Sinds enige dagen is eindelijk een nieuwe update beschikbaar voor Samsung’s Galaxy Note 4 uit 2014. Voor de branded toestelversies was de update eerder al uitgerold. Unbranded Galaxy Note 4 update Begin november rolde een update uit voor branded Galaxy Note 4 modellen. Dezelfde firmware arriveert nu dan eindelijk ook op de unbranded versie van […]
Samsung Galaxy Note 4
Galaxy Note 4 review: inleiding
De Galaxy Note 4 markeert een nieuwe fase voor Samsung. Natuurlijk, de Galaxy Alpha was de eerste Galaxy met een deels metalen behuizing. Maar dat toestel staat op zichzelf - tenminste, tot de A serie begin 2015 in de winkels komt te liggen. De Note 4 is het eerste toestel van een goedlopende serie dat breekt met oude tradities. Mede hierdoor had een Note nog nooit zo weinig gemeen met het Galaxy S topmodel van hetzelfde jaar.Gelukkig zijn er ook Note tradities die niet gebroken worden: het toestel is op alle vlakken voorzien van de beste techniek die Samsung op dit moment kan leveren. En de S Pen stylus is dubbel en dwars van de partij.Op papier is er een hoop verbeterd ten opzichte van de Galaxy Note 3, en ook ten opzichte van de Galaxy S5. Wij ondervonden in het dagelijks gebruik of deze papieren verbeteringen zich ook vertalen naar een praktisch beter toestel.
Behuizing
Het is voor het eerst sinds lang dat we een Galaxy apparaat reviewen waarbij het design de moeite van het bespreken waard is. Samsung heeft zichtbaar moeite gedaan om het oog van de gebruik(st)er meer te gunnen dan een mooi groot Super Amoled scherm. En inderdaad: de Galaxy Note 4 wordt door velen - onszelf incluis - mooi gevonden, met de glimmende schuine randjes, en een optisch trucje waardoor hij een stukje dunner lijkt dan hij eigenlijk is.
Gelukkig besloot Samsung dat de achterkant niet alleen verwijderbaar moet zijn, maar ook genoeg grip moet bieden, zodat je het grote toestel toch stevig in je hand kunt houden. Dat is prima gelukt, al voelt het toestel - logischerwijs - hoekiger aan dan bijvoorbeeld de Galaxy Note 2.
Tot zover offerde Samsung weinig op voor dit stukje uiterlijk vertoon. De batterij is - dankzij de losse achterklep - wederom eenvoudig uit te wisselen, en het microSD slot wordt zo mooi weggewerkt.
Toch is het jammer dat de Note 4 niet in dezelfde mate tegen stof en water kan als de Galaxy S5. Een paar maanden met dit laatste toestel leert hoe snel je went aan het besef dat je smartphone niet zo kwetsbaar is voor sommige elementen. In contrast voelt de Note 4 dus wel wat kwetsbaarder, hoewel we ons beseffen dat de meesten niet eerst een S5 hadden alvorens de Note 4 aan te schaffen. Maar duidelijk is dat de IP67 certificatie van de S5 het veld moest ruimen voor een snufje design.
Oh, en wat betreft de vermeende kier tussen voorkant en rand: een kier kun je het amper noemen. Het glas van de voorkant 'bolt' naar beneden, waardoor er een kleine verlaging is tussen dit glas en de aluminium rand. Hier kan stof zich op den duur verzamelen.
De techniek
Over de technische specificaties van de Galaxy Note 4 schreven we al genoeg, dus een opsomming staat HIER, en een paar snelle benchmarks vond je eerder al HIER. Het is één van de eerste smartphones met - in Europa - Qualcomm's Snapdragon 805 processor aan boord. Prima, niks mis mee allemaal, maar het wordt pas interessant als je weet waar al die rekenkracht voor gebruikt wordt: het hoge resolutie beeldscherm.
Het beeldscherm
Hoewel de behuizing mooi is, valt dit met name op als het scherm uit staat. Zodra je dit euvel verhelpt - en je toestel aanzet - kijk je naar het beste Super Amoled scherm dat Samsung ooit maakte. In de aanloop naar de onthulling van de Galaxy Note 4 werd een hoop geschreven over de hoge resolutie van het scherm. En inderdaad, dankzij 2560 bij 1440 pixels is de kans verkeken dat je ooit nog een losse pixel kunt ontwaren.
