Samsung Galaxy View

Een bedrijf als Samsung neemt graag risico's, en van tijd tot tijd komen er dan ook producten uit de koker waarvan niet direct duidelijk is waarom ze een goed idee zijn. De allereerste Galaxy Note deed menig wenkbrauw fronsen, en ook de eerste Galaxy Gear smartwatch trof niet onmiddellijk zijn doel. Enige jaren verder blijkt die grote Note trendsettend te zijn geweest, en ook de Gear horloges zetten inmiddels de toon.

En nu is er dus de Galaxy View. Samsung positioneert hem als “Movable Display”, en dus niet als een tablet. We hebben de Galaxy View een tijdje mogen ervaren en delen hier dan ook onze ervaringen met jullie.

Design

Wat meteen opvalt is de afmeting van dit toestel, die is op zijn zachtst gezegd enorm. Het heeft een 18,4 inch scherm en heeft geen home button (eindelijk). De voorkant heeft een zwarte bezel rond het scherm en boven aan zien we de front cam en onderaan het Samsung logo. Aan beide zijkanten huizen er flinke speakers.

Aan de achterkant zien we een soort ruitjes patroon in hard plastic en een handvat die je op 2 manieren kunt gebruiken: allereerst door het toestel rechtop te zetten en de tweede mogelijkheid is om het toestel neer te leggen. Aan de bovenkant vinden we de power button en de volume rocker.

Samsung Galaxy View review achter

Onder op de achterkant zien we een schuifbaar klepje waar je je SD kaartje kan plaatsen. Het gewicht is ook behoorlijk. Met 2,65 kilo is het niet een toestel die je even makkelijk vasthoudt om mee rond te lopen. Het is ook niet makkelijk om mee te nemen, het is onmogelijk om de Galaxy view in je rugtas mee te nemen. Dit toestel is bedoeld om neer te zetten of leggen. En daar komt gelijk een min puntje boven drijven, Samsung wilde grote speakers in het toestel stoppen en daarom kan hij niet helemaal plat op de tafel liggen. De speakers zijn ook niet echt geweldig, ze kunnen hard maar het geluid klinkt een beetje dof.

Galaxy View liggend detail

De grootte is ook een min puntje, het is namelijk niet een toestel dat je zomaar ergens in een la stopt om op te bergen of op de eetkamer tafel neer zet. Het toestel is onhandig groot, en een paar maten kleiner had de View een stuk beter opbergbaar gemaakt. Mogelijk is een scherm rond de 14 à 15 inch de ideale maat, wat ons betreft (of: kom er maar in met die opvouwbare schermen, Samsung!).

Samsung Galaxy View aansluitingen

Display

De Galaxy View komt met een 1080 x 1920 pixel scherm, ook wel Full HD genoemd. Dit is de resolutie waar nog de steeds de meeste content voor gemaakt wordt, dus is de keuze is dan ook niet heel raar van Samsung. Het scherm heeft een pixeldichtheid van ongeveer 120 pixels per inch. Nu kunnen we jullie vertellen dat niet bijster veel is op een scherm van 18.4 inch en dat je dus de individuele pixels kunt zien. Dit zie je dan alleen als je bijvoorbeeld even wilt browsen op internet, aangezien dat niet iets is wat je op een afstand doet. Over afstand gesproken, op een normale kijkafstand is het beeld wel scherp genoeg. Denk maar aan je TV thuis: 50” Full HD is daar ook gewoon scherp, mits je er niet bovenop gaat zitten.

Het scherm heeft een felle kleurweergave maar mist helaas een berg contrast. De kleur wit neigt een beetje naar het blauwe toe waardoor het geheel een beetje koel aanvoelt. Het scherm heeft ook moeite met de weergave van donkere kleuren. Sommige delen van schaduwen vallen gewoon weg. Dit is zonde bij een toestel wat vooral gebruikt gaat worden voor mediaconsumptie.

Galaxy VIew review scherm contrast

Software/Performance

De Galaxy View draait op android 5.1.1 Lollipop, en het is dezelfde Touchwiz die we kennen van andere Samsung tablets. Aangezien een device 18 maanden ondersteund dient te worden door Samsung, verwachten we ook dat dit toestel op termijn op Android Marshmallow komt te draaien. Deze brengt de energiebesparende functie Doze mee, die de batterijduur in standby modus aanzienlijk verlengd. Met name op een apparaat als de Galaxy View is dit een zinvolle feature, omdat deze een groot deel van de dag in standby zal staan.

Samsung heeft ook een speciale Media hub geinstalleerd waar links zijn geplaatst. Die links verwijzen naar verschillende apps in de Play Store. Denk hierbij aan HBO Go, Fox Sports en vele andere apps. Jammere ervan is dat je niet zelf kan bepalen welke apps daar komen te staan, er is geen mogelijkheid om Apps te verwijderen of toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan de Ziggo sport app. Als je die installeert komt hij op het gewone homescreen te staan, en er is dus geen mogelijkheid om hem aan de Media Hub toe te voegen. Veel kabel aanbieders hebben een eigen app en Samsung had ook meer haar best moeten doen om partners te vinden.

Galaxy View review media hub

Een andere nieuwe app die we tegen kwamen is Family square. Familie square is een app die de Galaxy View aan de toestellen van de familie koppelt. Iedereen kan dan makkelijk foto’s, video’s en zijn of haar kalender delen met de Galaxy View. Handig dus, zo kan iedereen elkaars content en afspraken op één centrale plek vinden. Zie het als de command center van het huis. De foto’s zijn dan ook weer te “pinnen” en in te stellen als screensaver, waarna je Galaxy View een grote fotolijst is geworden.

