In deze Samsung Galaxy A23 review lees je alles wat je over deze betaalbare telefoon moet weten. En meer. Waarom zou je de A23 kopen, en niet de een van de andere modellen in de serie? Het antwoord op die vraag lijkt logisch, maar is soms toch verrassend.
Zoals altijd verklap ik gelijk de conclusies van mijn tijd met de Galaxy A23 5G. Het toestel is goed, want:
- de hardware is lekker vlot,
- het 120 Hz scherm prima (zeker voor een TFT LCD scherm),
- de hoofdcamera met OIS maakt goede foto's,
- je krijgt Samsung's volledige One UI interface,
- én vier jaar softwareondersteuning.
Duidelijk minder tof vind ik:
- dat je de kleurweergave niet kunt aanpassen aan je eigen smaak,
- dat de ‘overige' camera's wat overtollig zijn,
- en dat de vingerafdruksensor niet altijd even makkelijk op gevoel te vinden is.
Na mijn tijd met de Galaxy A23 kan ik volmondig concluderen dat het een wat saai toestel is. Alle belangrijke dingen doet de A23 betrouwbaar, voorspelbaar, en verrassend vlot. De hoofdcamera is – dankzij OIS – verrassend goed. Aan de ene kant belooft Samsung vier jaar updates, wat op zich best aardig is in deze prijsklasse. Aan de andere kant is het ook een gemiste kans om een betaalbare telefoon als deze alvast vijf jaar te gaan ondersteunen.
De andere camera's van de Galaxy A23 5G zijn niet zo goed, maar dat kon je al raden na een blik op het prijskaartje. Dat de Aan/uit-knop niet zo makkelijk te voelen is, is vooral lastig omdat daar ook de vingerafdruksensor in zit.
De Galaxy A23 is dé telefoon voor iedereen die een vlotte basic telefoon zoekt met lange ondersteuning, voor een bescheiden prijskaartje. Wil je meer weten over de verschillende aspecten van de A23 5G? Lees hieronder dan de rest van mijn uitgebreide Galaxy A23 review.
Samsung Galaxy A23 review
Met de Galaxy A23 zijn we alweer beland bij de vierde telefoon in Samsung's Galaxy A-serie in 2022. Of de vijfde, als je de twee A13 modellen – 4G en 5G – apart telt. En op de A13 na is de Galaxy A23 ook de meeste betaalbare in de serie. Dat maakt het toestel extra interessant in tijden dat je misschien wel een nieuwe telefoon nodig hebt, maar liever niet de hoofdprijs betaalt. Hoeveel Galaxy krijg je anno nu voor ruim €250?
Design
Misschien is het saaiste onderdeel van de Galaxy A23 wel het design. Het uiterlijk sluit op zich wel aan bij de Galaxy A33 en Galaxy A53, maar dan wat afgeronder – en met bredere schermranden. Dat is qua gevoel in de hand eigenlijk best fijn, maar het oogt wat minder chique. Waterbestendig is het toestel niet, en de vingerafdruksensor zit in de Aan/uit knop, niet onder het scherm. Dat is in het gebruik meestal prima, en bovendien zijn dergelijke sensoren extreem snel en accuraat.
Wel had Samsung de Aan/uit-toets met de sensor wat beter mogen onderscheiden van de rest van de zijkant. Op de tast de juiste plek vinden vergt wat oefening. Meestal zorgt Samsung ervoor dat een dergelijke sensor wat dieper in het frame ligt, waardoor je ‘m makkelijker op de tast vindt. Bij de Galaxy A23 duurde het langer voor ik de positie ervan in de vingers had.
Qua bouwkwaliteit voelt de Galaxy A23 vertrouwd: zeer stevig, niet buigend, noch krakend. En in tegenstelling tot de A33 en A53 vind je in de onderrand van de A23 nog een heuse 3,5 millimeter koptelefoonaansluiting. Je bekabelde koptelefoon kun je dus probleemloos blijven gebruiken.
Beeldscherm
Met het design is in feite dus weinig mis. Het toestel is solide maar voorspelbaar, simpel gezegd. Dat geldt ook een beetje voor het beeldscherm – op één aspect na. Het TFT LCD scherm heeft een full HD resolutie en een verversingsfrequentie van maar liefst 120 Hz. Dat laatste is vergelijkbaar met de A53, en beter dan de A33, die een 90Hz scherm heeft.
