In onze Samsung Galaxy A56 review zetten we alle belangrijke aspecten van deze betaalbare telefoon op een rij. Wat zijn de plus- en minpunten van Samsung's mid-rangekoning van 2025?
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, zijn dit de pluspunten van de Galaxy A56:
- vlotte, soepele hardware
- fantastisch beeldscherm
- verbeterde frontcamera
- uitstekende accuduur
- zes jaar updates en upgrades
Maar er zijn wat ons betreft ook minpunten:
- macrocamera is gedateerd
- opslag is niet meer uitbreidbaar
- ‘Awesome Intelligence' is meer hype dan substantie
Op veel punten lijkt de Galaxy A56 niet zoveel anders dan de Galaxy A55. Maar als we alle subtiele verbeteringen bij elkaar optellen is de som toch een toestel dat er flink op vooruit gaat. De snellere hardware combineert prima met de goed geoptimaliseerde One UI 7-interface. Het resultaat is een lekker vlotte telefoon met een lange accuduur.
De 12 megapixel frontcamera is een welkome verbetering. Tenslotte beklaagden wij ons in onze Galaxy A55 review nog over de verouderde sensor. Helaas is eveneens verouderde de 5 MP macrocamera ook in de Galaxy A56 weer van de partij.
Dat Samsung de nieuwe Galaxy A-telefoons zes jaar updates en upgrades geeft is een goede zaak. Dat zorgt direct dat je meer waar voor je geld krijgt. De nieuwe ‘mid-range-AI' – Awesome Intelligence – doet dit wat ons betreft niet echt. Sommige AI-functies waren er al, en andere zijn gewoon niet zo erg handig.
Toch is de Galaxy A56 uiteindelijk een fijne betaalbare-telefoon-met-premium-feel. Samen met de Galaxy A36 zit hij netjes in de categorie van telefoons met een goed prijs-kwaliteitverhouding. Wil je meer weten? Lees dan verder voor de uitgebreide Samsung Galaxy A56 review.
Samsung Galaxy A56 review
Het is grappig hoe telefoondesign in cirkels beweegt. Na jaren van ‘camera-eilanden' was het nieuw en hip om afzonderlijke cameralenzen afzonderlijk uit de behuizing te laten steken. En na jaren van afzonderlijk uit-stekende cameralenzen ligt nu de Galaxy A56 op tafel. Met een camera-eiland. Zo gaat dat. Gelukkig heeft Samsung meer gedaan om de telefoon te onderscheiden van de Galaxy A55.
Design en display
Op de Galaxy A56 is het camera-eiland dus terug van weggeweest. Samen met het zogeheten ‘key island' aan de zijkant – met daarop de volume- en powerknoppen – vormt hij bijna een archipel. Maar dan wel weer eentje uit Gorilla Glass Victus+ en met een metalen frame. Qua gevoel in je hand doet hij dus niet onder voor een Galaxy S-telefoon.
Overigens is het camera-eiland anno 2025 wat eigenzinniger gestyled. De metalen uitstulping lijkt een beetje boven de body te ‘zweven', wat visueel niet onaardig is. Tot je de telefoon in een hoesje stopt, natuurlijk, dan zie je het niet meer.
Natuurlijk is de Galaxy A56 weer IP67-waterbestendig en stofdicht. Het is geen compacte telefoon, en stiekem zouden wij heel benieuwd zijn hoe een Galaxy A46 – formaat van de Galaxy A40, design van de A56 – aanvoelt. Maar het 6,7 inch scherm is wel om door een ringetje te halen.
Met zijn full HD+ resolutie, een AMOLED-paneel met een maximale refresh rate van 120 Hz en een piekhelderheid van 1200 nits laat het scherm van de Galaxy A56 niets te wensen over. Dat zijn we natuurlijk gewend van Samsung, maar ook dit jaar blijft een dergelijk scherm een pluspunt.
