Samsung Galaxy Note 5

De Galaxy Note 5 is op allerlei manieren een mijlpaal voor Samsung en haar Note serie. Niet alleen is het de eerste Note waarbij zoveel aandacht aan de looks werd besteed - glas en aluminium zorgen voor een uiterst premium uitstraling - maar de Note 5 blijft vooralsnog een toestel exclusief voorbehouden aan een handjevol markten. Daar hoort de Europese - Nederland incluis - vooralsnog niet bij.

samsung-galaxy-note-5-1

Dat neemt niet weg dat de Galaxy Note 5 een uitermate interessante smartphone is. Het toestel combineert het beste van Samsung's Galaxy S6 serie - supersnelle hardware in de vorm van de eigen 14nm 64 bit processor, maar ook het nieuwe LPDDR4 RAM en UFS 2.0 flashgeheugen, én de 16 megapixel f/1.9 camera inclusief verbeterde OIS - met de unieke S Pen stylus.

Daarnaast is het samen met de Galaxy S6 Edge+ Samsung's eerste smartphone met vier gigabyte werkgeheugen, zodat de vrij zware software die een Note toestel draait meer dan genoeg ruimte heeft om ongestoord haar ding te doen.

samsung-galaxy-note-5-2

De Galaxy Note 5 is met zijn 7,6 millimeter wat dunner dan zijn voorganger, en de 3000 mAh accu herbergt net iets minder capaciteit. Daar tegenover staat dat Samsung haar schermen in het afgelopen jaar flink wat energiezuiniger heeft weten te maken, en ook de processor slurpt minder stroom dan voorgaande generaties. Hierdoor lijkt een goede batterijduur dus prima haalbaar.

Desalniettemin is het zo dat de Note 5 zoals verwachttwee belangrijke snufjes inlevert waar Samsung jarenlang juist trots op was: er is geen microSD slot meer te vinden in het toestel, en de batterij kun je niet meer zelf verwisselen. Hoe belangrijk deze puntjes zijn kan iederen voor zichzelf bepalen.

samsung-galaxy-note-5-zilver

De S Pen kreeg een paar nieuwe snufjes, waaronder de mogelijkheid om direct PDF bestanden te beschrijven. De Air Command functie is vernieuwd, en het is nu mogelijk om - zonder het starten van één of andere app - direct op het scherm notities te maken, alsof de Galaxy Note 5 een kladblok is.

Verder is het de eerste keer dat de S Pen nagenoeg volledig in de behuizing verdwijnt. Hij komt tevoorschijn dankzij een veermechanisme - peuteren aan het uitstekende uiteinde van de stylus is er op de Galaxy Note 5 niet meer bij.

galaxy-note-5-achter-wit

De vingerscanner in de Home toets van de Note 5 en de hartslagmonitor aan de achterzijde maken het pakket compleet, waarbij vooral de mogelijk om snel en soepel je vingerafdruk te gebruiken erg handig is gebleken.

De Galaxy Note 5 zal te koop zijn in het zwart, wit, goud en zilver, én met name in markten ver van huis. Vooralsnog heeft Samsung geen plannen het toestel op korte termijn in Europa te gaan verkopen. Of dit ook echt zo is moet nog blijken - wij hebben wel degelijk aanwijzingen dat er ook Europese modellen getest worden. Of dit nog dit jaar verkocht gaan worden? Dat is een vraag die we niet durven beantwoorden.

Wil jij ook een bericht van ons ontvangen wanneer de Samsung Galaxy Note 5 wél verkrijgbaar zal zijn in Nederland? Schrijf je dan in voor onze notificatie service!

     Galaxy Note 5 NIEUWS:

De ultieme Galaxy Note drop test: alle vijf modellen versus beton

Wij doen altijd een beetje lacherig over mensen die hun gloednieuwe telefoon direct na ontvangst op de stoep kapot proberen te gooien – omdat drop tests het nu eenmaal goed doen op YouTube. Maar wat te denken van mensen die vijf telefoons op rij mishandelen? Inderdaad, de gehele Galaxy Note telefoonserie – op de Note Edge en […]