Samsung Galaxy Note 1 Review

galaxy-note-review2-300x200 Samsung Galaxy Note 1 Review

←Terug naar de Galaxy Note 1 pagina

Dit jaar – 2011 – is het jaar van de definitieve doorbraak van Samsung als dé smartphone marktleider. In de loop van het jaar werden zowel Nokia als Apple van de troon gestoten, en met indrukwekkende verkoopcijfers hebben de Koreanen een flink deel van de Android markt voor zich opgeëist.

Hoewel deze zomer alles leek te draaien om de Samsung Galaxy S2, was daar vlak na de zomer ineens de aankondiging van een toestel wat minstens net zo grensverleggend is: de Galaxy Note. Dat de Galaxy Note een opvallend toestel is met zijn 5.3 inch beeldscherm is een understatement – maar wel eentje die de vraag oproept ‘is het nu een grote telefoon of een kleine tablet pc?’. In deze review gaan we een antwoord geven op deze vraag. En meer…

Specificaties

Op bijna alle gebieden lijkt de Galaxy Note wel de grote broer van de Galaxy S2: een 5.3 inch Super Amoled scherm met HD resolutie, een dual core processor met een kloksnelheid van 1.4 GHz – dezelfde als in de Galaxy S2, maar dan nog een stukje sneller, en natuurlijk een acht megapixel camera aan de achterkant, een twee megapixel camera voor videobellen, 1 GB RAM geheugen en 16 GB opslagcapaciteit. Voorwaar geen kinderachtige specs, zeker niet als je bedenkt dat de Note ook nog eens een accu heeft met een capaciteit die ruim 50% groter is dan die van de Galaxy S2.

galaxy-note-review5-300x168 Samsung Galaxy Note 1 ReviewBeeldscherm

Het meest opvallende onderdeel van de Note, direct bij de eerste kennismaking, is natuurlijk het enorme scherm. Met zijn 5.3 inch is deze een hele inch, dus pakweg 2.5 centimeter, groter dan het ook al niet kleine scherm van de Galaxy S2. Gelukkig heeft Samsung niet alleen de afmetingen opgeblazen, maar tevens ook de resolutie: met 1280 bij 800 pixels biedt de Galaxy Note een scherper beeld dan de Galaxy S2, en de meeste andere smartphones. Een kleine aantekening moet wel gemaakt worden bij het type Amoled technologie wat Samsung hier gebruikt: dit is namelijk dezelfde als in de eerste Galaxy S. Het beeld is dus haarscherp, maar de kleurweergave is – voor de geoefende kijker – net iets minder natuurlijk dan die van een goed LCD scherm. Dit neemt niet weg dat het beeld dankzij de grootte van het scherm en de erg hoge resolutie erg mooi is, en dankzij de Amoled technologie is het contrast fantastisch.

Android en TouchWiz

Wie al eerder een Android smartphone had kent inmiddels de voor- en nadelen van Android wel. Google’s mobiele besturingssysteem is een extreem flexibel systeem, waarmee letterlijk ieder onderdeel aan te passen is aan de smaak van de gebruiker. De Galaxy Note wordt standaard geleverd met Android 2.3 Gingerbread, en inmiddels weten we dat er begin 2012 een upgrade komt naar Android 4.0 Ice Cream Sandwich.

Omdat Android 2.3 van zichzelf een vrije ‘ruwe’ grafische interface heeft – lees: niet erg gelikt, met bedieningselementen die grafisch weinig op elkaar zijn afgestemd – heeft Samsung de Note voorzien van haar eigen TouchWiz interface. Deze biedt een aantal fijne mogelijkheden, zoals widgets die groter of kleiner gemaakt kunnen worden, en een (iets) coherente gebruikerservaring. TouchWiz is nog niet zover doorontwikkeld als bijvoorbeeld HTC’s Sense interface, maar dat vinden wij eigenlijk niet direct een nadeel – Sense is een bombardement van kleuren, effecten en animaties, waar TouchWiz alles – volgens ons – wat bescheidener houdt. Een specifieke toevoeging aan het besturingssysteem van de Galaxy Note bespreken we hieronder, als we de stylus – de S-Pen – onder de loep nemen.

De S-Pen

galaxy-note-review7-e1321047826929-300x143 Samsung Galaxy Note 1 Review

Naast het enorme scherm is er natuurlijk nog een andere nogal opvallende feature op/in het toestel te vinden: een heuse stylus. Of volgens Samsung: de S-Pen. En hoewel veel mensen zich in eerste instantie afvragen wat Samsung moet hebben bezield om een stylus bij de Note te voegen, moeten we zeggen dat het een interessante keuze is.

Natuurlijk heb je de S-Pen niet nodig om het toestel te bedienen – dus een vergelijking met een ouderwetse stylus gaat niet op. Maar als onderdeel van het totaalplaatje – de Note, als een flink formaat digitaal notitieblok, met een digitale pen om het af te maken – is het een erg leuke mogelijkheid. De S-Pen is drukgevoelig, en alles reageert behoorlijk snel. De meegeleverde ‘notitieblok software’ S-Memo is uitgebreid genoeg.

