Drie tips voor je gloednieuwe Samsung Galaxy A5 of Galaxy A3

Fijn, je hebt sinds kort een nieuwe Samsung Galaxy A5 of Galaxy A3. Dan vind je hieronder alvast een paar eerste tips, die de moeite waard zijn om direct op je gloednieuwe toestel toe te passen. Gewoon, omdat ze prettig zijn. Misschien ken je ze al, als je recent een andere Galaxy had, maar zo niet, dan zijn dit in ieder geval alvast een paar handige start-tips voor je nieuwe Galaxy A telefoon. De komende tijd volgens er nog veel meer!

Flipboard van je startscherm halen

Huh? Is dat nou een complete extra pagina op je startscherm, waar je – behalve als je inderdaad Flipboard gebruik(st)er bent – niet zoveel aan hebt? Inderdaad. En je kunt ‘m eenvoudig weghalen. Leg je vinger op een leeg stukje startscherm (1) om naar de Instellingen startscherm te gaan. Kies vervolgens de optie met dezelfde naam (2), en haal het vinkje weg bij Flipboard Briefing (3). Nu bestaat het startscherm weer alleen uit je eigen pagina's met widgets en apps.

Slim sluimeren inschakelen, schermmodus zelf kiezen

Op onze redactionele Galaxy A5 stond één handig snufje standaard uitgeschakeld: Slim sluimeren. Dat is jammer, want het is een klein maar fijne optie. Slim sluimeren zorgt ervoor dat het beeldscherm aan blijft als je ernaar kijkt. Je scherm gaat dan bijvoorbeeld niet opeens vanzelf uit als je een wat langere tekst aan het lezen bent. Dus: ga in je Instellingen naar het kopje Display en achtergrond (4), en vink daar Slim sluimeren aan (5).

En nu je toch in dat menu bent: tik gelijk even op Scherm-modus (6). Op zich is onze eerste indruk van het Super Amoled scherm van de Galaxy A5 (of A3) erg goed. De kleurweergave kan zich meten met die van recente Galaxy topmodellen. Toch verschillen smaken. Sommigen houden van de oververzadigde weergave waar Samsung's Amoled schermen toe in staat zijn, terwijl andere toch de voorkeur geven aan natuurlijker, rustiger kleuren op hun scherm. Probeer dus even de verschillende opties uit (7): AMOLED-bioscoop geeft alles wat lichter weer, AMOLED-foto legt meer nadruk op een mooie kleurbalans, en Basis zorgt voor een rustiger, natuurlijker weergave.

De standaardmodus – Aanpasbaar display – zorgt ervoor dat de weergave wordt aangepast aan wat je op je scherm hebt. Dit is vaak een prima optie, maar niet per se naar ieders eigen smaak. Probeer het dus zelf allemaal even uit!

S Voice niet meer met de Home knop starten

Samsung's pratende assistent S Voice spreekt geen Nederlands, en wordt dus door de meesten genegeerd. Echter, de app start zodra je twee keer kort achter elkaar op de Home toets drukt – of, anders gezegd: als je op je Home drukt, wacht het toestel even om te kijken of je er nog een tweede keer volgt. Dat kost kostbare tijd, toch?

Druk dus twee keer op de Home knop van je Galaxy A5 of A3, en als S Voice start, tik je op Next. Na het accepteren van de voorwaarden (9) ga je wederom verder (1), en start je S Voice zelf (11).

Als je eenmaal in S Voice bent, ga je naar het menu rechtsboven (12), en kies je Settings (13). Haal nu het vinkje bij Open via the home key weg (14), en jouw Home knop is weer helemaal van jezelf. En reageert een stuk sneller als je erop drukt.
Dit zijn natuurlijk niet de enige goede tips voor de Galaxy A5 en Galaxy A3 – en binnenkort ook de Galaxy A7. Houdt ons de komende tijd dus in de gaten, voor nog veel meer handige weetjes, tips en trucs voor deze toestellen!

Lees de reacties (42)

  • Hallo,

    Ik heb een vraag. Heb een Samsung galaxy A5 gekocht. Op beginscherm staat : klok, planner en wat apps......
    De apps zijn groot afgebeeld. Die wil ik graag kleiner hebben. Krijg met geen mogelijkheid Instellingen startscherm in beeld. Als ik mijn vinger ergens houd op het beginscherm, dan opent de dichtstbijzijnde app....of klok / agenda.
    Hoe kan ik dit scherm wijzigen?

    Wil ook dat zaklicht en vergrootglas weg....ook dat lukt mij dus niet.

    Wie kan mij helpen?

    • Je kunt die instellingen ook krijgen als je zeg maar 'uitzoomt', dus een knijpbeweging met twee vingers op het scherm maakt. Zaklamp en vergrootglas kun je als het goed is gewoon in de prullenbak doen: leg je vinger erop, en sleep ze naar het prullenbakje dat bovenin het scherm verschijnt.

      • Er gebeurt niets met het scherm. Ook niet bij knijpbeweging. Ook het verwijderen van de apps lukt niet zoals jij beschrijft. Bij mijn vorige mobiel (HTC) kon dit wel.

        • Dankjewel trouwens voor je reactie Michel. Op de smartphone zijn trouwens automatisch de apps van mijn tablet terecht gekomen. Mss dat dat er iets mee te maken heeft.

        • Ah, je toestel staat in de 'eenvoudige stand'. Je kunt meer, en zoals je het gewend bent, als je die uitschakelt. Veeg je notificatiescherm omlaag, en kies het tandwieltje rechtsboven. Ga naar 'Meer instellingen' en scroll omlaag naar 'Eenvoudige stand'. Kies deze en selecteer 'Standaardmodus'. Tik op gereed om daar naar om te schakelen.

          • beste, ik heb ook de a5 2017 gekocht, maar je weet naast je startscherm ,veeg je van rechts naar links ..krijg je google te zien met informatie weer bericht ,sport etc.. ik heb dat niet hoe schakel ik dat in aub ?
            je begrijpt wat ik bedoel ja ? naast je startscherm dat je op d e google met info scherm komt.
            Ik heb het niet en zie op youtube dat het er wel moet op staan.
            Groeten

  • Dankjewel trouwens Michel voor je reactie. Het lijkt er trouwens wel op dat op de smartphone automatisch apps zijn geplaatst van mijn tablet. Mss heeft dat hier iets mee te maken?

  • Weer een nieuwe vraag. Hoe komt het dat ik bij sommige contacten geen persoonlijk beltoon kan kiezen?
    Heb paar personen een geluid gegeven. Hoe ik dit gedaan heb....weet ik niet meer. Nu hebben 4 personen afzondelijk gelijk. Een van die geluiden is om een of andere reden toegepast bij al mijn andere kontakten.
    Dit geluid zie ik niet bij die andere kontakten staan. M.a.w. ik kan mijn andere kontakten niet voorzien van een standaardgeluid.

    Raar........

    Wie weet er raad?

1 2 3 6