Hardware en prestaties
Binnenin de Galaxy A56 zit traditiegetrouw een nieuwe mid-range Exynos-processor: de 1580. Dat is de logische opvolger van de 1480, en hij is uitgerust met de Xclipse 540 GPU. Deze laatste is wederom gebaseerd op AMD's RDNA2-architectuur.
Eerder al deelden we de bechmarkresultaten van de Galaxy A56 met de Exynos 1580. Het toestel is zo'n 15 tot 20 procent sneller dan de A55. Grafisch zien we een vergelijkbare vooruitgang.
Dat is allemaal vrij gewoon van generatie tot generatie – en niet de flinke sprong vooruit die we dit jaar bij de Galaxy S25-serie zien. Dat hoeft de pret verder niet te drukken. De combinatie met het 120 Hz scherm en de flink vernieuwde One UI 7-interface zorgen dat de Galaxy A56 in de meeste situaties aanvoelt als een Galaxy S-telefoon. De A55 doet het op dit vlak niet slecht, maar de A56 doet er een schepje bovenop.
De telefoon beschikt in ons land standaard over 8GB werkgeheugen en 128 of 256GB opslag. Ruimte voor uitbreiding door middel van een microSD-kaartje is er niet meer. Nadat deze al jaren geleden verdween uit de Galaxy S-serie, gebeurt het nu ook bij de A-serie.
Software en updates
Een andere gebied waarop Samsung de Galaxy A56 wat extra's meegeeft is het updatebeleid. Recente A5x-modellen krijgen allemaal vijf jaar beveiligingsupdates en vier grote Android-upgrades. Voor de Galaxy A56 beloven de Zuid-Koreanen zes jaar updates én zes Android-upgrades.
De telefoon blijft goed beveiligd tot het voorjaar van 2031. En je krijgt nieuwe features en praktische verbeteringen tot en met Android versie 21.
Maar als je de Galaxy A56 nu koopt, dan draait hij op Android 15 en One UI 7. Dit is de nieuwste versie van Samsung's eigen interface, die in vergelijking met voorgaande versies een paar significante veranderingen brengt. Zo kun je voor het eerst op een Samsung telefoon zonder extra aanpassingen verticaal door je apps scrollen.
De nieuwe Now Bar is aanwezig, maar Now Brief ontbreekt helaas. Die maakt officieel deel uit van Samsung's complete Galaxy AI-pakket. En deze krijg je niet op de Galaxy A56.
Mid-range AI
Wat je wel krijgt is een pakket dat Samsung stijlgetrouw Awesome Intelligence noemt – de mid-range versie van Galaxy AI, zogezegd. Als je in de Instellingen naar Geavanceerde functies gaat en dan de item Intelligente functies aantikt, zie je alle awesome features op een rij: Gum voor object, Beste gezicht, Suggesties voor bewerken, Aangepaste filters, Automatisch bijsnijden, AI-selectie en Voorlezen.
Als je nu denkt: ‘hey, sommige ken ik al' dan is dat natuurlijk correct. Een paar functies zijn gewoon bestaande opties die een beetje anders zijn ingedeeld. Gum voor object, bijvoorbeeld, zat ook al op eerdere Galaxy A-telefoons, en was altijd al gebaseerd op AI-beeldbewerking. Het ‘AI-symbooltje' in de Galerij zorgt er voor dat altijd de passende, mogelijke bewerkingsopties verschijnen – ook al zijn dat bestaande functies, zoals Remasteren en Achtergrondvervaging.
Andere functies zijn wel degelijk nieuw in de serie. Zo is de Voorlezen-functie is afkomstig van de Galaxy S25. En verhip, de functie is ook gewoon in het Nederlands te gebruiken, al gebruikt de AI-voorleesstem meestal de Duitse uitspraak voor bijvoorbeeld de letter Y. Hij leest dus niet Galax-IE maar Galaxy-U.
Iets zinvoller is, wat ons betreft, dat je op de Galaxy A56 gewoon Google's Gemini kunt gebruiken. De assistent van de zoekmachinist doet wat hij moet doen, zonder teveel verdere fratsen.
