In deze Samsung Galaxy S24 FE review lees je alles over onze ervaringen met het vierde model in de Galaxy S24-serie. Wat doet ‘ie goed, en wat is er minder?
Dit zijn de pluspunten van de Galaxy S24 FE:
- de hardware is vlot,
- en de accuduur uitstekend,
- net als de hoofdcamera,
- en de lange ondersteuning met zeven jaar updates en upgrades.
En dit zijn de minpunten van de Galaxy S24 FE:
- de telefotocamera is inmiddels toch wat achterhaald,
- evenals de optische vingerafdruksensor in deze prijsklasse.
De Galaxy S24 FE is wat ons betreft een telefoon die met een grote boog op precies één plek in Samsung's aanbod belandt. Het is een beetje de Galaxy S24+ tegen de prijs van de Galaxy S24. Groter scherm, grotere accu zonder de hogere prijs. Maar dan wel voor iedereen die de besparingen – telefotocamera, optische vingersensor, minder RAM – geen probleem vindt.
Tenslotte krijg je met de S24 FE wel dezelfde prestaties, een vergelijkbaar mooi AMOLED-scherm, een prima hoofdcamera en een batterij met meer dan voldoende uithoudingsvermogen. Dat is een hele boel high end telefoon voor een prijs bij de lancering nog wat hoog is, maar met een beetje geluk al vriendelijks is geworden tegen de tijd dat je deze Galaxy S24 FE review leest.
Meer weten? Lees dan hieronder verder!
Samsung Galaxy S24 FE review
Het was toch wel een beetje een verrassing toen Samsung begin 2020 de Galaxy S10 Lite lanceerde. Tenslotte was het toen jaren geleden dat de Zuid-Koreanen een vriendelijker geprijsde uitvoering van hun toptoestel hadden uitgebracht. Toch bleek het idee een blijvertje. De S10 Lite werd nog in het najaar van 2020 opgevolgd door de Galaxy S20 FE: de eerste Galaxy S Fan Edition.
Design en display
Via de S21 FE en S23 FE belanden we nu alweer bij de Galaxy S24 FE. Het is op het eerste gezicht niet makkelijk de S24 FE te onderscheiden van de andere modellen in de serie. De voornaamste clou: de schermranden boven en onder het 6,7 inch grote display zijn een klein beetje breder.
Bij de Galaxy S24 FE koos Samsung voor Gorilla Glass Victus+, terwijl de S24 over Victus 2 beschikt. Het Victus+ glas kennen we van de Galaxy S22-serie, terwijl o.a. de S23, S23+, S24 en S24+ van Victus 2 glas zijn. De verschillen zijn beperkt, zeker als je je telefoon in een beschermhoes stopt.
Natuurlijk is de Galaxy S24 FE ook weer IP68-waterbestendig en stofdicht. Old school snufjes zoals een koptelefoonaansluiting en een slot voor een geheugenkaartje ontbreken uiteraard weer. Wel is er plaats voor twee fysieke simkaarten, én kun je een eSIM gebruiken.
Het beeldscherm is dus net zo groot als bij de S24+, met een diagonaal van 6,7 inch. Wel is resolutie beperkt tot 1080p, waar je op de S24+ ook kunt kiezen voor een 1440p resolutie. De verversingsfrequentie is variabel tot maximaal 120 Hz.
Qua leesbaarheid in fel zonlicht haalt de Galaxy S24 FE een piekhelderheid van 1900 nits. Dat is niet zoveel als de S24 (2600 nits), maar nog steeds ruim voldoende voor bijna iedere situatie. En meer dan de topmodellen uit 2023, zoals de S23 (1750 mAh).
Ondanks deze kleine verschillen is ook nu duidelijk: Samsung's beeldschermen zijn uitstekend en de S24 FE is geen uitzondering.
Hardware en prestaties
Als er een gebied waar de Galaxy S24 FE flinke vooruitgang boekt ten opzichte van de S23 FE, is het de processor zelf. Niet langer loopt de Fan Edition een generatie achter bij zijn generatiegenoten. De S24 FE heeft de Exynos 2400e processor, die grotendeels vergelijkbaar is met de Exynos 2400 van de S24 en S24+.
Hoewel de 2400e een 0,1 GHz lagere maximale kloksnelheid heeft, konden wij in onze benchmarktests van de Galaxy S24 FE geen significante verschillen ontdekken. Tenminste, niet in de prestaties zelf. Wel lijkt de S24 FE wat stabieler te presteren bij langere belasting. Hoewel dit eigenlijk juist een pluspunt is, is het voordeel gering en kan ook veroorzaakt worden door andere factoren, zoals betere softwareoptimalisatie.
Net als de Galaxy S24 heeft de S24 FE een werkgeheugen van 8 GB. In de S24+ krijg je standaard 12 GB, dus dat is een bespaarpuntje ten opzichte van de plus-variant.
