Samsung Galaxy S2 Review

samsunggalaxys2review1-300x256 Samsung Galaxy S2 Review←Terug naar de Galaxy S2 pagina

Introductie

Nadat Samsung een fantastisch 2010 had met de Galaxy S als ongekroonde Android koning, laat het Koreaanse bedrijf er geen gras over groeien en brengt nog binnen een jaar de opvolger – de Galaxy S2 – op de  markt. Het doel: verder uitbouwen van Samsung’s dominante positie op de telefoon markt. Het middel: een telefoon die wel een samenvatting lijkt van wat er op dit moment mogelijk is op het gebied van mobiele technologie. En aangezien Samsung de grootste producent is van mobiele componenten (chips, processoren, schermen, geheugen) gebeurt dit op een manier zoals alleen Samsung dat kan.

galaxys2handson1-300x177 Samsung Galaxy S2 ReviewUiterlijk

Verreweg het minst vooruitstrevende onderdeel van de Galaxy S2 zien we bij de eerste oogopslag: het design. ‘Don’t change a winning team’ moet Samsung gedacht hebben, en dus lijkt de Galaxy S2 op het eerste gezicht behoorlijk veel op haar voorganger, de Galaxy S. Doordat het scherm van de S2 0.3 inch (zeg maar 7 millimeter) groter is dan die van de Galaxy S, is er wel wat bespaard op de zgn. ‘bezel’, de randen om het scherm. Hierdoor is de S2 nauwelijks groter. Het meest opvallend is dat het toestel zo slank is als een den: als het toestel een fotomodel was zo er ernstig getwijfeld worden of dit nog wel gezond is. Met een dikte van krap 8.5 millimeter is het op dit moment de dunste smartphone op de markt. Hierdoor komt het toestel niet over als bijzonder groot. Een andere verandering vinden we op de achterklep: Samsung heeft het gladde materiaal van de Galaxy S ingeruild voor een achterklep met wat meer reliëf. Dit zorgt er voor dat het toestel beter in de hand ligt, wat wel zo belangrijk is bij zo’n dun toestel. Een laatste opvallende verschil vinden we naast de 8 megapixel camera: een flitser! Deze ontbrak verrassenderwijze op de Galaxy S, en Samsung heeft geluisterd naar de consument.

galaxys2-pic12-300x169 Samsung Galaxy S2 ReviewScherm

Naast het ontwerp is het scherm natuurlijk het eerste wat je ziet als je naar de S2 kijkt. Met een diagonaal van 4.3 inch, 11 cm, biedt ruimschoots plaats aan alles wat je ook maar op een telefoonscherm wilt zien – ook het kijken van bijvoorbeeld films behoort met zo’n scherm tot de mogelijkheden, hoewel het natuurlijk een telefoon blijft, en geen bioscoop. Technologisch gezien gaat Samsung het SuperAMOLED scherm van de Galaxy S een stapje voorbij, en wel met een toegevoegde ‘plus’. Het SuperAMOLEDplus scherm lijkt nog iets helderder en scherper te zijn dan SuperAMOLED. De S2 maakt gebruik van een nieuwe chip die ervoor zorgt dat foto’s en films specifiek gerenderd worden voor dit type scherm. Verder beschikt een SuperAMOLED Plus scherm over meer subpixels dan een SuperAMOLED scherm, waardoor het beeld nog een stukje scherper is. Overigens heeft Samsung de resolutie zelf van het scherm niet verhoogd: 800×480 blijft voorlopig Samsung’s standaard.

orionchip-300x200 Samsung Galaxy S2 ReviewTechniek

Onder de motorkap is waar de echte technologie liefhebber zijn of haar hart kan ophalen. De 1,2 GHz dual core processor van Samsung’s eigen fabrikaat – de Exynos 4210 – is een knap staaltje techniek. Eerste tests wijzen erop dat deze chip zelfs NVIDIA’s Tegra 2 het nakijken geeft, waar het mathematische bewerkingen betreft. Niet alleen is de chip zelf bloedsnel, maar erbij ingebakken zit een quad core (ja, quad: 4!) grafische processor. De Exynos chip scoort in grafische benchmarks slechter dan de Tegra 2, maar dit komt omdat Samsung de maximal FPS (frames per seconde) kunstmatig beperkt heeft tot 60. De vraag komt onherroepelijk op wat het nut is van zoveel kracht in een telefoon, en het antwoord hierop is nog onduidelijk, hoewel de voordelen natuurlijk voor de hand liggen – daarover straks meer. Om de processor van voldoende werkruimte te voorzien is de S2 uitgerust met 1 GB RAM geheugen – naast de 16 GB opslag, waar het toestel ook over beschikt. Een versie van de Galaxy S2 met 32 GB opslag wordt later dit jaar verwacht.