Voor ons is de uitbreiding van AI op de A-serie geen noodzakelijke stap. Als je onze reviews vaker leest dan weet je dat we ook geen enorme fan zijn van Galaxy AI op toestellen in de Galaxy S- en Z-series – zie bijvoorbeeld onze recente Samsung Galaxy S25 Ultra review. Aan de andere kant: wat je niet wilt gebruiken, gebruik je niet. Awesome Intelligence zal je verder niet in de weg zitten.
Galaxy A56 batterij review
Via de software en AI belanden we dan toch weer bij klassieke telefooneigenschappen – zoals de batterij van de Galaxy A56. Die behoudt de capaciteit die we ook al in de A55 tegenkwamen: 5000 mAh. Nieuw is dat het toestel ook opladen met een 45 Watt oplader ondersteunt.
Als je jouw Galaxy A56 van helemaal leeg naar helemaal vol laadt is het verschil met een 45 Watt lader niet erg groot. Je hebt nog steeds ruim een uur nodig. Het voornaamste voordeel zit ‘m in de eerste 30 minuten. Waar de A55 in een half uur tot ruim 50% komt, haalt de A56 in dezelfde tijd ruim 60% – mits je bij nul begint.
Wat het uithoudingsvermogen betreft, kunnen we kort zijn. De Galaxy A56 is de A5x met de langste accuduur tot nu toe. Met bescheiden gebruik kan twee werkdagen zonder opladen zomaar haalbaar blijken. Samen met het scherm, de fijne prestaties en de lange support is dit voor ons het vierde duidelijke pluspunt van de Galaxy A56.
Samsung Galaxy A56 camera review
En zo stranden we uiteindelijk op het grootste eiland, dat met de camera's. Dit is misschien wel het gebied waarop de Galaxy A-serie zich het langzaamst ontwikkelde, de afgelopen jaren. De hoofdcamera is en blijft een 50 megapixel model, en de ultrawide camera is al sinds de Galaxy A51 in 2020 gebaseerd op een 12 MP sensor – net als de 5 MP macrocamera.
Gelukkig is er dit jaar toch iets nieuws te melden: de 32 MP frontcamera – ook in dienst sinds 2020 – is eindelijk vervangen door een grotere 12 MP sensor. Daarover zo meteen meer.
Duidelijk is, dat de meeste foto's die je met de Galaxy A56 vergelijkbaar zijn met die van de A55. De hoofdcamera is prima, en maakt ook bij minder licht mooie foto's. Het dynamisch bereik is groot, en overdag merken we amper verschil met de hoofdcamera van toestellen als de Galaxy S24 en Galaxy S25.
De ultragroothoekcamera is dus al jaren hetzelfde, maar ook al jaren functioneel – zolang je geen donkere omstandigheden aantreft.
Wat ook in 2025 nog ontbreekt is een echte telefotocamera. Met de hoofdcamera kun je een 2x lossless-inzoomen dankzij de 50 MP resolutie, maar ver kom je niet. De macrocamera is al generaties lang meer een gimmick dan een camera waarmee je echt mooie macro-opname's maakt.
Wel echt merkbaar is dat de camera van de Galaxy A56 gewoon sneller is. De camera-app zelf opent wat sneller en je kunt sneller achter elkaar foto's maken. En als je snel achter elkaar foto's maakt dan gaat dit merkbaar soepeler dan op toestellen als de Galaxy A54 en A55.
Frontcamera
Aan de voorkant zit treffen we dan de nieuwe camera aan. De jaren oude 32 megapixel camera met de kleine sensor is met pensioen, en zijn opvolger is een veel grotere 12 megapixel sensor. Zoals je ongetwijfeld weet heb je meer aan een grote sensor dan aan een enorm aantal pixels.
De frontcamera van de Galaxy A56 is inderdaad flexibeler qua lichtomstandigheden: helderder, donkerder, grotere verschillen leveren minder problemen op. En ondanks de lagere resolutie legt het toestel op deze manier meer details vast dan de Galaxy A55.
