Met de Galaxy Note 20 Ultra brengt Samsung een van haar beste telefooncamera's ooit op de markt. Wat zijn de sterke en zwakke punten van de camera? Hoe haal je eruit wat erin zit? We zetten een paar Galaxy Note 20 Ultra camera tips voor je op een rij.
Galaxy Note 20 Ultra camera tips
Als je onze Galaxy Note 20 Ultra review hebt gelezen weet je dat wij erg te spreken zijn over de camera's van het toestel. Op sommige onderdelen overtreft hij met enig gemak de Galaxy S20 Ultra, zelfs. We zullen je een uitgebreide walkthrough van álle functies, features, modi, en instellingen besparen. Met een paar handige tips en weetjes kun je namelijk als snel hele mooie foto's maken.
Gebruik de 108 megapixel resolutie
De hoofdcamera heeft een sensor met een resolutie van maar liefst 108 megapixel. Standaard maak je echter foto's met een resolutie van 12MP, waarbij het toestel altijd 9 pixels samenvoegt tot één grote pixel. Bij weinig licht is dat ook absoluut de beste manier om toch veel vast te leggen. Maar als er voldoende licht is, dan loont het soms de moeite om foto's te maken op de volledige resolutie.
Om dit te doen, tik je op het icoontje met de tekst 3:4 – links of bovenin het scherm van de camera-app. Uit het lijstje met opties kies je vervolgens 3:4 108MP. Je maakt nu foto's met een resolutie van 12.000 bij 9.000 pixels. De hoeveelheid details die je daarmee vast kunt leggen is indrukwekkend – je kunt vele malen dieper inzoomen dan op een normale 12MP foto, en kleine details toch nog goed zien.
Natuurlijk, op deze manier maak je geen gezellige familiekiekjes. Maar als je een beetje creatief bent aangelegd weet je wel raad met deze mogelijkheden. Let wel een beetje op je opslag: deze foto's nemen al gauw 30MB of meer in beslag. Natuurlijk, het duurt even voor je de 256GB opslag vol hebt, maar voor je huis-tuin-en-keuken-kiekjes gebruik je beter de gewone 4:3 (12MP) stand.
Voorbeelden van de 108 MP camera: links een resized versie, rechts een 100% crop uit het origineel. De 108 MP originelen kun je HIER bekijken.
Zoomlens: wat je over de optische zoom moet weten
Een ding kun je helaas niet met de 108 MP sensor: gebruik maken van de optische zoomlens. De onderste van de drie camera's op het camera-eiland van de Galaxy Note 20 Ultra is de periscooplens met 5x optische zoom. Dat wil zeggen dat je tot vijf keer kunt inzoomen zonder kwaliteitsverlies. Dat is tegelijk ook het belangrijkste stukje informatie dat je bij het gebruik van deze lens in je achterhoofd moet houden.
Wil je zoom-opname's zo scherp en gedetailleerd mogelijk houden? Gebruik dan geen zoom hoger dan 5x. Op hogere zoomfactoren zal de Note 20 Ultra digitaal inzoomen: het kan, en ook daar kun je hele mooie opnames mee maken. Maar je legt niet méér details vast op een zoomniveau van boven de vijf. Anders gezegd: het toestel gebruikt voor 10x zoom dezelfde 12MP opname als voor 5x zoom, maar vergroot deze kunstmatig.
Dit is dan ook het vlak waar de S20 Ultra het van de Note 20 Ultra wint, zoals we ook in onze Galaxy Note 20 Ultra versus S20 Ultra vergelijking al opmerkten. Hoewel de S20 Ultra een optische zoomlens heeft met een maximale zoomfactor van ‘slechts' vier, heeft dit toestel een sensor van 48MP. Daarmee kun je nog eens vier keer digitaal inzoomen zonder kwaliteitsverlies – een trucje dat de Note 20 Ultra niet kan.
Curieus genoeg is de factor 5x juist het getal dat ontbreekt in het rijtje met zoomfactoren dat in beeld verschijnt als je de zoomlens selecteert. Dat rijtje – 0.5x, 1.0x, 2.0x, 4.0x, 10x, 20x, 50x – toont de ‘andere' waarden die je kunt kiezen. Als je op het symbooltje van de zoomlens tikt (het ‘enkele boompje') selecteer je altijd direct 5x zoom.
Tot een zoomfactor vijf maak je dus de scherpste ingezoomde opnames met de Note 20 Ultra. En laten we wel wezen: natuurlijk is 50x ‘space zoom‘ een gimmick, maar onder de juiste omstandigheden maak je wel degelijk hele mooie foto's tot minstens 10x zoom.