Op zich is de beeldkwaliteit prima, en voor een LCD scherm in deze prijsklasse zijn ook de kijkhoeken in orde. Het enige wat ons een beetje stoort is het ontbreken van de instellingen voor een natuurlijkere kleurweergave. Jarenlang hadden ook Samsung's betaalbare telefoons deze, en op de A23 ontbreekt hij opeens. De kleuren zijn standaard aan de verzadigde kant. Veel mensen vinden dit mooi, maar wie alles wat minder van het scherm wil laten spatten heeft die optie niet. Dat noteer ik als minpuntje, omdat eigen keuze op dit vlak toch wel belangrijk is.
Prestaties
Een positieve verrassing blijkt de hardware van de Galaxy A23 5G. Vorig jaar was de A22 5G ook al opvallend snel voor zijn prijsklasse, en de A23 doet er een schepje bovenop. Sterker nog: voor het gewone rekenwerk is hij bijna net zo vlot als de A33 en A53. Alleen grafisch heeft ‘ie wat minder in zijn mars, dus als je graag mooie spellen speelt zijn de duurdere modellen in de serie een betere keuze.
De Snapdragon 695 processor kan de 120 Hz schermfrequentie in ieder geval goed aan. Dat zorgt ervoor dat de Galaxy A23 voor de niet-gaming bezigheden lekker vlot zijn werk doet. Het geheugen van 4GB is niet enorm, dus je kunt niet tussen eindeloos veel apps direct heen en weer switchen – maar voor de reguliere, dagelijkse smartphonebezigheden is het allemaal meer dan genoeg voor een soepele gebruikerservaring.
Software…
De Galaxy A23 verschijnt in eerste instantie op de markt met Android 12 en One UI 4.1. Een duidelijke verbetering ten opzichte van eerdere Samsung telefoons in deze prijsklasse, is dat je met de A23 de volledige One UI krijgt. De A22, bijvoorbeeld, heeft de simpelere ‘Core' variant van de interface, die een paar handige features mist.
Op de Galaxy A23 heb je daar geen last van. Je kunt gebruik maken van directe cloudintegratie in de Galerij, en je hebt Samsung Pass. Daarmee sla je veilig inloggevens op zodat je je overal – in apps, op websites – met je vingerafdruk kunt identificeren. Bovendien krijg je dus ook de Veilige Map, waarin je apps – met een eigen account – en bestanden nog eens extra beveiligd kunt opslaan.
De keerzijde van de medaille is dat je ook álle opties, instellingen, en personalisaties krijgt die de volledige One UI biedt. Voor de liefhebber is dat ideaal, maar ik weet dat veel gebruik(st)ers het soms gewoon een beetje teveel vinden. De menu's zijn logisch genoeg, maar er ziet veel opties over het hoofd omdat het er gewoon zo veel zijn. Hoe erg jij dit vindt is natuurlijk aan jou – maar Samsung mag van mij best wel weer een rondje snoeien in overtollige mogelijkheden.
…en updates
Niet overtollig zijn de updates, die vier jaar lang naar de Galaxy A23 komen. Samsung zal het toestel tot in de herfst van 2026 met beveiligingsupdates ondersteunen. Tevens krijg je de komende jaren minstens twee grote Android upgrades. In het voorjaar van 2023 krijg je Android 13, later gevolgd door Android 14 in 2024. Of het toestel ook een derde Android upgrade gaat krijgen is nog niet erg duidelijk.
Dat is allerminst slecht voor een telefoon in deze prijsklasse. Toch vind ik het stiekem een beetje jammer dat de A23 niet vijf jaar updates krijgt, zoals dat wel zo is met de A33. Dat laatste vijfde jaar krijgen de telefoons vermoedelijk toch nog maar een hand vol updates. Ik snap dat er verschil moet zijn, maar een kleine moeite zou hier voor een groot plezier kunnen zorgen.