De vraag is of de S-Pen meer is dan een toffe gimmick. En het antwoord op deze vraag zal iedere gebruiker voor zichzelf moeten geven. Voor wie het méér zou kunnen zijn dan een leuke gimmick is de Galaxy Note dan ook gelijk hét toestel om te checken – want op dit moment de enige in zijn soort. Maar ook voor wie het een gimmick is, kan het toch wel een erg leuke gimmick zijn.

galaxy-note-review6-e1321047578820-300x116 Samsung Galaxy Note 1 ReviewCamera

De camera aan de achterkant van de Note is voorzien van een acht megapixel sensor – dezelfde als in de Galaxy S2 – en maakt voor een smartphone erg mooie plaatjes. Zolang er genoeg licht is legt de camera veel details vast, en de macro mode (onze favoriet) levert gewoon fantastische plaatjes op. De kwaliteit van de foto’s neemt evenredig met de hoeveelheid licht af – het blijft toch een smartphone camera, tenslotte. Ook filmen gaat prima in zowel 720p HD als in 1080p HD. Op 1080p HD werkt het vooral goed als je geen wilde bewegingen vast probeert te leggen – wil je dat wel raden we aan om op 720p HD over te schakelen. De camera aan de voorkant – twee megapixel – is zuiver functioneel voor videobellen of om je haar te kammen.

(HD test filmpje, opgenomen met de Note bij niet zoveel licht)

Overige functionaliteit

Net als iedere andere smartphone vind je op de Galaxy Note natuurlijk de inmiddels tot standaard geworden applicaties en functies: van MP3 speler tot GPS navigatie, films kijken, games spelen (erg tof op het grote scherm), browsen, bellen, SMSsen, Whatsappen, boeken lezen, alles is uiteraard aanwezig. En wat niet standaard aanwezig is haal je binnen een handomdraai uit de Android Markt. Samsung levert standaard Polaris Office, waarmee je alle standaard Office documenten kunt openen en bewerken.

De USB aansluiting doet – middels een apart bij te kopen kabel – tevens dienst als HDMI uitgang, zodat je de Note ook op je televisie kunt aansluiten. Verder vinden we natuurlijk alle andere relevante connectiveiten, zoals WiFi, Bluetooth, DLNA, en een snelle HSPA+ mobiele data verbinding.

Dagelijks gebruik

galaxy-note-review1 Samsung Galaxy Note 1 Review

Zoals we al zeiden: de Galaxy Note beschikt over fantastische specificaties. In het dagelijks gebruik loopt alles dan ook erg snel en soepel. We hebben de Note slechts af en toe op een klein beetje ‘lag’ (vertraging) kunnen betrappen, en zeker niet meer dan de veelgeprezen Galaxy S2. De batterij beschikt over een flinke capaciteit, maar lijkt dit ook nodig te hebben om het net zo flinke scherm van energie te voorzien. Wij hadden in ieder geval de indruk dat de Galaxy Note bij niet al te zwaar gebruik – maar ook zeker niet bijzonder licht – één of misschien krap twee dagen mee kan op een volle batterij. Ga je ook een game op spelen, of flink wat video op kijken dan houdt de batterij het hooguit een dag vol – absoluut niet slecht voor een smartphone, maar ook niet bijzonder goed.

Hoewel er al veel geschreven is over de grootte van de Galaxy Note moeten we zeggen dat dit vrij snel went. In feite past het toestel prima in de meeste broek- of jaszakken. De meeste mensen zullen wel twee handen nodig hebben om het de Note te gebruiken: één hand om hem vast te houden, en de andere om hem te bedienen. Tenzij je extreem grote handen hebt, zal het niet lukken om het alles met één hand te doen.

galaxy-note-review8-e1321048019938-300x196 Samsung Galaxy Note 1 ReviewSmartphone of tablet?

Wat ons betreft is de Galaxy Note toch echt een smartphone, en geen tablet: een tablet neem je niet mee in je broek- of jaszak; met een tablet bel je niet; en een tablet ziet er niet uit als een smartphone. Maar de Note is ook geen ‘gewone’ smartphone: hij is wel degelijk vrij groot, en met de S-Pen lijkt ook Samsung te benadrukken dat de Note meer is dan alleen maar een smartphone. De Note staat dus een beetje op zichzelf. Dit lijkt ook Samsung’s insteek te zijn – het creëren van een nieuwe niche van toestellen die dan wel op de eerste plaats telefoon zijn, maar een stap verder gaan in hun (creatieve) mogelijkheden.

En dus….

De Galaxy Note is wat ons betreft een geslaagd concept – met één voetnoot. Alles werkt prima, snel, soepel, en het ziet er allemaal fantastisch uit op het grote scherm. De S-Pen is een interessante toevoeging – als gimmick, of als écht bruikbare tool. Echter, wie ‘gewoon’ een goede telefoon zoekt kan misschien toch beter denken aan – bijvoorbeeld – de Galaxy S2. Wie net dat beetje meer zoekt, en daarom de afmetingen niet als hinderlijk ziet, haalt met de Note een smartphone in huis die op geen enkel vlak onder doet – in tegendeel! – voor de ‘gewone’ smartphones van dit moment.

←Terug naar de Galaxy Note 1 pagina