In deze Samsung Galaxy A16 review lees je wat de plus- en minpunten zijn van deze betaalbare telefoon. We hebben het toestel enige weken uitgeprobeerd en zoals je van ons gewend bent, zetten we direct de belangrijkste punten op een rij.
Pluspunten van de Galaxy A16:
- de hardware van de 5G-versie is duidelijk sneller dan zijn voorganger,
- het 90 Hz AMOLED scherm is uitstekend,
- evenals de accuduur.
- De IP54-certificatie is fijn, maar niet zo fijn als…
- …de support periode met zes jaar updates en upgrades.
Minpunten heeft de Galaxy A16 ook:
- De ultrawide- en macrocamera's zijn overbodig,
- en er is geen 3,5 mm koptelefoonaansluiting meer.
Voor de goede orde: wij testten de Galaxy A16 5G. Die is een beetje sneller dan de 4G-variant, maar beschikt verder over dezelfde specs en features.
Je zou kunnen zeggen dat Samsung de Galaxy A16 slechts op een beperkt aantal punten verbetert, in vergelijking met de Galaxy A15. Maar het zijn wel drie heel belangrijke punten: de hardware is sneller, de behuizing heeft een IP-certificatie en de telefoon blijft tot het najaar van 2030 up-to-date qua beveiliging en features.
Dat neemt niet weg dat alleen de hoofd- en frontcamera's goed genoeg zijn. De ultragroothoek- en macrocamera's zijn overbodig door de matige kwaliteit. Ook schrapt Samsung de oude, analoge 3,5 mm koptelefoonaansluiting waarover de A15 nog wel beschikte.
Voor een vriendelijke prijs krijg je een telefoon die opvallend lang goed beveiligd blijft en over de nieuwste features beschikt. Tel daar de vlottere hardware, het mooie display en de goede accuduur bij op en je het een telefoon met een aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding.
Meer weten? Lees dan verder voor de uitgebreide Samsung Galaxy A16 review.
Samsung Galaxy A16 review
Sinds jaren horen de telefoons in Samsung's Galaxy A1x-serie tot de best verkopende telefoons ter wereld. Ze zijn betaalbaar, bieden veel waar voor een vriendelijke prijs, maar missen een beetje de flair die duurdere telefoons wel hebben. Dat neemt niet weg dat Samsung met de Galaxy A16 een belangrijke stap zet.
Design en scherm
Je moet goed kijken om de verschillen te zien tussen de Samsung Galaxy A16 en zijn voorganger, de Galaxy A15. Maar met de lijst met specificaties in de hand ontdekken we toch een paar veranderingen. Zo is de behuizing van de Galaxy A16 IP54-gecertificeerd. Dat wil zeggen dat het toestel officieel bestand is tegen stof en spetterend en sproeiend water. Praktisch was de A15 dat waarschijnlijk ook al wel, maar nu doet Samsung officieel de belofte.
In de onderrand van de Galaxy A16 valt nog iets op: naast de speaker en de USB-C aansluiting ontbreekt de 3,5 mm koptelefoonaansluiting die de A15 nog wel heeft. Als je je oude analoge koptelefoon wilt blijven gebruiken moet je dus een verloopstekkertje aanschaffen. Of je stapt over op een USB-C koptelefoon of een draadloze oplossing.
Verder is het design nagenoeg gelijk aan de A15. De Galaxy A16 heeft hetzelfde rechte frame van kunststof, en de fysieke knoppen zitten in een ‘key island' – een lichte uitstulping die (iets) het makkelijker maakt de knoppen op de tast te vinden.
De achterkant is van plastic, terwijl het scherm uiteraard wel bedekt is met glas. Dit AMOLED-scherm heeft een diagonaal van 6,7 inch, een verversingsfrequentie van 90 Hz en een 1080p resolutie. De piekhelderheid van 800 nits is natuurlijk een stuk minder dan op duurdere toestellen, maar komt wel ten goede van de accuduur. In de praktijk kunnen we het scherm in fel zonlicht redelijk goed aflezen – maar hier blijft ruimte voor verbetering in toekomstige modellen.
