In onze Samsung Galaxy S25 Ultra review lees je over de vele verbeteringen die het toestel brengt. En over de manier waarop hij een beetje saaier wordt. Maar zoals altijd beginnen we met de eindconclusies.
Dit zijn de pluspunten van de Samsung Galaxy S25 Ultra:
- Snelle hardware
- Uitstekende accuduur
- Fantastisch scherm
- Zeven jaar updates en upgrades
- Veel AI-mogelijkheden
Maar de Galaxy S25 Ultra heeft volgens ons ook minpunten:
- De S Pen verliest functionaliteit
- Het design is mooi, maar ook minder uniek
- AI is niet altijd even zinvol
De Galaxy S25 Ultra is op veel punten Samsung's beste telefoon ooit. Van de snelle hardware en uitstekende accuduur tot de solide all-round camera, lange support en het fantastische display: je krijgt waar voor je geld. De nieuwe AI-assistent is leuk en je kunt er vrij natuurlijk mee praten. Mits je met je telefoon wilt praten.
Toch zorgen het nieuwe, meer afgeronde design en de versimpelde S Pen ook voor het gevoel dat de S25 Ultra minder uniek is. Nu ook de camera's niet meer boven het maaiveld uitsteken is de Ultra eigenlijk gewoon een Grote Telefoon geworden. Solide, betrouwbaar, maar ook een beetje saaier.
Meer weten? Lees dan door voor onze uitgebreide Samsung Galaxy S25 Ultra review.

Samsung Galaxy S25 Ultra review
Het was 2020 toen Samsung besloot de jaartelling en de Galaxy S-telling te synchroniseren. Na de Galaxy S10 in 2019 verscheen dus niet de Galaxy S11, maar gingen we direct door naar de S20. En zo belanden we in 2025 bij de Galaxy S25. Dat is dus niet de vijfentwintigste Galaxy S is, maar de zestiende. En de vijfde Ultra – de zesde als je de Note 20 Ultra ook telt. Hoe Ultra is ‘ie nog, anno 2025?
Design en display
Je snapt: dat zijn een hoop woorden om duidelijk te maken dat het toestel dat nu voor ons ligt diepe roots heeft. Ieder element is in de loop der jaren veranderd, bijgeschaafd, geoptimaliseerd en toch weer aangepast. Het resultaat is stevig, gelikt en – om maar gelijk met de deur in huis te vallen – een beetje saai.
Begrijp ons niet verkeerd: de Galaxy S25 Ultra oogt en voelt als een telefoon in een premium prijsklasse. Het titanium frame is licht en sterk, en heeft dit keer afgeronde hoeken. Tegelijk is het frame aan de zijkant juist recht en hoekiger dan bij de voorgaande Ultra's het geval was. Ondanks dat hij minder hoekig oogt, voelt hij juist wel hoekiger aan dan de Ultra's in de S22-, S23- en S24-series.
Het 6,9 inch scherm van de Galaxy S25 Ultra is het mooiste scherm dat Samsung ooit maakte. Het nieuwe glas – pardon: ‘scratch-resistant, anti-reflective glass ceramic cover material', aldus het persmateriaal – is verbeterd ten opzichte van het anti-reflectieve glas dat we kennen van de S24 Ultra.
Het resultaat is een haarscherp en superhelder 120 Hz AMOLED-paneel dat maar weinig reflecties toont. Als hij uitgeschakeld naast een paar andere telefoons ligt, lijkt het scherm van de Galaxy S25 Ultra wel een zwart gat. Ingeschakeld kan hij maximaal 2600 nits produceren, zodat je er ook midden in de zomer goed op kunt lezen.
Tegelijk is met het nieuwe design iedere hint naar een verleden met gebogen schermpanelen verdwenen. De S25 Ultra is recht en plat, net als de andere toestellen in de S25-serie.
Processor en prestaties
Van de elementen die je ziet gaan we naar de elementen die je niet ziet: de hardware ín de Galaxy S25 Ultra. Centraal staat natuurlijk Qualcomm's Snapdragon 8 Elite processor, waarvan we eerder al een aantal benchmark-resultaten publiceerden.
En die resultaten zijn uitstekend. Op sommige onderdelen is de Galaxy S25 Ultra zo'n veertig procent sneller dan zijn voorganger. Dat is een grote sprong vooruit, en het is niet zo dat de S24 Ultra op enige manier langzaam aanvoelt. Je zou je bijna afvragen of het allemaal wel nodig is.
Voor de goede orde: natuurlijk zijn betere prestaties altijd beter. Los vande vraag of je er iets aan hebt, zorgen ze er ook voor dat je telefoon in de toekomst langer bij de tijd blijft. Bovendien moet hij de komende jaren goed blijven werken met de voortschrijdende AI-functies. Daarover straks meer.