Tevens heeft Samsung de nieuwste mobiele data technologie in de Galaxy S2 gestopt: HSPA+ verbindingen behoren tot de mogelijkheden, als de provider dit toelaat. In theorie  maakt dit een mobiele internetverbinding mogelijk met download snelheden tot 56 Mbit/s, en 22 Mbit/s upload. In de praktijk blijken zulke snelheden niet haalbaar, omdat je óf nog geen echt HSPA+ netwerk tot je beschikking hebt, óf het netwerk heeft het simpelweg te druk om zulke snelheden aan te bieden. Hopelijk zullen deze problemen in de nabije toekomst tot het verleden behoren (en wij kijken hierbij streng naar de mensen van de Nederlandse providers).

Software

Wat de software betreft biedt de Galaxy S2 ook het beste wat er op dit moment op de markt is – tenminste binnen het Android segment: Android 2.3 Gingerbread. Deze nieuwste versie van Android, onlangs al geintroduceerd op de Samsung Google Nexus S, is grafisch gezien maar en kleine verbetering ten opzichte van Android 2.2. Echter, de grote verbeteringen hier zijn onzichtbaar. Android Gingerbread gaat een stuk efficienter om met de hardware van de telefoon, met als resultaat een snellere, vloeiendere interface, en minder accu belasting, waardoor je je telefoon minder vaak hoeft op te laden. Ook dit is een echte verbetering ten opzichte van de Galaxy S.

In tegenstelling tot de Nexus S heeft Samsung op de Galaxy S2 wél haar eigen interface bovenop Android aangebracht: TouchWiz versie 4.0. Of je TouchWiz mooi of fijn vindt blijft een beetje een kwestie van smaak, maar het is duidelijk dat versie 4.0 verreweg de meest verfijnde versie tot nu toe is. Met speciale hubs voor muziek, sociale netwerken, etc. biedt TouchWiz 4.0 voor elk wat wils. Of je al deze hubs nodig hebt, en of ze allemaal zo handig zijn is echter een lastig te beantwoorden vraag. Zelf waren we er wat minder over te spreken aangezien we toch graag zelf onze zaakjes regelen – lees: gewoon zelf alle muziek, boeken, applicaties en sociale functies installeren zoals we dat zelf graag zien. Uiteraard kan dit ook gewoon, maar de vraag blijft dan wel een beetje wat de toegevoegde waarde van de hubs nou precies is.

Eén ding staat echter als een paal boven water: de combinatie van de dual core processor met een quad core grafische processor en Android Gingerbread betekent dat de Samsung Galaxy S2 verreweg het snelste toestel op de markt is – met afstand, zelfs. Alles reageert direct. En met direct bedoelen we ook echt direct. Niet behoorlijk snel, of zo-goed-als-direct: nee, echt direct, zonder vertraging of aarzeling. Wat je ook doet op je bureaublad, in je apps, of switchen tussen beide, het opstarten van applicaties: alles gebeurt onmiddelijk. En wel zo snel dat je je eigenlijk nu pas realiseert dat je eerdere telefoon, die je toch ook behoorlijk snel vond, gewoon traag reageert. Of in ieder geval niet…. direct.

galaxys2camera1-300x169 Samsung Galaxy S2 ReviewCamera

Wat vinden we verder nog in en op het toestel? Ten eerste een 8 megapixel camera, zoals genoemd mét LED flitser. Over de camera kunnen we kort zijn: voor een telefoon camera is deze behoorlijk goed – maar met uitzondering van sommige Nokia modellen zijn telefooncamera’s niet te vergelijken met echte fotocameras. Dit ligt minder aan de fabrikant, als wel aan het feit dat het nagenoeg onmogelijk is om een fatsoenlijke lens in een telefoon met een dikte van minder dan een centimeter in te bouwen. Toch doet de Galaxy S2 het niet slecht, en zelf in minder ideale omstandigheden (lees: minder licht) zijn op korte afstanden nog heel aardige plaatjes te schieten, juist dankzij de nu wel aanwezige flitser. De software van TouchWiz 4.0 is uitgebreid te noemen: je kunt je foto’s (met een resolutie tot 3264 x 2448 pixels) op allerlei manieren bewerken en aanpassen, voordat je ze op de computer zet, of upload naar allerlei netwerksites.