Hardware: oud en nieuw in de mix
Een tijdje terug stelden we onze Galaxy A16 5G aan een aantal benchmarktests bloot. Daar liepen we al tegen een curieuze kant van de telefoon aan. Met zijn Exynos 1330 is hij duidelijk sneller dan de Galaxy A14 en A15. Dat is een welkome verbetering voor een Galaxy in dit prijssegment, zelfs als het werkgeheugen nog steeds 4 GB bedraagt.
Het toont echter ook hoe Samsung iedere markt op een aparte manier bedient met verschillende uitvoeringen van telefoons die eigenlijk alleen in naam hetzelfde zijn. De Exynos 1330 processor brengt in Europa inderdaad een mooie verbetering naar de A1x-serie. Maar de Galaxy A14 5G – een toestel dat dus twee generaties ouder is – was in sommige Aziatische markten anderhalf jaar geleden al met dezelfde chip te koop. Het is duidelijk in welke markten Samsung meer, en welke markten Samsung minder de druk van goedkopere Chinese telefoons voelt.
Dat neemt niet weg dat de door ons geteste Galaxy A16 5G merkbaar sneller is dan zijn voorgangers – zoals ze hier in Europa verkocht worden. Is hij nu krachtig genoeg om modern zware games te spelen? Nou, nee. Daarvoor moet je ook anno 2024/2025 toch echt bij de duurdere Galaxy-modellen zijn.
Software en updates
Naast de nieuwe IP54-certificatie en de snellere processor zet Samsung ook op softwaregebied met de Galaxy A16 stappen vooruit. De telefoon ligt nu in de winkels met Android 14. De komende jaren krijg je op je A16 zes upgrades: naar Android 15, 16, 17, 18, 19 en 20. Dat is een primeur in deze prijsklasse, en zorgt dat je telefoon langer bij de tijd blijft qua softwarefuncties.
Misschien nog belangrijker is de belofte dat de Galaxy A16 zes jaar beveiligingsupdates zal krijgen. Je krijgt de nieuwe patches dus minstens tot en met oktober 2030. De eerste jaren verschijnen deze ieder kwartaal, en na een paar jaar gaat de frequentie omlaag naar een update per half jaar.
Gelukkig gebruikt Samsung al een tijdje geen aparte One UI-versies (‘One UI Core') meer voor toestellen in een vriendelijker prijssegment. Dat wil niet zeggen dat de Galaxy A16 álle softwaresnufjes heeft die je ook op een Galaxy A55 of Galaxy S24 ter beschikking hebt. Zo zoek je vergeefs naar de nieuwste AI-functies – geen spoor van Galaxy AI of van Circle to search.
Overigens kun je wel het standaard bij het Android OS behorende Gemini gebruiken. Dat is Google's eigen AI-assistent die je vragen kunt stellen of via een afbeelding dingen laten zoeken of doen. Dus helemaal zonder AI zit je ook niet op de Galaxy A16.
Ook aan boord zijn handige features die vroeger soms niet op Samsung's goedkopere telefoons zaten, zoals de Veilige map en Samsung Pass. Maar anno 2024 horen die ook bij modellen als de A16, gelukkig.
Galaxy A16 review: batterij en accuduur
Ook anno 2024 blijft een van de voordelen van een telefoon met grote accu maar zonder supersnelle, energieverslindende hardware bestaan. Dankzij de 5000 mAh batterij heeft de Galaxy A16 een prima accuduur.
De maximale oplaadcapaciteit is met 25 Watt niet bijzonder snel. Maar het verrast niet, als je bedenkt dat ook telefoons als de Galaxy A55 en Galaxy S24 dezelfde laadcapaciteit delen. De reden is bekend: op deze manier blijft de batterij zelf langer gezond. Zeker nu Samsung ook telefoons als de Galaxy A16 langer ondersteunt is dit een logische beslissing.
Als je de A16 van nul procent helemaal vol wil laden heb je zo'n 80 minuten nodig. Dat is niet snel, maar nog steeds handig genoeg – tenzij je gewend bent aan supersnel ladende Chinese smartphones.
Galaxy A16 camera review
En dan is het tijd om een blik te werpen door de lenzen van de camera's van de Galaxy A16. Dit is waar het toestel wat ons betreft een beetje achterblijft. Om te beginnen lijken alle camera's sterk op die van de A15, en ook in onze Galaxy A15 review hadden we op dit vlak al de nodige kritiek.