De S25 Ultra – uitgerust met 12GB RAM – voelt snel en soepel aan. Voelt ‘ie sneller dan de S24 Ultra? Alleen als je echt bewust de grenzen opzoekt van de werking van de One UI-interface. De Galaxy S25 Ultra schakelt een fractie sneller – en vooral vloeiender – tussen grote apps.
Met de Snapdragon 8 Elite processor is de Galaxy S25 Ultra in ieder geval goed opgewassen tegen de lange toekomst die je met het toestel tegemoet kunt gaan.
Software en updates
En die toekomst is, als het aan Samsung ligt, lang. Zeven jaar lang. De Galaxy S25 Ultra krijgt updates en upgrades tot begin 2032. Tegen die tijd draait de telefoon op Android versie 22. Updates en upgrades installeer je naadloos. Dat wil zeggen: downloaden en installeren doet de telefoon op de achtergrond, terwijl je het toestel zelf gewoon kunt blijven gebruiken. Na installatie is alleen een herstart nodig om naar de nieuwe softwareversie te wisselen.
Bij de release draait de Galaxy S25 op Android 15 en One UI 7. Dat betekent dat het toestel alle leuke functies heeft die we een tijdje terug al lieten zien in One UI 7 op de Galaxy S24 – en meer, zelfs. De S25 Ultra heeft niet alleen de nieuwe Now Bar en het verticale Apps-scherm, maar ook de helemaal nieuwe Now Brief. Samsung breidt de mogelijkheden om je batterij gezond te houden uit, en ook oude, vertrouwde widgets – zoals die voor je Buds – worden bijgeschaafd.
Galaxy AI, Gemini en Bixby
Veel is natuurlijk te doen om Galaxy AI en Google's Gemini-assistent. Anno 2025 zijn telefoons hardwaretechnisch toch redelijk volwassen, en is het de software die verbeterd met grote sprongen beter wordt. Of nou ja, zo luidt de marketing van telefoonbouwers.
Op de Galaxy S25-serie staat of valt alles wat ons betreft met een kwestie: praat je veel tegen je telefoon of niet? De nieuwe Gemini kan een paar toffe kunstjes. Hij verstaat opdrachten die uit meerdere delen bestaan, en kan deze omzetten in acties in meerdere apps. ‘Check wanneer ik een afspraak bij de garage heb en deel deze via Whatsapp met mijn chauffeur' is een werkbare opdracht, mits je een chauffeur hebt.
Een andere nieuwe AI-functie kom je tegen als je video's bewerkt. De Galaxy S25 (Ultra) kan verschillende soorten geluid herkennen, scheiden en apart versterken of juist wegfilteren. Zo kun je achtergrond geluid dempen zodat een gesprek beter te volgen is. Op papier. In de praktijk werkt deze Audio Eraser functie minder goed dan je hoopt. Tenslotte is geluid nu eenmaal weerbarstig, en het blijft onmogelijk om exact correct te ‘berekenen' welke frequentie nu echt bij welk geluid hoort. AI helpt, maar kan geen wonderen verrichten.
En dat is wat ons betreft uiteindelijk een beetje het thema van Galaxy AI en alle kunstmatige intelligentie die je op telefoons anno 2025 tegenkomt. Sommige features zijn leuk, andere zijn er vooral als gimmick. Maar zolang je er geen gewoonte van maakt – of wilt maken – veel tegen je telefoon te praten is zelfs Gemini gewoon weer een pratende assistent. De een gebruikt het met plezier, de andere letterlijk nooit. Zit jij bij de laatste groep? Dan is het maar de vraag of de S25 jou wel gaat overhalen.
Overigens is op de Galaxy S25-serie ook de nieuwste versie van Samsung's eigen Bixby-assistent beschikbaar. Het wordt er zo dus niet veel overzichtelijker op, allemaal. Zeker omdat er gewoon veel overlap zit tussen alle pratende, luisterende en kunstmatige denkende assistenten.
Galaxy S25 Ultra review: batterij en accuduur
Van AI-snufjes gaan we naar een van de meest ouderwetse telefooneigenschappen denkbaar: de batterij van de Samsung Galaxy S25 Ultra. Die heeft dezelfde capaciteit die we al kennen sinds de S20 Ultra: 5000 mAh. Hoewel we dus geen grote afwijkingen verwachtten ten opzichte van de accuduur van voorgaande Ultra-telefoons, heeft de S25 Ultra ons positief verrast.