Toch is duidelijk dat de Galaxy S24 FE niet minder krachtig is dan de S24 en S24+. Dat was bij de S23 FE wel anders, in vergelijking met de andere S23-modellen. Deze verbetering blijkt des te significanter als we het over de software-updates van de S24 FE gaan hebben.
Software en updates
Samsung lanceert de Galaxy S24 FE met Android 14, One UI 6.1 en de complete Galaxy AI-functieset. Functioneel is het allemaal identiek aan de andere S24-modellen. Daarbij horen dus ook de inmiddels gebruikelijke aantekeningen. Ja, One UI is nog steeds een erg complete interface met teveel submenu's en opties. Het lijkt erop dat het aankomende One UI 7 hier flink in gaat snoeien – maar zover is het nu nog niet.
Galaxy AI bestaat ook op de Galaxy S24 FE weer uit twee soorten functies. Er zijn functies zonder taalcomponent die dus werken ongeacht je taalinstellingen. Denk aan het met AI genereren van achtergrondafbeeldingen en het bewerken van foto's. En dan zijn er allerlei taalfuncties – vertalen, samenvatten, berichten schrijven, en meer. Eerder dit jaar liet Samsung weten dat deze voor het einde van 2024 Nederlands zullen leren. Op die uitbreiding wachten we nog.
Alle AI-hype ten spijt, is er een software-eigenschap die wij belangrijker vinden. De S24 FE profiteert tenslotte ook van Samsung's nieuwe high-end updatebeleid, met zeven jaar updates en upgrades. Het toestel krijgt beveiligingsupdates tot de herfst van 2031, en upgrades tot en met Android 21.
Qua functies en werking moet de Galaxy S24 FE dus mee kunnen tot in de jaren '30 van deze eeuw. Dáárom is extra belangrijk dat het toestel de Exynos 2400 heeft, en geen chip die nu al een generatie achterloopt.
Galaxy S24 FE camera review
Als je bedenkt dat de Galaxy S24 FE op veel vlakken een S24+ is voor de prijs van de S24, of lager, weet je dat er ergens ook bespaart moet worden. En zoals vaker bij Fan Edition-telefoons van Samsung vinden we besparingen bij de camera's.
Voor de duidelijkheid: de hoofdcamera zelf is vergelijkbaar met die van de S24 en S24+. De 50 megapixel sensor is dezelfde, evenals het f/1,8 diafragma en de resultaten die je ermee behaalt. Simpel gezegd: voor het rechttoe rechtaan fotowerk is de S24 FE gewoon een S24. Het dynamisch bereik is prima. En ook bij minder licht kun je lang goed uit de voeten – mede dankzij de doorontwikkelde software-optimalisatie.
Af en toe zijn de opnames van de hoofdcamera warmer dan die van de andere camera's. Of omgedraaid: de andere camera's leggen soms wat koelere plaatjes vast – vooral bij minder ideale lichtomstandigheden.
De andere camera's – telefoto, ultrawide en front – zijn sowieso allemaal iets minder goed dan die in de Galaxy S24. De 12 megapixel ultrawide-camera is op papier vergelijkbaar (12 MP, f/2,2), maar de sensor en pixels zijn iets kleiner. Praktisch betekent dit dat hij vooral bij weinig licht minder mooie foto's maakt.
De telefotocamera van de S24 FE kennen we van de S23 FE, al zit er een andere sensor in. Toch zijn de eigenschappen dezelfde (8 MP, 1/4,4″ sensor, f/2,4, 3x optische zoom) en minder goed dan die van telefotocamera van de S24 en S24+ (10 MP, 1/3,94″ sensor, f/2,4, 3x optische zoom). Simpel gezegd: de zoomfoto's zijn minder scherp. Zeker bij niet zo fel verlichte omstandigheden kun je dit zien.
Een vergelijkbaar verhaal vertelt de frontcamera, die met zijn 10 MP sensor (f/2,4) prima selfies maakt – die vaak toch net iets minder zijn dan die van de S24 met zijn 12 MP frontcamera.
Verder krijg je op de Galaxy S24 FE wel gewoon alle camera-features, met een uitzondering: de Expert RAW-app is niet compatible met het toestel.
Dit alles maakt van de Galaxy S24 FE een telefoon voor iedereen wel graag ‘gewoon mooie foto's' maakt, zonder een diepere interesse in specifieke toeters of bellen.
Galaxy S24 FE accuduur
Als er een gebied is waar wij toch wel hoge verwachtingen hadden van de Galaxy S24 FE, is het de batterij. Met een capaciteit van 4700 mAh, de Exynos chip en Samsung's recent hervonden goede optimalisatie staat niets een prima accuduur in de weg. Dat zien we tenslotte ook op de kleinere S24 en op de S24+.