Wat we heel erg misten op zo’n groot apparaat is een “tap to wake” functie. Elke keer de power button indrukken van het toestel is gewoonweg vervelend. En Samsung had hierbij stil moeten staan.

Galaxy View Remote

Wel is er één app die je leven erg kan vergemakkelijken als je een Galaxy View hebt, en dat is de View Remote. Dit is een app die een afstandsbediening maakt van je telefoon. Aangezien de Galaxy View meer en deels als TV gebruikt gaat worden is dit super handig, en hij werkt zeer soepel en vlot.

Nog zo’n app is S Console gamepad, deze app maakt van je telefoon een gamepad, reuzehandig! We hebben het geprobeerd met een auto race game en het werkt gewoon goed. De app kiest automatisch de juiste controller stijl. Dus als je een auto race spelletje doet komt er op je scherm van je telefoon een stuurtje met 2 pendalen te staan en als je Fifa 2016 speelt komt de meer traditionele controller naar voren.

Samsung Galaxy View review S Console Game Pad

Ook een aangename verassing, is het keyboard. Samsung heeft hier goed over na gedacht, en het is dan ook de beste die we tot nu toe hebben gezien op een tablet. Aangezien je de ruimte ervoor hebt, kan je een volledig keyboard kwijt op het grote scherm. Met de pijltjestoetsen om makkelijk aanpassingen te maken, en zelfs het aparte nummerieke keyboard is aanwezig. Typen op de Galaxy View werkt al met al erg makkelijk.

Als we naar de performance kijken van het toestel, valt deze niet tegen maar hij is ook niet spectaculair. Op de 1.6 GHz CPU deden de games die we probeerden het gewoon goed (Real Racing 2, Fifa 2016). Ook het afspelen van video’s doet de Galaxy View gewoon goed. Allerdaagse dingen zoals op het web surfen is geen enkel probleem. Alleen wanneer je wilt multitasken dan limiteert de 2 GB RAM je nog weleens, wat dan resulteert in die vervelende lag.

Galaxy View review Smart Manager

Batterij

De 5700mAh batterij van de Galaxy View doet het wonderbaarlijk goed. Hij deed het ongeveer 7 tot 8 uur en soms haalde hij ook wel 10 uur. Zijn standby tijd zou beter gekund hebben, soms is hij binnen een paar dagen leeg. Marshmallow gaat hier zijn steentje aan bijdragen met de DOZE feature die ervoor zorgt dat er amper energie verbruikt wordt als een apparaat in stand-by staat. Uiteindelijk zijn we zeer verrast over de accuduur van de Galaxy View.

Galaxy View Review plat

Conclusie

Het idee achter de Galax View dat Samsung hier neer zet is eigenlijk best goed, want niet iedereen heeft overal een tv thuis. En dus zou dit toestel (een oplaadbare tv!) voor velen een ideale oplossing zijn. Althans, dat zou je kunnen denken. Helaas is de werkelijkheid op dit moment anders.

De prijs is te hoog en Samsung’s uitvoering van een prima idee laat helaas nogal wat te wensen over. Het scherm is FHD en gewoonweg niet goed genoeg, en die 2GB aan RAM had ook beter gekund. Jammer! Op dit moment is de Galaxy View simpel gezegd geen aanrader. Tenminste, niet voor deze prijs. Zodra hij minstens een euro of tweehonderd goedkoper wordt, verandert het plaatje, maar zolang dat niet gebeurt is hij te duur voor wat er geboden wordt.

Het blijft bewonderenswaardig dat Samsung nieuwe dingen blijft proberen en we hopen dat de Galaxy View 2 alle punten aanpakt en een geweldig toestel wordt, dat we aan iedereen kunnen aanbevelen.

Review: Martin R.

     Samsung Galaxy View nieuws

Samsung Galaxy View review

De Samsung Galaxy View is alweer even te koop in Nederland. De laatste tijd hebben we er mee mogen spelen, en uitgebreid ervaringen kunnen verzamelen. Tijd dus, voor een review. De mensen van Samsung houden wel van een experimentje op zijn tijd. Gewoon af en toe een product lanceren dat niet netjes binnen de lijntjes […]

Samsung Galaxy View kopen in Nederland

Update: de Samsung Galaxy View is vanaf nu te koop in Nederland, en wel bij Samsung’s eigen shop. Je vindt ‘m voor de adviesprijs van € 699,- HIER. Binnenkort zal hij ook via andere winkels direct verkrijgbaar zijn. Oorspronkelijke bericht: Hoewel de Samsung Galaxy View in de Verenigde Staten al in menig huiskamer te vinden is, […]

App Tip: nieuwe ‘Family Square’ foto app voor de Galaxy View (werkt samen met de S6, S6 Edge, S6 Edge+ en Note 5)

De Galaxy View is de nieuwste – en ook meteen de grootste – tablet die Samsung onlangs heeft uitgerbracht. De Koreanen promoten het gigantische 18.4-inch toestel als een soort van all-rounder voor het hele gezin in plaats van een conventionele mobiele tablet. En juist om dat all-round aspect meer kracht bij te zetten is er, naast de custom-made CNN […]

Samsung Galaxy View in volle glorie te zien

De officiele onthulling van de Samsung Galaxy View tablet met XL formaat scherm kan niet lang meer op zich laten wachte, getuige het opduiken van een uitgebreide collectie beeldmateriaal. Wie anders dan de mannen van Sammobile wisten de hand te leggen op – vermoedelijk – één of andere promotievideo/app/etc. voor de nog niet gelanceerde Galaxy […]