De puike prestaties van de nieuwe processor hebben namelijk nog een voordeel. Bij het leveren van doorsnee-prestaties is de Snapdragon 8 Elite namelijk een stukje zuiniger dan zijn voorgangers. Merk je daar iets van? Ja, daar merk je iets van. In vergelijking met de S24 Ultra – die het op dit vlak ook niet slecht doet – houdt de S25 Ultra het langer vol.
Hoe lang dit precies is hangt natuurlijk geheel af van je eigen gebruikspatronen. De Galaxy S25 Ultra is geen telefoon die wij slechts om de dag op moeten laden, maar van alle Galaxy S-telefoons tot nu toe komt hij nog het dichtst in de buurt van een 'two-day battery life'.
Qua oplaadsnelheid vaart Samsung ook dit jaar een conservatieve koers. De S25 Ultra ondersteunt 45 Watt opladen via een compatible oplader. Daarmee laadt je ‘m in ongeveer een uur van nul tot honderd procent. Daarbij geldt – zoals je kunt verwachten – dat hij vooral snel oplaadt tot een lading van ongeveer 70 tot 80 procent. Daarna gaat de laadsnelheid duidelijk omlaag om de accu zelf te sparen.
Dat is niet gek. Met software-support van zeven jaar wil Samsung ook hardware bieden die zo lang mogelijk meegaat. Hogere oplaadcapaciteiten horen daar niet bij, en gaan daar ook niet bij horen zolang er technisch en chemisch niets verandert. Dat neemt niet weg dat de accuduur wat ons betreft een van de pluspunten van de Galaxy S25 Ultra is – en de oplaadsnelheid niet.
Galaxy S25 Ultra camera review
Of de camera van de Galaxy S25 Ultra ook zo'n pluspunt is, hangt van twee dingen af: de nieuwe ultragroothoekcamera en de verbeterde ProVisual Engine. Op papier zijn de andere camera's en eigenschappen namelijk gelijk aan die van de S24 Ultra. Opnieuw zijn er de 200 megapixel hoofdcamera, de 12 MP frontcamera, de 10 MP telefotocamera met 3x optische zoom en de 50 MP telefotocamera met 5x optische zoom. Alleen de ultragroothoekcamera is vernieuwd, en wel voor het eerst sinds de Galaxy S20-serie. Maar laten we bij het begin beginnen.
De 200 MP hoofdcamera (f/1,7) kennen we al sinds de S23 Ultra, en is ook qua overige eigenschappen niet veranderd. Hier moet Samsung het dus hebben van de verbeterde software, die sinds 2024 onder de noemer ProVisual Engine door het leven gaat er steeds meer op AI leunt.
Verbeteringen zien we in de kleine details die er wat minder kunstmatig verscherpt uitzien. Ja, dat is een vrij subjectieve verbetering. De algemene indruk die foto's maken is dan ook niet echt beter. Kleuren en dynamisch bereik zijn grotendeels identiek bij de S24 Ultra en de S25 Ultra.
Ultrascherpegroothoek
Dat de ultragroothoekcamera meer en mooiere details biedt is logisch. Dankzij de 50 MP sensor (f/1,9) legt deze duidelijk meer details vast dan met de oude 12 MP sensor. Dat is leuk voor de liefhebber, maar Samsung heeft nog een doel in gedachten. Dankzij deze nieuwe sensor biedt de Galaxy S25 Ultra de optie om echte 50 MP foto's vast te leggen over een groot deel van het zoombereik. Je hoeft je dus minder bezig te houden met welke camera je precies gebruikt, en kunt je concentreren op de foto's die je wilt maken.
Samsung zelf suggereert dat de nieuwe ultragroothoekcamera ook goed is voor haarscherpe macrofoto's. En inderdaad, dat werkt duidelijk beter dan bij de S23 Ultra en S24 Ultra. Het vergt alleen wat oefening op welke afstanden dit het beste werkt – de autofocus kan ‘m niet altijd even precies scherp stellen.
Zoom en selfies
Op zoomgebied maakt Samsung dit jaar pas op de plaats met dezelfde 10 en 50 MP telefotocamera's (f/2,4 en f/3,4). De eerste valt steeds meer uit de toon met de lage resolutie van de sensor. De twee was goed op de S24 Ultra en blijft dit ook op de Galaxy S25 Ultra, vooral dankzij de betere details die de ProVisual Engine vastlegt.
Hoewel je tot 5x optische zoom hebt, gebruikt het toestel de hoge 50 MP om tot 10x in te zoomen zonder kwaliteitsverlies. In de praktijk zijn de meeste foto's tot een zoomniveau van 30x redelijk goed van kwaliteit – mits er voldoende licht is. Daarboven zien kiekjes er ook op de S25 Ultra te kunstmatig uit om, meer te zijn dan een gimmick.