Welke stand voor macro-opnames?
Wie graag dingen van heel dichtbij fotografeert, heeft de keuze: kies je voor de zoomlens, of voor de 108MP stand? Dat zal uiteindelijk een beetje van je eigen voorkeuren afhangen. Wijzelf hebben na een tijdje de voorkeur ontwikkeld voor de 108MP sensor, omdat je daarmee meer flexibiliteit hebt dan met 2x, 4x of 5x zoom. Bovendien kun je juist niet zo profiteren van de kleinere scherptediepte bij de hogere zoomfactoren, door de hierboven beschreven beperkingen van de zoomlens.
Voor de liefhebber: dit is op de Galaxy S20 Ultra juist andersom. Op dat toestel kan de zoomcamera verder inzoomen zonder kwaliteitsverlies, terwijl de 108MP camera juist niet zo mooi scherp stelt.
De belangrijkste basics
Als je de twee hierboven beschreven punten snapt, en weet te vinden, beheers je in feite de belangrijkste ‘basics' van de camera van de Galaxy Note 20 Ultra. Natuurlijk zijn er nog veel meer punten die je kunt leren, gebruiken, toepassen, et cetera – laten we ze de algemene ‘basics' noemen. Een paar van deze snelle tips:
- Camera snel starten: druk 2x snel op de Aan/uit-knop, en je start altijd direct de camera-app. Dit werkt vooral goed als scherm uit is, en je gewoon direct zo snel mogelijk een foto wilt maken.
- Handmatig zoomen en belichting kiezen: tik ergens in het scherm in de camera-app om op dat punt handmatig scherp te stellen. Leg je vinger wat langer op dat punt, en het toestel past de belichting aan, aan dat punt. Zo kun je – ondanks de Auto-modus – toch focus en belichting snel handmatig aanpassen.
- Gebruik de groothoeklens: de cameramodus met de ‘drie boompjes' is de groothoeklens, waarmee je méér vastlegt. Wijde uitzichten, grote groepen, etc.
- Check de opties bij Meer: zoek je meer camerastanden, tik dan op Meer. Daar zitten nog veel meer opnamemogelijkheden verborgen.
- Nacht-stand: wil je foto's maken bij heel weinig licht? Het viel ons op dat je dit op de Galaxy Note 20 Ultra eigenlijk heel goed in de Auto-stand kunt doen. Maar vergeet vooral niet zelf de Nacht-modus uit te proberen.
- Groothoekselfie: als je selfies maakt met meerdere mensen, hoef je niets te doen. De telefoon schakelt vanzelf over naar de Groothoekselfie-stand. Gebeurt dit niet? Check dan of dit in de Camera-instellingen (via het 'tandwieltje') ingeschakeld staat, bij de optie Slimme groothoekselfie.
- Documenten scannen: richt de hoofdcamera op een document en het toestel herkent vanzelf wat je wilt doen. Wacht even tot de gele rechthoek verschijnt, en beweeg de camera tot het hele document geselecteerd wordt (ja, dit kan een beetje een weerbarstige procedure zijn). Druk vervolgens niet op de sluitertoets, maar raak Tik en scan aan. Het document wordt nu automatisch ‘rechtgezet', alsof je deze gescand hebt, en niet alleen gefotografeerd.
- Tips van je telefoon: schakel in de Camera-instellingen de optie Suggesties opname in om tips te ontvangen tijdens het fotograferen. En schakel deze weer uit als je ze irritant begint te vinden.
- RAW bestanden: ook vind je in de Camera-instellingen het item Opties opslaan. Je kunt daar kiezen om naast het standaard JPG-bestand ook RAW-bestanden op te slaan van foto's die je in de Pro-stand maakt. De liefhebber weet waarom.
- HDR10+ video opnemen: als we nog even in de Camera-instellingen blijven, vind je bij Video's onder het item Geavanceerde opnameopties de mogelijkheid om HDR10+ video in te schakelen.
Meer tips?
Als je weet hoeveel opties en instellingen de camera van de Galaxy Note 20 Ultra biedt, weet je ook dat het bovenstaande slechts een tipje van de sluier is. Wat is jouw favoriete instellingen, opnamestand, of andere fijne truc om mooiere foto's of video's vast te leggen?
Jet says
Hoe maak ik macro (bloemen bijen) foto’s met de note20? 4:3 en dan?
Michel Groenheijde says
Het beste met de telefoto camera, daar kom je het makkelijkste ‘dichtbij’ mee, en je hebt een mooie bokeh door de camera zelf.