Toch zijn er wel wat veranderingen te bespeuren. De hoofdcamera is gebaseerd op een 50 megapixel sensor van Samsung zelf, waar de A15 5G nog een andere sensor gebruikte. Toch zijn de resultaten vergelijkbaar: goed bij voldoende licht en met een redelijk – maar niet heel – groot dynamisch bereik. Bij weinig licht oogt alles duidelijk minder scherp dan op duurdere telefoons zoals de Galaxy A55 en Galaxy S24. Dat is logisch, maar je kunt het maar weten.
De digitale zoom is bruikbaar tot 2x. Bij deze factor kan het toestel zonder detailverlies inzoomen dankzij de 50 MP sensor. Hogere zoomniveau's zijn er vooral voor de vorm.
De frontcamera van de Galaxy A16 is vergelijkbaar met die van de A15. Bij voldoende licht maak je er best mooie selfies mee. Zelfs als het donker wordt kun je er nog acceptabele foto's mee maken, mits er toch voldoende licht is om op te vangen.
En dan zijn er dus die andere twee camera's, die we vorig jaar in de A15 al bestempelden als overbodig. Een ultragroothoekcamera met een 5 MP sensor maakt gewoon geen foto's waar je graag naar kijkt. En een 2 MP macrocamera doet daar nog een schepje bovenop. We begrijpen dat Samsung deze camera's er voor de vorm in stopt, maar eerlijk is eerlijk: die ruimte was beter besteed aan een grotere batterij. Bijvoorbeeld.
En verder?
Links boven in het frame van de Galaxy A16 vind je de sim- en SD-tray. Die biedt plaats aan twee fysieke simkaarten. Ondersteuning voor eSIM heeft het toestel niet, maar je kunt wel een microSD-kaartje gebruiken om de opslagcapaciteit van 128 GB met maximaal 1,5 TB te vergroten.
Tijdens onze reviewperiode hadden wij geen problemen met telefoongesprekken of ontvangst. Wel klinkt de enkele speaker van de Galaxy A16 blikkerig – tijdens gesprekken of als je muziek of video's afspeelt. Het geluid is mono, en haalt het niet bij de vrij goede stereo speakers die Samsung in de wat duurdere Galaxy A-modellen stopt.
En dan willen we de vingerafdruksensor nog even noemen, die aan de zijkant in de aan/uit-knop zit. Dat is er een van het ouderwetse capacitieve type. En die zijn nu eenmaal snel en nauwkeurig, dus dat werkt eigenlijk best fijn voor het ontgrendelen van je telefoon of inloggen bij apps en websites (als je Samsung Pass gebruikt).
Galaxy A16 review: conclusies
Hoewel de Samsung Galaxy A16 op het eerste gezicht niet zoveel vernieuwingen biedt, concluderen wij na onze review periode dat er toch heel wat dingen zijn bijgeschaafd. Maar het zijn wel allemaal vrij subtiele dingen. Natuurlijk zijn de betere prestaties en de IP-certificatie fijn. Maar de camera's en accuduur voelen nagenoeg identiek aan de A15, die inmiddels ook op Android 14 en One UI 6.1 draait.
De voornaamste verbetering van de Galaxy A16 zit ‘m wat ons betreft in de langere support. In vergelijking met de A15 koop je een telefoon die simpelweg langer mee gaat, en die zelfs twee grote Android- en One UI-upgrades meer krijgt.
Dat maakt de A16 per direct de betere keuze als je twijfelt tussen beide modellen. Het is gewoon een solide verbetering voor een belangrijk aspect van een smartphone, zeker als je bedenkt dat je deze het grootste deel van het jaar voor een euro of tweehonderd – of minder – op de kop kunt tikken.
Rest ons nog te schrijven dat je eigenlijk altijd beter voor de 5G-uitvoering kunt kiezen, zeker als je van plan bent het toestel zo lang mogelijk te gebruiken. Dan zijn de betere prestaties van dit model hard nodig om de gebruikerservaring zo prettig mogelijk te houden.
Aanbiedingen
Je kunt de Galaxy A16 in twee basisuitvoeringen kopen. Het 4G-model heeft een adviesprijs vanaf €199, terwijl je voor de snellere 5G-uitvoering – die wij hier reviewden – €229 betaalt. Maar met wat zoeken koop je ‘m nu inclusief Black Friday-korting:
Geef een reactie