Eigenlijk kunnen we hetzelfde ook schrijven over de frontcamera. Die is technisch onveranderd en de softwareverbeteringen zitten ‘m hooguit in de kleine details – iets wat voor een frontcamera minder relevant is. Wil jij iedere rimpel zo scherp mogelijk in beeld? In de praktijk valt dit natuurlijk wel mee. Je maakt redelijk mooie belichte selfies met een dynamisch bereik dat – indien nodig – groot is.
Weinig licht
Bij weinig licht verdwijnt het verschil in scherpte van kleine details tussen de Galaxy S25 Ultra en zijn voorganger. Daar gedraagt de nieuwe Ultra zich grotendeels gelijk aan de oudere Ultra.
Als we alles bij elkaar optellen kunnen we niet veel anders dan concluderen dat de camera van de Galaxy S25 Ultra maar een beetje beter is dan die van zijn voorganger. Het is nog steeds een prima all-round camera, en de ultragroothoekfoto's en macro-opnames zijn inderdaad mooier. Liever hadden we ‘m wat beter zien presteren bij weinig licht.
Anno 2025 zijn er geen camera-features hier die met kop en schouders boven het maaiveld uitsteken. Ja, dat zegt iets over hoe goed telefooncamera's inmiddels zijn. Maar het typeert ook de camera's van de Samsung's Ultra van 2025: all-round oké, maar de ‘edge' is er letterlijk en figuurlijk een beetje af. Zo Ultra zijn de camera's van De Ultra niet meer.
Eigenlijk hadden wij verwacht dat Samsung rond de release nog wel een update zou uitbrengen voor de Galaxy S25-serie die nog wat puntjes op de i zet – nog wat aan de camera schaaft. Maar daarvan is geen sprake, zo is inmiddels wel duidelijk. Mocht een update op dit vlak nog significant iets doen dan zullen we deze review aanvullen.
En verder…
Qua simkaarten biedt de Galaxy S25 Ultra het vertrouwde pakket. Je kunt er twee simkaarten in stoppen, of eentje tegelijk met een eSIM gebruiken. In onze tijd met het toestel hadden wij geen problemen met ontvangst en gesprekskwaliteit.
De stereo luidsprekers zijn luid en duidelijk, en waarschijnlijk precies goed waar ze voor gebruikt worden. Wel komt het geluid er een beetje platgeslagen uit, wat de geluidskwaliteit zelf niet ten goede komt. Luid is niet per se goed, maar we begrijpen dat telefoonspeakers toch vooral het eerste moeten zijn – en niet het tweede.
Galaxy S25 Ultra review: conclusies
Aan het einde van deze Samsung Galaxy S25 Ultra review is het tijd om al het bovenstaande in een hapklare conclusie te gieten. Het probleem is dat er – wat ons betreft – min of meer twee conclusies valide zijn. Aan de ene kant is er de S25 Ultra met razendsnelle hardware, een fantastisch scherm, prima accuduur, solide all-round camera's en lange support. Het is gewoon een uitstekende, maar vrij dure premium telefoon.
Aan de andere kant is er de minder functionele S Pen, het bravere design en een flinke AI-stofwolk die – eenmaal opgetrokken – eigenlijk nog niet zoveel substantie bevat. Vooruit, dit laatste is onze persoonlijke mening, en we staan open voor het idee dat steeds meer gebruik(st)ers daar anders tegenaan kijken. In dat geval is de S25 Ultra vooral een telefoon met een breed en geavanceerde pakket aan AI-opties.
Maar eigenlijk is de Galaxy S25 Ultra vooral een beetje saai. Het is een uitstekende telefoon, die op de belangrijkste onderdelen een goede en betrouwbare ervaring biedt. En dat tot in 2032. Maar de scherpe randjes zijn eraf, en de naam Ultra betekent anno 2025: ‘het duurste model met de beste specs'.
Aanbiedingen
De Galaxy S25 Ultra heeft een adviesprijs vanaf €1449. Maar natuurlijk zijn er verschillende deals die het toestel een stuk aantrekkelijker maken:
Olga Toonk says
Mijn s25 ultra blijkt de regio Nederland niet te kennen en kan ik dus ook niet selecteren.(wel VS, Duitsland, Zweden,Zwitserland, VK, Frankrijk, Oostenrijk, Koeweit,)
Ik ben 6 dagen bezig geweest om mijn probleem aan te tonen,, oa mbv beeldmateriaal, en om een omruiling voor elkaar te ktijgen Zal hier niet vertellen met hoeveel verschillende mensen en afdelingen ik contact heb gehad. Niemand voelt zo zich verantwoordelijk en hoor alleen maar”zal uw ticket doorgeven aan een andere afdeling”.
Heb na een week besloten het toestel te retourneren.
Bijzonder gefrustreerde Olga