Als je de Note 4 naast een toestel van vergelijkbare grootte met een schermresolutie van 1920 bij 1080 pixels houdt, is het verschil in scherpte zichtbaar. Met veel moeite. Toch is het niet de hoge pixeldichtheid die het verschil maakt. Dat is namelijk de (kleur)weergave, en de helderheid. Uit onafhankelijk onderzoek bleek al dat deze erg goed is, maar ook met het blote oog is het verschil met andere toestellen - waaronder de Galaxy S5, en zeker de Note 3 - duidelijk zichtbaar.
Afhankelijk van de gekozen schermmodus oogt alles erg rustig en natuurlijk - in de Basis modus - of toch gewoon fel en verzadigd in bijvoorbeeld de AMOLED-bioscoop modus. Of iets ertussenin in de Aanpasbaar display modus, waar we tot onze eigen verbazing - normaal kiezen we toch voor een zo natuurlijk mogelijke weergave - bij bleven hangen.
Zoals je van een Amoled scherm van Samsung mag verwachten is het contrast eindeloos - het hele 'zwart is echt zwart verhaal' - en de kijkhoeken prima.
Als je de schermhelderheid handmatig regelt, kun je het scherm van de Galaxy Note 4 al behoorlijk fel maken. Laat je het toestel dit automatisch doen, dan zal hij hier in fel verlichte omstandigheden - lees: direct zonlicht - nog een dikke schep bovenop doen, waardoor het scherm ten alle tijden goed leesbaar blijft.
Al met al hebben we helemaal niets op het beeldscherm van de Note 4 aan te merken. Ook dit jaar is het beeldscherm het pronkstuk van de nieuwe Note, en is het is indrukwekkend om te zien hoe ver Samsung inmiddels haar Amoled technologie heeft geperfectioneerd - ook in recente maanden.
Software
Sind de Galaxy S5 doet Samsung dappere pogingen om haar TouchWiz interface - die over Android versie 4.4.4 heen ligt - wat overzichtelijker te maken. Op de Galaxy Note 4 gaat dit nog een klein stapje verder, en er zijn zowaar complete features verdwenen. Je zult vergeefs zoeken naar Air Gesture, hoewel Air View als S Pen functie behouden bleef. Ook grappige maar amper gebruikte snufjes als Slim schuiven - scrollen met je hoofd - en Slim pauzeren - video stoppen als je wegkijkt - zijn niet meer van de partij.
Verschillende camera standen moet je zelf inschakelen of zelfs installeren, voordat je ze kunt gebruiken. Het resultaat: een camera app die niet direct overweldigt met teveel features.
Ondanks al deze moeite zal ook TouchWiz op de Note 4 geen awards winnen voor eenvoud. Daarvoor biedt Samsung de gebruiker ook nu nog gewoon teveel opties, keuzes en manieren om alles aan de eigen smaak aan te passen. Dat is voor lang niet iedereen een probleem, maar het moge duidelijk zijn dat dit niet hét toestel is voor mensen die een zo eenvoudig mogelijke gebruikservaring zoeken.
Want wat ons betreft is de kern van de Note 4 én de software juist de veelzijdigheid. Met alle vernieuwde multiwindow- en pop-up venster mogelijkheden is het toestel een werkpaard pur sang. Emailen en browsen tegenlijk? Whatsappen terwijl je YouTube kijkt? Sneller dan normaal in Android switchen tussen vijf verschillende apps, en ook nog eens informatie vanuit het ene venster naar een openstaande email in een ander venster slepen? Als je eenmaal in de vingers hebt wat je allemaal kunt op het grote scherm worden zulke dingen een fluitje van een cent. Je kunt er zakelijk, privé en/of creatief zoveel kanten mee op, dat we een niet zo simpele interface op de koop toe nemen.
Begrijp ons niet verkeerd: ondanks dit alles is de nieuwere TouchWiz een verademing ten opzichte van zijn voorgangers op de Note 2 en Note 3. De witte menu's zijn misschien wat minder energie efficiënt - wit verbruikt op een Amoled scherm meer energie dan zwart, tenslotte - maar het oogt wel fris.