Galaxy A23 camera review
Een onderdeel van de Galaxy A23 waar mijn verwachtingen relatief bescheiden waren, is de camera. Waar de Galaxy A53 een prima camera biedt, kun je bij de A33 op dit vlak al wat besparingen merken. Op papier zijn de camera's van de Galaxy A23 nog wat meer bescheiden, en in de praktijk is dat dan ook precies hoe het uitpakt.
De 5 megapixel groothoek- en 2 MP macrocamera zijn leuk voor de gein, maar serieus mooie foto's maak je er natuurlijk niet mee. Gedetailleerd zijn de opnames niet, en er duikt ook al snel ruis op. De A23 moet het wat mij betreft hebben van de hoofd- en frontcamera. De laatste kan ermee door – de 8 MP selfies blinken niet uit, maar voor doorsnee gebruik op Whatsapp en sociale media volstaat ‘ie wel.
Wat rest is de hoofdcamera. Met zijn 50 megapixel sensor en optische beeldstabilisatie (OIS) zou deze zomaar verrassend goed kunnen uitpakken. En onder rustige, goed belichte omstandigheden gebeurt dit ook. De Galaxy A23 maakt scherpe foto's met kleuren die doorgaans vrij natuurgetrouw zijn – een tikje verzadigd, soms. De telefoon heeft soms wat moeite met grote verschillen tussen licht en donker, maar verrassend genoeg vaak ook niet.
Natuurlijk zijn er voldoende extra snufjes aanwezig, zoals de Portret stand. Deze zorgt voor een mooie, wazige achtergrond achter de scherpe voorgrond. Af en toe pakken deze wat flets uit, maar doorgaans is het resultaat oké. Niet fantastisch, maar dat had ik ook niet verwacht.
Zolang je de prijsklasse van de A23 in je achterhoofd houdt, en vooral foto's maakt met de hoofdcamera zul je niet teleurgesteld zijn.
Galaxy A23 review: batterij en accuduur
Als er één ding is dat Samsung al jaren goed doet met haar betaalbare telefoons, dan is dat het uithoudingsvermogen van de batterij. En ook in de Galaxy A23 zorgen de redelijk grote accu – 5000 mAh – in combinatie met de vrij zuinige hardware – voor een prima gebruiksduur. Als je niet gaat zitten gamen of langdurig navigeren moet je redelijk je best doen om het toestel in één werkdag leeg te krijgen. Als je vooral Whatsappt, en andere dingen met mate doet – YouTube, internet, muziek – is het vrij makkelijk om twee dagen met een acculading te doen.
Opladen gaat vrij vlot als je een 25 Watt oplader hebt – in pakweg 1 uur en 10 minuten gaat ‘ie van nul tot vol. Die moet je wel zelf kopen, want in de doos van de A23 zit ‘ie niet. Sterker nog: daar zit geen enkele oplader in. Dat is anno 2022 niet zo vreemd, dus ik reken het niet als minpunt. Maar je moet het wel even weten – vooral dat je met je oude oplader niet vanzelfsprekend van de maximale oplaadsnelheid gebruik maakt.
Natuurlijk is deze maximale oplaadsnelheid ook met een 25 Watt lader niet extreem hoog. Er zijn Chinese telefoonbouwers die inmiddels veel hogere laadsnelheden ondersteunen. Maar: Samsung doet daar vooralsnog niet aan mee – mogelijk om de levensduur van de accu zo lang mogelijk te houden. Als je een telefoon vier jaar of langer ondersteunt, moet de batterij ook minstens zo lang meegaan, tenslotte.
Anders nog iets?
Het mono geluid uit de speaker van de Galaxy A23 klinkt…. nu ja, mono. En dus zeker niet zo goed als de A33 en A53, die juist in positieve zin opvielen. Maar vooruit, dat mono geluid klinkt verder wel vol genoeg om bruikbaar te zijn.
De A23 heeft plaats voor twee fysieke simkaarten én een geheugenkaart. Deze passen er allemaal tegelijk in, dus je hoeft niet te kiezen voor óf meer opslag, of een tweede simkaart. Ondersteuning voor eSIM is er niet. In onze tijd met de telefoon hadden wij geen problemen met ontvangst, en telefoongesprekken zijn helder genoeg.
