Samsung telefoon tip: check de nieuwe Kleurenpalet functie

Als jouw Samsung telefoon inmiddels ook op Android 12 draait, moet je zeker de nieuwe Kleurenpalet functie checken. Nog niet eerder was het zo makkelijk om de kleuren van de One UI interface en jouw eigen achtergrond op elkaar af te stemmen.

Samsung Galaxy met One UI 4 tip: Kleurenpalet

Als je onze berichtgeving over de One UI 4 interface en Android 12 de afgelopen maanden hebt gevolgd, dan heb je zeker al gehoord van de nieuwe functie waarmee je de kleuren van de interface en de achtergrondafbeelding op elkaar kunt afstemmen. De functie, die natuurlijk gewoon afkomstig is uit Android 12 zelf, ging in een vroeg stadium bij Samsung door het leven onder de naam Kleurenthema. Nu, in de uiteindelijke versie van de One UI 4 interface, kom je ‘m tegen onder de noemer Kleurenpalet.

Er zijn pakweg twee manieren om een Kleurenpalet in te stellen. De eerste kom je vanzelf tegen zodra je handmatig een nieuwe achtergrondafbeelding kiest – bijvoorbeeld vanuit de Galerij. Na het bijsnijden van de afbeelding kom je vanzelf op het scherm terecht, waar je de kleuren kunt kiezen die One UI 4 gebruikt voor de interface. De software stelt vier verschillende variaties voor. Deze zijn gebaseerd op de kleuren van de net ingestelde achtergrondafbeelding. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om het standaard kleurenschema – blauw, wit, zwart – te gebruiken.

Je kunt het gekozen schema ook veranderen zonder een nieuwe achtergrond te kiezen. Dat doe als je via de Instellingen naar Achtergrond en stijl gaat. Tik daar op Kleurenpalet, en je kunt deze direct daar aanpassen.

Kleurenpalet: ook de pictogrammen

Overigens vind je op het Kleurenpalet scherm ook de optie Palet toepassen op app-pictogrammen. Als je deze optie inschakelt, wordt de kleur van de pictogrammen van de meeste Samsung-apps ook aangepast. Hoe dit uitpakt hangt nogal af van hoe je je apps en pictogrammen organiseert. Het resultaat kan – aldus ons – nogal wisselend zijn, omdat uiteindelijk slechts een handvol pictogrammen daadwerkelijk aangepast wordt. Vooral populaire apps zoals Whatsapp vallen dan als snel buiten de kleurenboot. En omgedraaid kan het ook erg verwarrend zijn als veel pictogrammen dezelfde kleur hebben. Je moet dan misschien langer zoeken naar die ene app.

Dat krijg je, als je liever Google's Berichten app gebruikt. Om van Whatsapp maar te zwijgen…

Bonus-tip: Donkere stand voor Achtergrond

Als je toch bezig bent met het afstemmen van de One UI 4 interface op je zelf gekozen wallpaper, dan is er nog een snufje dat je kunt meenemen. De optie Donkere stand voor Achtergrond zorgt ervoor dat de afbeelding automatisch donkerder gemaakt wordt, wanneer je je Galaxy op de Donkere stand zet. Dit is geen nieuwe functie in Android 12 en One UI 4, maar dat mag de pret verder niet drukken, natuurlijk.

Meer Samsung One UI 4 tips

De Kleurenpalet functie is nu direct beschikbaar op alle Samsung telefoons die op Android 12 draaien. Dat zijn inmiddels de meeste Galaxy S21, Galaxy S20, en Galaxy S10 modellen, evenals de Note 20, en de Z Flip 3 en Z Fold 3. De lijst met toestellen waarvoor de upgrade beschikbaar is groeit momenteel bijna dagelijks. Wil je weten of jij ‘m ook nog gaat krijgen? Check dan ons grote Samsung-Galaxy-en-de-Android-12-update-overzicht.

Als je de upgrade al hebt, is het de moeite waard om onze groeiende lijst met One UI 4 tips en trucs te volgen. Daar lichten wij regelmatig de handigste nieuwe functies en verbeteringen in Android 12 en Samsung's eigen interface uit.

Lees de reacties (2)

  • Ik heb een samsung galaxy s10+
    wanneer ik een inkomende telefoon opneem,is het icoontje rood i.p.v. groen,zeer vreemd toch,kan je dat wijzigen aub zodat bij inkomende tf icoontje groen is,zoals bij iedereen ..
    Bedankt bij voorbaat.
    rudy.