Omdat we ons in deze review voornamelijk bezighouden met de algemene gebruikservaring van de Galaxy Note 4, verwijzen we voor uitgebreide beschrijvingen van mogelijkheden naar onze overzichten van de FEATURES en TIPS.
S Pen
Geen Note zonder S Pen stylus. Voor de een is het dé feature die de Note uniek maakt ten opzichte van andere grote smartphones, de ander gebruikt 'm eigenlijk nooit. En om maar meteen met de deur in huis te vallen: in deze tweedeling brengt de Note 4 geen verandering.
Dat neemt niet weg dat de S Pen beter werkt dan op eerdere Notes. Input van de S Pen zie je directer terug op het scherm, en doordat hij gevoeliger is kun je ook subtielere bewegingen gebruiken, bijvoorbeeld als je tekent. En dit merk je.
Sinds de Galaxy Note 3 is Air Command een centraal startpunt voor het gebruik van de S Pen. Deze verschijnt automatisch zodra je de pen tevoorschijn haalt - tenzij je dit uit zet, natuurlijk - en biedt direct toegang tot een aantal functies. Op de Note 4 is Air Command nog steeds aanwezig, maar in een afgeslankte versie. Je kunt nu nog direct notities maken, dingen selecteren, afbeeldingen 'uitknippen' en op het scherm schrijven.
Hoewel Samsung bij de onthulling veel aandacht besteedde aan de Smart select functie - waarmee je eenvoudig stukje content kunt verzamelen, bundelen, en verder opslaan, emailen, etc. - kunnen we ons niet aan de indruk onttrekken dat deze feature slechts voor een select groepje gebruikers interessant is. Fotonotitie (Photo note) daarentegen is een optie met grote potentie: maak een foto van een tekst - of iets anders - en converteer deze eenvoudig naar een met de S Pen bewerkbare afbeelding. Met name de manier waarop de Note 4 een normale foto van een scheef staand voorwerp - bijvoorbeeld een verpakking - omzet naar een platte afbeelding met daarop alleen de tekst is indrukwekkend, zij het niet altijd vlekkeloos.
Last but not least is het de moeite waard om te noemen dat de S Pen nu in sommige applicaties als een muis gebruikt kan worden. Zo kun je meerdere afbeeldingen selecteren zoals je dit ook met een muis op je PC doet. Een simpele functie, die regelmatig handig blijkt.
Een uitgebreide beschrijving van de nieuwe functies van de stylus van Note 4 vind je in ons overzicht van de NIEUWE S PEN FEATURES.
'Snufjes'
Onder snufjes verstaan we extra functies waarvan de aanwezigheid op een smartphone niet direct vanzelfsprekend is. En over de meeste snufjes kunnen we kort zijn. De UV sensor is, uhm, nouja, geen feature waar we gebruik van maken, en ook de hartslagmonitor zouden we niet missen als deze afwezig was. Alleen voor de mogelijkheid om deze laatste als sluiterknop voor de camera te gebruiken is iets te zeggen, maar ook hiervoor hebben we 'm alles behalve echt nodig.
De Flipboard pagina die standaard naast je andere startschermen staat is natuurlijk geweldig voor fanatieke Flipboard enthousiastelingen. Wij schakelden 'm heel snel uit.
Nuttig blijkt - en dat wisten we stiekem al van de Galaxy S5 - de vingerscanner. Als je deze op de juiste manier instelt, werkt hij prima, al kan het even duren voor je het gebruik ervan in de vingers hebt. Maar waar je 'm, eenmaal gewend, op de S5 wel kunt gebruiken om je toestel te ontgrendelen, is dit op de Note 4 niet zo handig. Het toestel is gewoon te groot om zonder rompslomp je duim over de scanner te vegen, als je 'm in één hand houdt. Hierdoor wordt een veelgebruikte handeling - ontgrendelen - te lastig.
Waar de vingerscanner wel prima voor is, is voor het afschermen van de Privé stand van de Galaxy Note 4. Deze Privé stand biedt een beschermde omgeving waar je dingen - bestanden, foto's, muziek, memo's, etc. - in kwijt kunt die niet zichtbaar zijn als deze stand is uitgeschakeld. En omdat je de Privé stand niet zovaak gebruikt, is een vingerafdruk een prima manier om deze te beschermen.
