Na een eerste, halve launch begin augustus, heeft Samsung de Galaxy Z Fold 2 nu echt gelanceerd. De nieuwe Fold brengt een hoop verbeteringen mee, maar doet vooral één ding: volwassen worden. Check de eerste ervaringen in onze Galaxy Z Fold 2 preview.
Samsung Galaxy Z Fold 2 preview: design
Tegelijk met de Galaxy Note 20 en Note 20 Ultra (review!) had Samsung ook al summiere info en plaatjes van de Galaxy Z Fold 2 gepubliceerd. Pasv nu maakt de nieuwe Fold écht zijn opwachting, zodat wij alvast wat ervaringen konden verzamelen.
De meest opvallende visuele vernieuwing aan de Z Fold 2 is zijn voorkant-vullende 6,2 inch AMOLED scherm. Net als de Note 20 Ultra wordt deze beschermd door het nieuwe Gorilla Glass Victus. Het 7,6 inch Dynamic AMOLED scherm dat je te zien krijgt als je het toestel opent wordt beschermd door het Ultra Thin Glass dat we ook kennen van de Galaxy Z Flip. De naam Dynamic AMOLED slaat op de variabele refresh rate die we ook kennen van de Note 20 Ultra.
Het toestel is gegroeid ten opzichte van de eerste Galaxy Fold. Qua design maakt Samsung nu gebruik van een ‘Infinity-O' cameragat in het display, de bezels zijn smaller, en er is geen notch meer. Bovendien is de Z Fold 2 de enige Samsung telefoon in ons land met de Snapdragon 865+ processor. Door betere optimalisatie is deze nog iets sneller dan de Exynos 990 die in de Galaxy S20 en Galaxy Note 20 modellen te vinden is. Er is 12 GB RAM en 256 GB interne opslagcapaciteit.
Links de eerste Galaxy Fold, rechts de bredere Z Fold 2
De scharnier is vergelijkbaar met die van de Z Flip, en kans dus in verschillende hoeken open blijven. En net als op de Z Flip kun je ‘m dan ook in de Flex mode gebruiken, waarbij het scherm in twee delen opgedeeld wordt voor verschillende toepassingen.
Toch is het vooral het grotere cover display dat de Galaxy Z Fold 2 een stuk functioneler maakt in het dagelijks gebruik. Het scherm is nog steeds relatief smal (25:9), maar een veel beter bruikbaar dan het kleine schermpje van zijn voorganger. In combinatie met het beter afgewerkte design voelt het toestel luxe aan, en beter bestand tegen het dagelijks leven.
Galaxy Z Fold 2 camera's: beproefd
Achterop de Galaxy Z Fold 2 zit een camera-module die qua design aan beide Note 20 modellen doet denken. De sensoren zijn echter een stukje behoudender. Alle drie de camera's – hoofd (f/1,8), groothoek (f/2,4), telefoto (2x zoom, f/2,2) – hebben een resolutie van 12 megapixel. We zien geen periscoop lenzen, geen sensoren met een ultra hoge resolutie, geen Space zoom gimmicks.
De beide frontcamera's – op de cover, en aan de binnenkant – hebben een 10 MP resolutie. Wij verwachten uiteindelijk geen wonderen van de camera's van de Galaxy Z Fold 2, maar wel goed belichte foto's met een groot dynamisch bereik. Voor cutting edge camerawerk moet je dit jaar nog bij de S- en Note-serie zijn. Dat is mogelijk toch wel een minpunt, gezien de pittige prijs die Samsung voor het toestel vraagt.
Galaxy Z Fold 2 batterij: optimalisatie moet de sleutel zijn
Net als bij de eerste Fold, beschikt de Z Fold 2 over twee batterijen. Samen hebben ze een capaciteit van 4500 mAh. Dat is even groot als, bijvoorbeeld, de Galaxy Note 20 Ultra. Echter, deze moeten ook een 7,6 inch 120Hz scherm van energie voorzien. Het is aan de optimalisatie van de Snapdragon 865+ processor en de variabele verversingsfrequentie van het display om toch voor een goede accuduur te zorgen. De eerste Fold was op dit vlak een schot in de roos, mede dankzij de Snapdragon processor. Of dit bij de Z Fold 2 ook gaat lukken moet op langere termijn blijken.
Galaxy Z Fold 2 preview: voorzichtige conclusies
Al met al is de nieuwe Galaxy Z Fold 2 een veel volwassener telefoon dan de eerste Fold. Hij voelt minder aan als een soort prototype, meer als een luxe high end smartphone, zoals de Note 20 Ultra dat ook is. Het grotere cover scherm is een belangrijke stap vooruit, zodat het echt een tablet én een smartphone is – niet alleen een opvouwbare tablet. Toch hangt uiteindelijk natuurlijk ook een en ander af van ‘gewone' dingen, zoals de camera's en accuduur. Dingen, waarover we pas lager een echt oordeel kunnen vellen.
Natuurlijk is de Fold 2 alleen al door zijn prijs uiteindelijk weer een niche-product. Daarover maakt Samsung zich verder ook geen illusies. Maar het is wel een niche-product dat duidelijk maakt dat de niche langzaam klaar begin te worden voor grotere commerciële successen. Dat deze pas echt zullen komen zodra de prijs daalt – of wanneer Samsung ‘mid-range foldables' lanceert – is een gegeven.
Galaxy Z Fold 2 prijs en releasedatum
Als je een Galaxy S20 en een Galaxy Tab S7 moet kopen, ben je niet goedkoop uit. En dus mag ook de Galaxy Z Fold 2 wat kosten, aldus Samsung's gedachtegang. En dus komt het toestel met een prijskaartje van €1999. Hij ligt vanaf 18 september officieel in de Nederlandse winkels in zwart en brons. Voor de scharnier heb je bovendien de keuze uit zwart, brons, zilver, rood en blauw.
Je kunt Galaxy Z Fold 2 nu direct bestellen bij Samsung zelf HIER.
fred says
Van mij mag u “Cover display 60Hz” weghalen bij minpunten. In de praktijk lees je op de cover alleen berichten en daar heb je echt geen 120Hz voor nodig. Ervaring leert da je het toestel in automatisme openklapt en daar heb je in alles 120Hz. Mooi is dat een op de cover gestarte app verder gaat op het binnenscherm. (als je dat wilt). Over de proks ga ik niet in discussie. Mijn portemonnee heeft er geen last van.