Al met al zijn onze conclusies over de camera van de Galaxy A56 niet zoveel anders dan bij de A55 vorig jaar. De hoofdcamera is ruimschoots goed genoeg. En de frontcamera is dit jaar duidelijk beter. Het camera-pakket is vooral functioneel, met uitzondering van de oude macrocamera. De grootste praktische verbetering is de snelheid van de camera(-app).
Verder nog iets?
De Galaxy A56 heeft stereo luidsprekers die prima klinken. En met prima bedoelen we: duidelijk beter dan de A55, waarover we vorig jaar op dit vlak kritisch waren. Het geluid klinkt een stuk natuurlijker op de Galaxy A56. De speakers klinken minder opgefokt, en produceren toch een vergelijkbaar volume. Daarmee pakt Samsung een lijn op die begon met de Galaxy A53 – volgens ons de best klinkende Galaxy in 2022 – en waar de A55 vanaf week. Met de Galaxy A56 heeft Samsung weer een goed klinkende mid-range telefoon in handen.
Niet gewijzigd zijn de SIM-opties die de A56 biedt. Je kunt twee fysieke simkaarten gebruiken, of één simkaart en een eSIM. Qua bereik en ontvangst hadden wij tijdens onze reviewperiode geen problemen, maar we waren ook nergens waar de dekking niet grotendeels optimaal is.
Ook willen we nog een paar woorden kwijt over de vingerafdruksensor. Ook dit jaar is dit een optische sensor, en dus geen ultrasone zoals in de Galaxy S-serie. Over de werking op de Galaxy A56 hebben we niet zoveel op te merken: hij is wat langzamer dan de sensor in een S-serie telefoon, maar uiteindelijk wel gewoon nauwkeurig. Van een bug zoals met de sensor van de Galaxy A55 – bijna een jaar geleden – lijkt op de A56 geen sprake.
Samsung Galaxy A56 review: conclusies
Aan het einde van onze Samsung Galaxy A56 review periode kunnen we een paar duidelijke conclusies trekken. Dankzij de combinatie van hardware, software en geslaagde optimalisatie is de A56 wat ons betreft de fijnst werkende Galaxy A-telefoon tot nu toe. Dat ook de accuduur hiervan profiteert is logisch – en een van de pluspunten.
Natuurlijk is het scherm uitstekend, en de Galaxy A56 heeft een solide camerapakket – zonder ver boven het maaiveld uit te steken. Verbeteringen aan de frontcamera waren broodnodig, maar de A56 brengt ze mee.
Het is jammer dat het toestel geen uitbreidbare opslag meer heeft, en dat de macrocamera nog steeds in zijn oude vorm mee blijft doen. Awesome Intelligence is niet per se een echt groot minpunt – je kunt de dingen die je niet tof vindt gewoon niet gebruiken. Maar een pluspunt willen we het niet noemen.
Wat wel een groot pluspunt is, is de ondersteuningsperiode die nu zes jaar is. Je krijgt niet zozeer meer, maar wel langer telefoon voor je geld.
Hoewel we hierboven aanstipten dat kloof tussen de Galaxy A- en S-series qua pure rekenkracht niet kleiner wordt, gebeurt dit wel op veel andere vlakken. De Galaxy A56 doet in de dagelijkse praktijk nog maar weinig onder voor een Galaxy S24 – en heeft bij doorsnee gebruik een betere accuduur.
Galaxy A56 deals
De Galaxy A56 heeft een adviesprijs vanaf €479 voor het model met 128GB. Met wat zoekwerk vind je natuurlijk betere deals en acties:
Sjoerd says
Goede telefoon, lange software ondersteuning en in principe kun je er hetzelfde mee als met een veel duurder vlaggenschip.
Jammer alleen dat de schermrand onderaan nog best flink is en dus niet symmetrisch, andere producenten doen dat beter in die prijsklasse. En ik weet zeker dan Samsung dat ook kan. Dat zou hem net meer onderscheiden van een A36.