En inderdaad: de accuduur van de Galaxy S24 FE stelt niet teleur. Het toestel houdt het duidelijk langer vol dan de S24 (4000 mAh) zelf – en iets minder dan de S24+ (4900 mAh), precies zoals je op basis van de accucapaciteit mag verwachten. Opvallend is het verschil met de S23 FE (4500 mAh), dat duidelijk groter is dan alleen het verschil in capaciteit.
Toch blijft ook de S24 FE in hetzelfde accuduur-straatje hangen als iedere high-end telefoon anno 2024. Je komt er een lange dag mee door zonder grote concessies of energiespaarstanden. Maar bij semi-intensief gebruik zit twee dagen er gewoon niet in. De krachtige hardware en high-end functies zorgen daar wel voor.
Opladen doe je trouwens met een maximale capaciteit van 25 Watt. Het duurt ruim een uur – pakweg 75 minuten – om de Galaxy S24 FE van nul tot honderd procent te laden. Het moge inmiddels duidelijk zijn dat Samsung bewust kiest voor een moderate oplaadcapaciteit in ruil voor een batterij die langer mee gaat. Dat is een logische keuze voor een telefoon die zeven jaar updates krijgt. Het is, kort door de bocht, geen tekortkoming maar een feature. Dat neemt niet weg dat je niet bij de S24 FE moet zijn als je laadtijden zoekt die sommige Chinese merken bieden.
En verder?
Wat betreft ontvangst en gesprekskwaliteit viel ons de Galaxy S24 FE niet in positieve noch in negatieve zin op. Wel moeten we iets anders aanstippen.
De laatste tijd waren wij regelmatig aangenaam verrast door de geluidskwaliteit van de luidsprekertjes in verschillende Samsung telefoons. Recent viel ons de Galaxy Z Fold 6 op dit gebied op, bijvoorbeeld, maar ook de andere modellen in de S24-serie doen het goed.
De Galaxy S24 FE klinkt helaas gewoon niet zo goed. Het stereo geluid is duidelijk blikkeriger – ook in vergelijking met de S23 FE. Je kunt hier wel wat schaven met de ingebakken EQ, maar het eindresultaat is altijd minder goed dan in sommige andere Galaxy-telefoons. Iets vergelijkbaars schreven we ook al in onze Galaxy A55 review, maar het is te vroeg om van een bredere trend in Galaxy-land te spreken. Zoals gezegd klinken de speakertjes van de recent gelanceerde foldables veel beter.
Een ander puntje dat we moeten uitlichten is de vingerafdruksensor. De andere S24-modellen hebben een ultrasone sensor, de Galaxy S24 FE houdt het – in goede Fan Edition-traditie – bij een optische sensor. En die is iets trager en minder nauwkeurig. Wij vinden dat in 2024 voor een telefoon die bij lancering meer dan €700 kost een beetje achterhaald.
Samsung Galaxy S24 FE review: conclusies
Dus. Welke duidelijke conclusies kunnen we trekken aan het einde van deze Samsung Galaxy S24 FE review? Wat ons betreft is het toestel een tot zijn essentie gereduceerde S24+. De hardware is snel, het scherm fantastisch, de batterijduur goed en de ondersteuning van zeven jaar prima. En ook de hoofdcamera is op het bekende high-end niveau.
Dat je daarvoor kwaliteit inlevert bij de andere camera's en de vingerafdruksensor is de keerzijde van dezelfde medaille. Of nouja: eigenlijk vinden wij dat je in 2024 ook in de prijsklasse van de Galaxy S24 FE wel een ultrasone vingerscanner mag verwachten.
Dat de speakers minder zijn is jammer, maar is voor ons geen dealbreaker. Voor goede geluidskwaliteit moet je sowieso niet bij de ingebouwde speakertjes van een smartphone zijn, tenslotte.
Dit alles maakt de Galaxy S24 FE tot dé S24 voor iedereen die de grootte van de S24+ tof vindt, maar de prijs van de kleinere S24 belangrijker vindt dan de genoemde (camera)details.
Wat betreft die prijs: de adviesprijs van €749 ligt maar net onder de adviesprijs van de S24 eerder dit jaar. Inmiddels weten we dat je Fan Edition-telefoons in de regel al vrij snel voor minder kunt kopen. In het onderstaande overzicht vind je nu al de eerste Galaxy S24 FE-deals voor minder dan die adviesprijs. Op die manier nestelt het toestel zich qua prijs toch weer aan de onderkant van de S24-serie.
Bram says
Krijg op de S21+ net de oktober patch binnen
Sjoerd says
Ik vind die gele achterkant wel goed staan bij dit model, mooie lichte kleur.
Vanessa says
Goede review