Uiteraard moeten we de zogenaamde ‘front facing camera’ nog vermelden. Deze 2 megapixel camera kun je gebruiken om bijvoorbeeld video(chat)gesprekken te voeren. Iets wat tot nu toe een niet heel populaire feature is van mobiele telefoons, maar als telefoon netwerken straks echt  internetverbindingen als HSPA+ ondersteunen wordt dit echt een mogelijkheid om in de gaten te houden.

galaxys2games-300x199 Samsung Galaxy S2 Review

(met dank aan Mobile-Review.com)

Games

Een niet te versmaden mogelijkheid van de Galaxy S2 is toch het spelen van games. Dit met name omdat dit op dit moment nog een van de weinige gebieden is waar de ‘cutting-edge’ technologie echt tot haar recht kan komen. Om het even welk spel je graag speelt, de S2 is in staat om het vloeiend weer te geven, hoewel het wachten nog is op games die de hardware ook écht benutten.

Spraakbesturing

Een laatste opvallende feature voordat we deze preview afronden is Vlingo/Voice Talk. Hoewel Android van zichzelf uitgebreide stem-herkenning software ingebouwd heeft, besloot Samsung de Galaxy S2 Vlingo mee te geven. Zoeken, sms berichten of emails inspreken, apps starten: alles is met je stem te doen. Dit is bijvoorbeeld handig in de auto, maar zeker voor langere tekstberichten kan het ook een uitkomst zijn. Zelf zijn we aardig onder de indruk van de functionaliteit van Vlingo/Voice Talk, maar op dit moment kunnen we nog niet bevestigen dat dit allemaal straks ook gewoon in het Nederlands werkt. Wel willen we opmerken dat je geen wonderen moet verwachten van de spraakherkenning – er sluipen genoeg foutjes in, en uiteindelijk is het toch voornamelijk een grappige – en soms indrukwekkende – feature, maar we denken dat er niet heel veel mensen zullen zijn die het gaan gebruiken om op dagelijkse basis hun Galaxy S2 mee te bedienen.

galaxys2allsides-300x234 Samsung Galaxy S2 Review

Conclusie

Kort gezegd: de Samsung Galaxy S2 is haar high-end concurrenten heel wat stappen vooruit – en dan proberen we echt objectief te zijn. Samsung heeft al haar mogelijkheden als dominante mobiele technologie producent ingezet om een telefoon te bouwen die op alle fronten het beste van het beste te bieden heeft. Zelfs andere dual core telefoons als de LG Optimus Speed 2X zitten niet zo gelikt in elkaar – en zijn, ondanks hun dual core architectuur,  simpelweg niet zo snel. Een kanttekening is hier natuurlijk wel op zijn plaats: de meeste software is nog niet voorbereid op de technologische mogelijkheden van de Galaxy S2. Dit betekent dat het nog even gaat duren voordat er veel applicaties en games beschikbaar zijn die optimaal gebruik maken van de dual core chip met haar quad core grafische processor. Overigens vinden wij dit misschien wel het allergrootste voordeel van de Galaxy S2: er zit nog een hoop rek in het toestel. Dit betekent dat de kans erg klein is dat het over een half jaar alweer verouderd zal zijn, juist omdat er nu nog zoveel onbenutte potentie in de S2 aanwezig is.

Wat uit al het bovenstaande blijkt is dat het heel moeilijk is de Galaxy S2 echt te vergelijken met andere toestellen, simpelweg omdat ze op dit moment in feite een soort ultra-high-end klasse op zich zelf vormt. Deze klasse zal de komende maanden nog wel exclusief aan de S2 toebehoren, hoewel het met name HTC is die een aantal toestellen op stapel heeft staan die misschien wel vergelijkbaar zijn: de Sensation en de EVO 3D, die beide vermoedelijk kort na de zomer uit zullen komen. En wat de iPhone 5 zal brengen is nog een raadsel, maar hier moeten we waarschijnlijk zelfs nog langer op wachten – voorlopig heeft de Galaxy S2 het rijk dus nog even alleen.

Houdt ons verder goed in de gaten voor reviews van, bijvoorbeeld, interessante Samsung Galaxy S2 hoesjes, tips, trucs, en andere wetenswaardigheden!

←Terug naar de Galaxy S2 pagina