Galaxy A23 review: conclusies
En zo kom ik aan het einde van deze Samsung Galaxy A23 review dan toe aan het trekken van conclusies. En deze zijn eigenlijk een beetje saai. Want de A23 is gewoon een heel degelijke betaalbare telefoon met vlotte hardware, een soepel 120 Hz scherm, en een uitstekende accuduur. De hoofdcamera is goed, en de software heel compleet – dankzij de volledige One UI interface. Ook de ondersteuning met minstens vier jaar updates is in deze prijsklasse erg prettig.
De belangrijkste nadelen zijn voor mij de niet-aanpasbare kleurweergave en de vingerscanner die je niet zo duidelijk voelbaar is. Dat de Galaxy A23 over veel meer camera's beschikt dan de hoofdcamera is te verwachten, maar heel erg zinvol is het niet. Oké, met de ultragroothoekcamera kun je wel een groepsfoto of wat maken, maar heel scherp pakt het allemaal niet uit.
Wat je uiteindelijk koopt voor pakweg €250 is een vlotte ‘basis-smartphone' die de dagelijkse bezigheden snel, goed beveiligd (want functies als Samsung Pass en Veilige Map), en met een lange accuduur uitvoert. Extra franje, zoals fancy camera functies, zoek je vergeefs. Dat dit alles bovendien tot diep in 2026 bij de tijd blijft – in ieder geval qua beveiliging – is een dikke plus.
Met de Galaxy A23 5G koop je geen spectaculaire telefoon – maar wel eentje die de belangrijkste dingen uitstekend doet, en daarbij lang ondersteund wordt. Als je met de minpuntjes kunt leven, is het een prima aankoop. De voornaamste keuze is eigenlijk of je €50 wilt doorsparen voor de Galaxy A33. Dat toestel heeft betere camera's, vijf jaar support, een AMOLED-scherm, én heeft grafisch meer power voor games. Check daarvoor ook onze uitgebreide Samsung Galaxy A33 review. En vergeet ook onze Samsung Galaxy A53 review niet – dat toestel is zo'n €100 duurder, maar biedt ook gewoon meer.
Aanbiedingen
Met een adviesprijs van €299 is de Galaxy A23 in feite wat te hoog geprijsd – met dank aan de huidige eurokoersen. Gelukkig zijn er inmiddels een aantal deals die ‘m heel aantrekkelijk maken. Daardoor is de Galaxy A23 5G opeens een prettig geprijsde smartphone waar je de komende jaren dus goed mee vooruit kunt.
Jessica Brinkhof says
Ik heb mijn Galaxy A23 nu 3 weken in mijn bezit, Is kromgetrokken.
Nu afwachten of het onder de garantie valt. Maar er is mij al gezegd dat ik er rekening mee moet houden dat dit niet het geval zal zijn. Valt onder gebruikersschade. Sorry als dit echt zo is, dan ga ik hard tegen in
Peter Veldhuizen says
In je kontzak houden is super slecht. Bovendien kun je het verliezen in de wc pot of een zakkenrollerij de winkel
Biemans says
Samsung A23 drie weken in bezit. Scant geen q r codes overheidsinstellingen.
De tips die samsung helpdesk geven gedaan .
Camera resetten opnieuw de app downloaden helemaal uitzetten. Nog steeds scant hij geen q r codes. Ben niet blij
Michel Groenheijde says
Ook niet met Google’s eigen zoekapp?
Rob van Huizen says
Hallo,
ik kan ook geen Digid code scannen.
Bank en overige QR codes werken prima.
Alle tips van Samsung en Digid opgevolgd: het werkt nog steeds niet.
ben ook zeker niet blij.
Ha de Jong says
Helaas de Digid code en de Or code om de email op de telefoon te zetten werk niet dus wat dat betreft is het wel een teleurstelling voor een telefoon wat verder prima werkt
Ik hoop wel dat hiervoor een oplossing komt
Kees Kraaij says
Vandaag 8 februari 2024 de nieuwe updates geinstalleerd en ik hoopte dat het probleem met QR codes scannen via apps als digid en cz weer zouden werken . Wat een teleurstelling. Het werkt nog steeds niet
Rob says
Kut telefoon Na updating crasht de telefoon
Kosten hopelijk 50 dollar om het te laten maken