdat de verbeterde Prullenbak de module overbodig maakt.
Op welke telefoons?
Je kunt Galaxy Labs officieel op alle Galaxy modellen installeren met One UI 1.5 of hoger. Concreet betekent dit:
- alle S-modellen vanaf de Galaxy S9 tot en met de Galaxy S21
- de J-serie uit 2018: Galaxy J6
- de A-serie uit 2018 vanaf de Galaxy A6 tot en met de A9, maar niet de A8
- de A-serie uit 2019 van de Galaxy A20e, via de Galaxy A50, tot en met de A80
- de A-serie uit 2020 inclusief de Galaxy A41 en hoger
- de Note-serie vanaf de Note 9 tot en met de Galaxy Note 20 Ultra
- alle Folds en Flips
- de Tab-serie: Tab S4 en hoger
Curieuze uitzondering: de gloednieuwe Galaxy A32, waarop wij ‘m op dit moment nog niet kunnen installeren. Verder kun je Galaxy Labs ook niet installeren op toestellen met One UI Core – denk: M-serie, en de Galaxy A12 en A21s.
De toekomst
Lange tijd was het aantal Galaxy Labs modules beperkt tot vier. Eentje verdwijnt er dus met de upgrade naar Android 11 en One UI 3.x – twee nieuwe komen er nu bij. Wat de toekomst brengt is niet duidelijk, maar door de flexibiliteit van het systeem zijn de mogelijkheden op papier onbegrensd. Het is dus goed denkbaar dat de functionaliteit van Galaxy Labs zal groeien – of tenminste veranderen.
Of Samsung het systeem en de modules ook ooit zal vertalen, zodat je ze ook in het Nederlands kunt gebruiken is nog maar de vraag. De meeste modules van het Good Lock systeem zijn na al die jaren ook nog steeds niet vertaald, en alleen te gebruiken in het Engels (of Zuid-Koreaans).
Heb jij Galaxy Labs in gebruik? En welke modules/functies dan vooral?
Geef een reactie