Wat ons betreft is de vingerscanner dus het enige extra snufje van de Note 4 dat daadwerkelijk waarde heeft.
Camera
En dan zijn we beland bij de camera van de Note 4 - of eigenlijk camera's, want met zijn flink verhoogde 3,7 megapixel resolutie wordt ook de camera aan de voorzijde opeens de moeite van het noemen waard. Maar eerst die grote, optische gestabiliseerde camera aan de achterzijde.
In onze review van de Galaxy S5 concludeerden we dat de camera erg goed is, maar dat een 16 megapixel resolutie eigenlijk niet zo zinnig is zonder optische beeldstabilisatie (OIS). Kennelijk is er naar ons geluisterd - sure... - en heeft de 16 megapixel sensor van de Note 4 wel OIS. En dat scheelt. Een 16 megapixel resolutie betekent tenslotte dat ook kleine trillingen van je hand voor onscherpe foto's zorgen. Dit probleem heeft de Note 4 dus niet, of in ieder geval veel minder.
Voorbeeldfoto's bij daglicht, telkens met een 100% crop ernaast
Daarnaast moet de beeldstabilisatie ervoor zorgen dat langere belichtingstijden niet leiden tot erg onscherpe foto's, waardoor je ook in omstandigheden met minder licht betere plaatjes schiet.
Tot nu toe merken wij vooral drie dingen. De foto's van de Note 4 zijn inderdaad scherper dan die van de S5, en tonen dus meer details bij dezelfde resolutie. Daarnaast zijn ook achteloos gemaakte foto's vaker gewoon scherp, zonder dat we er ons best voor doen. Dit is met name in het dagelijks gebruik een grote vooruitgang. De verwachting van betere kiekjes bij minder licht wordt waargemaakt, hoewel je ook weer geen wonderen hoeft te verwachten.
Nachtfoto vergelijking: v.l.n.r. Note 4, Galaxy S5, Note 3. Iedere foto samen met een 100% crop (Note 4 in 'automatische stand', S5 en Note 3 met 'slimme stabilisatie' ingeschakeld)
Scherpstellen doet de camera meestal snel, en net als de S5 kun je de Note 4 eigenlijk gewoon altijd in de HDR - high dynamic range - modus laten staan. Waar een HDR foto op eerdere Note toestellen duidelijk meer tijd in beslag nam, merk je daar op de Note 4 weinig van. Sterker nog: omdat deze functie in real time werkt, zie je direct op je scherm hoe de foto er mét HDR uit ziet. En dat is - zoals we eerder al bij de S5 beschreven - erg tof.
Op video gebied kun je je prima uitleven: 4K UHD video, 1080p full HD video met 60 frames per seconde, slowmotion opnames - het is allemaal aanwezig, in een kwaliteit waar we weinig op aan te merken hebben.
De camera aan de voorzijde van het toestel doet op de Note 4 ook aardig zijn best, met een resolutie van 3,7 megapixel. Dit is natuurlijk vooral om ervoor te zorgen dat met deze camera genomen selfies er goed uit blijven zien op het QHD beeldscherm dat - inderdaad - ook een 3,7 megapixel resolutie heeft. De lens brengt een grotere hoek in beeld dan op eerdere toestellen, wat naar verluid voor selfie liefhebbers een prettige zaak is. Nu behoren wij niet direct tot deze doelgroep, en volstaan dus met de conclusie dat de frontcamera inderdaad veel scherpere foto's maakt dan eerdere Galaxys, waarop veel meer te zien is, ook met minder licht.
De camera app zelf is een stukje minimaler dan die van eerdere Note toestellen - geheel in lijn met de cleanere interface die Samsung nastreeft. Hoewel de software op de Note 4 dankzij de Snapdragon 805 processor als een zonnetje draait, is het instellingen menu van de camera app gek genoeg een uitzondering. Deze opent op ons toestel gewoon traag. Hoewel dit geen struikelblok vormt, is het wel opvallend, juist omdat de rest van het toestel snel aanvoelt.
Toch is de camera, samen met het design en het beeldscherm, het derde hoogtepunt van de Galaxy Note 4 - voornamelijk door de OIS, die geen dramatische stabilisatie geeft, maar genoeg zijn werk doet om de natuurlijke trillingen van je hand te compenseren.
