Help! Waar is mijn 3×4 keyboard na de Android 4.3 update? (op de Galaxy S3, S4, Note 2, etc.)

Één van de grote, onverwachte bijwerkingen van de Android 4.3 update die toestellen als de Samsung Galaxy S3, Galaxy S4 en de Note 2 onlangs kregen, is het verdwijnen van het ‘3×4 toetsenbord'. En dus rijst de vraag: hoe krijg je die weer terug?

Het verbaasde ons een beetje: er zijn zóveel apps in de Play Store, maar 3×4 toetsenborden zijn dus gezaaid – zeker 3×4 toetsenborden die uit de voeten kunnen met de Nederlandse taal. Het liefst zouden we zien dat een toetsenbord applicatie als SwiftKey een dergelijke layout zou toevoegen, maar zolang dat niet gebeurt is de liefhebber toch aangewezen op minder bekende alternatieven. Zoals Perfect Keyboard.

Hoewel de reviews van Perfect Keyboard wisselvallig zijn, is het één van de weinige toetsenborden met een 3×4 – of T9 – modus, én een Nederlands taalbestand, dat je wel apart moet installeren. Wie een beetje ervaring heeft met het installeren van een nieuw toetsenbord op een Android smartphone, heeft ‘m in ieder geval zo aan de praat. Voor de rest hebben we het even op een rijtje gezet.

In ieder geval begin je met het installeren van Perfect Keyboard in de Play Store, HIER. Ga na de installatie via de Menu toets naar Instellingen, en kies onder de tab Mijn apparaat de optie Taal en invoer (exacte labels van de opties kunnen per toestel variëren, de schermafbeeldingen hieronder zijn gemaakt op een Galaxy S4).

Zorg ervoor dat Perfect keyboard free aangevinkt staat, en tik op het tandwieltje erachter om naar de instellingen te gaan. Tik daar vervolgens op Languages, gevolgd door Invoertalen. Je kunt nu al Nederlands aanvinken in de lijst, maar voor prettig gebruik moet je eerst nog het Nederlandse taalpakket moeten downloaden. Tik dus op Download Dictionary – je gaat nu weer naar de Play Store, waar je een stukje naar beneden zult moeten scrollen op zoek naar Dutch for Perfect keyboard. Installeer deze zoals je iedere andere app ook zou installeren in de Play Store.

Als je het Nederlandse taalpakket hebt geïnstalleerd moet je nog het 3×4 toetsenbord instellen in Perfect Keyboard. Ga dus weer naar de instellingen van  de app (zie hierboven: via het tandwieltje bij Perfect Keyboard free in de Taal en invoer instellingen van je smartphone). Kies de optie Layout, en tik op Portrait layout. Kies in het menuutje dat nu verschijnt voor de instelling T9.

Keer nu terug naar de Taal en invoer instellingen van de telefoon zelf, en stel onder het kopje Standaard het toetsenbord van Perfect keyboard free in als standaardtoetsenbord. Als je nu naar je berichten- of emailapplicatie gaat, kun je je – zodra je tekst gaat invoeren – eindelijk weer uitleven op een 3×4 toetsenbord mét T9 functie. Natuurlijk heeft ook Perfect Keyboard net als ieder ander toetsenbord een zekere gewenningsperiode, en zal het niet aansluiten bij ieders smaak en voorkeuren. Maar wie niet kan of wil wennen aan een ‘normaal' QWERTY toetsenbord op de Galaxy S3, S4, Note 2, etc. heeft hier een behoorlijk goed werkend alternatief – tenminste tot een keyboardapp als Swiftkey met een dergelijke layout op de proppen komt.

Heb jij Perfect Keyboard geprobeerd? Of heb je een andere, vergelijkbare (of betere) 3×4 keyboard app gevonden? Laat het hieronder weten!

Lees de reacties (16)

  • I heb eeb vreemd probleem na het installeren van kitkat. Mijn skype berichten komen niet in volgorde binnen. Het nieuwste bericht staat niet onderaan.

  • Ok, ik heb die instelling terug maar als ik typ dan pakt hij alleen de eerste letter ????

    Help ?

    • Dan staat T9 aan ('knopje' links op het toetsenbord), als je die uit zet dan moet je meerdere keren drukken voor de betreffende letter...

  • Hoe doen jullie het updaten? over the air? Als ik het via samsung kies of samsung kies 3 doe zegt het programma dat mijn galaxy S3 niet geschikt is voor samsung kies.

  • Ik was ook een fantieke T9 gebruiker voor de update van mijn Samsung S4, en ben blij dat ik dit forum heb ontdekt om weer een 3x4 toetsenbord te voorschijn te tonen. Ik had namelijk wat andere toetsenboard apps geprobeerd, maar veel van deze apps hebben Nederlands niet als taal beschikbaar.
    Pefect Keyboard heeft dat gelukkig wel zoals hierboven beschreven! Ook zonder bovenstaande handleiding was het me gelukt om de juiste instellingen voor elkaar te boksen, als perfect keyboard namelijk voor de eerst keer opstart na installatie krijg je ook wat buttons die gelijk naar de juiste instellingen leiden. Ik moest het taalpakket wel 2x installeren voodat deze getoond werd bij "Languages", maar dit is uiteindelijk gelukt.

    Enige kanttekening: Ik maak me wel een beetje zorgen om de melding die Android me geeft bij keuze van deze applicatie: deze applicatie zou eventueel gegevens zoals creditcardnummers/banknummers die in een tekstveld ingeeft kunnen doorsturen naar kwaadwilligen.. Zien jullie dit ook als een risicopuntje?

    • In principe kan iedere keyboard app dat. Overigens is ook op de Galaxy S4 na de update naar Android 4.4 weer gewoon standaard een 3x4 keyboard beschikbaar... Samsung heeft m dus weer teruggebracht, zeg maar.

      • Goed om te horen dat het 3x4 toetsenbord weer terugkomt! O.b.v. je opmerking en wat zoeken lees ik het ook in onderstaand artikel: http://www.samsunggalaxys4.nl/samsung-galaxy-s4-android-4-4-kitkat-update-nederland/

        Het is alleen nog even afwachten voordat ik de update kan installeren, als ik namelijk controleer op updates wordt aangegeven dat er geen nieuwe updates beschikbaar zijn. Draai momenteel nog op 4.3. Maar gebaseerd op de reacties bij het artikel ben ik niet de enige die nog even moet wachten.

1 2 3