Accuduur
Één van de grote voordelen van een grote smartphone, zo bleek toen de eerste Note op de markt kwam, is een grote accu. De Note 4 is ruwweg even groot als zijn voorganger, en ook de capaciteit van de batterij is vergelijkbaar - 3220 mAh, versus 3200 mAh in de Note 3. De krachtiger processor, en vooral het veel grotere aantal pixels zou doen vermoeden dat de accuduur dus te leiden heeft onder de hardwarematige verbeteringen.
In de praktijk hebben we vast kunnen stellen dat dit niet het geval is, al doet onze Note 4 ook niet noemenswaardig langer met een acculading dan zijn voorganger. Het lijkt een beetje alsof de levensduur op één batterijlading wat grilliger is. Bij zwaar gebruik halen we er net een werkdag mee, bij licht gebruik slaan we rustig een nachtje opladen over.
Op een gemiddelde dag - een handjevol telefoongesprekken, behoorlijk wat email, uurtje film kijken, behoorlijk wat internetten, screen on time: tegen de vijf uur - hebben we 's avonds laat nog zo'n 30% acculading over.
De Galaxy Note 4 houdt de accuduur-traditie van de Note serie dus in leven, maar breekt bij ons in ieder geval geen nieuwe records. Wel is de fast charge - snel opladen - mogelijkheid een nuttige aanvulling, evenals de Extra energiebesparende stand.
Je went heel snel aan het feit dat je je telefoon tussendoor even in de oplader kunt stoppen om je batterij voor een behoorlijk deel op te laden. En omgekeerd: het valt je opeens op hoe langzaam veel andere toestellen opladen. Al met al is dit dus een subtiele, maar bruikbare feature die we in de toekomst hopelijk op een stuk meer Galaxy toestelllen gaan terugzien.
Over Extra energiebesparende stand waren we op de Galaxy S5 al te spreken. Het is echt zo'n mogelijkheid die je misschien niet zo vaak zult gebruiken, maar áls je 'm een keer nodig hebt ben je blij dat hij er is.
Conclusie
De simpele conclusie van de bovenstaande Galaxy Note 4 review is: het is - met enige afstand, zelfs - de beste smartphone die Samsung ooit maakte. Het scherm is ongeëvenaard, de camera indrukwekkend, en zelfs het design valt een keertje positief op. Daarnaast lukt het Samsung steeds beter om kleine, maar in de praktijk handige snufjes toe te voegen, zoals het snelle opladen, hoewel de plank nog steeds ook mis wordt geslagen (de hartslagmonitor en UV sensor ja).
Of het toestel zijn hoge prijs waard is, hangt er vanaf waar je naar op zoek bent. Zoek je gewoon een 'grote telefoon'? Dan zijn er goedkopere opties - ook al lever je dan bijna zeker in op scherm- en camerakwaliteit. Maar - en dat is de uitgebreidere conclusie - de Note 4 is meer dan een stelletje toponderdelen in een mooi jasje.
De Note 4 is geen toestel om alleen een mailtje op te lezen en af en toe eens een applicatie te gebruiken. Het is een multifunctioneel, flexibel werkpaard. Dat gaat misschien niet vanzelf - je zult wat dieper in de mogelijkheden moeten duiken om het in de vingers te krijgen. Er zijn inmiddels legio phablets, maar er zijn er niet veel die verder gaan dan 'een grote telefoon'. De Galaxy Note 4 doet dit wel. Juist dankzij de S Pen, maar minstens zoveel door de steeds verder ontwikkelende multiwindow en pop-up venster features. Dit gold natuurlijk ook voor eerdere Note toestellen, maar volgens ons was het nog niet eerder zo duidelijk als op de Note 4.
Jammer alleen dat hij niet dezelfde water- en stofbestendigheid heeft als de S5 - dan was het plaatje helemaal compleet. En vooruit, iets goedkoper zou ook best mogen - maar dat is een kwestie van tijd, omdat de prijs van het toestel vanzelf zal gaan dalen.
Prijzen
De beste Galaxy Note 4 aanbiedingen per provider vind je hieronder. De beste deals voor een los toestel vind je HIER.
Galaxy Note 4 NIEUWS:
Nieuwe update Galaxy Note 4 nu dan toch in Nederland – voor T-Mobile, althans
Een langverwachte update voor Samsung’s Galaxy Note 4 bereikt nu dan toch Nederland. Althans, als je een branded toestel van T-Mobile hebt. Galaxy Note 4 update herfst 2018 Begin augustus meldden wij al, dat een nieuwe update voor de Galaxy Note 4 in de pijpleiding zit. En inderdaad, in heel wat landen kwam deze in de […]
Opvallend: Galaxy Note 4 krijgt nieuwe update met optimalisaties, verbeterde beveiliging
Vlak voor de lancering van de Galaxy Note 9 krijgt een oudgediende in dezelfde serie opeens weer een update. In Europa – en binnenkort ook in Nederland – rolt een firmwareupdate uit voor de Galaxy Note 4. Aan boord zijn vooral optimalisaties en een verbeterde beveiliging. Vlak na de zomer van 2014 maakte de Galaxy […]
Nieuwe update Galaxy Note 4 arriveert (update 23 feb.: unbranded)
Voor de Galaxy Note 4 worden updates schaarser, 3,5 jaar na lancering. Maar ze komen nog wel. Vodafone’s branded krijgt als eerste een nieuwe firmware. Update: ook voor de unbranded Note 4 staat de update vanaf nu klaar. De Galaxy Note 4 kwam na de zomer van 2014 op de markt. Tot afgelopen najaar kreeg het toestel maandelijks […]
Nog meer Blueborne updates: Galaxy J3 (2017), Note 4, Tab S3, S5 Plus
Samsung is druk bezig het Blueborne lek op haar Galaxy apparaten te dichten. Ook vandaag komen weer meerdere toestellen aan de beurt. Daaronder de Galaxy J3 (2017), de Galaxy Note 4, de Galaxy S5 Plus en de Galaxy Tab S3. Nadat de eerste Blueborne patch enige tijd terug de Galaxy Note 8 bereikte, kregen ook […]
Galaxy Note 4 krijgt ook beveiligingsupdate augustus
De komst van de Galaxy Note 8 steekt geen stokje voor de beveiligingsupdate van de Note 4. Zoveel is duidelijk, met de komst van de security patch van augustus. Voor de unbranded Galaxy Note 4 rolt momenteel een update door het land met firmwareversie XXS1DQH8. Het bijna 200MB grote pakket brengt optimalisaties voor batterijgebruik, stabiliteit en […]
Galaxy Note 4 juli update rolt uit met nieuwste beveiligingspatch, optimalisaties
In Nederland is nu de Samsung Galaxy Note 4 juli update beschikbaar. Deze brengt zoals gebruikelijk een nieuwe beveiligingspatch, en nog een hand vol andere optimalisaties. Hoewel de Galaxy Note 8 spoedig voor de deur staat, krijgt ook de bijna drie jaar oude Note 4 nog netjes haar maandelijkse updates. Sterker nog: de afgelopen maand waren […]
Galaxy Note 4 krijgt grote update zonder nieuwe beveiligingspatch
Voor de Galaxy Note 4 staat een flinke update klaar. Opvallend genoeg brengt deze geen nieuwe beveiligingspatch met zich mee. Ongeveer een maand geleden kreeg de Galaxy Note 4 de update met de beveiligingspatch van de maand juni. Nu, een maand later dus, volgt een nog grotere update, maar de juli patch is nog niet […]
Beschikbaar in Nederland: Galaxy Note 4 juni update (+Note Edge)
In Nederland staat de Galaxy Note 4 juni update klaar voor download – op de unbranded toestelvariant, wel te verstaan. Update 22-6: ook voor de Galaxy Note Edge staat de onderstaande update inmiddels klaar (dank, Jos!). Hij is alweer bijna drie jaar oud, maar Samsung rolt nog netjes iedere maand een update met de nieuwste beveiligingspatch uit […]
Galaxy Note 4 en Note Edge updates brengen mei security patch
Update brengen de beveiligingspatch van mei naar de Galaxy Note 4 en de Note Edge. Daarmee blijven beide Notes ook nu weer prima bij de tijd. Vanaf vandaag staat een update klaar voor de Nederlandse Galaxy Note 4, met daarin firmwareversie N910FXXU1DQE2. Daarin zit onder meer de nieuwste security patch voor het toestel, namelijk die […]
- 1
- 2
- 3
- …
- 22
- Next Page »