Samsung Galaxy Note 3

Wie het nieuws rond de Samsung Galaxy Note 3 een beetje volgt, heeft al legio reviews van het toestel kunnen lezen. Hieronder vind je onze review, die gebaseerd is op een maand fulltime Galaxy Note 3 gebruik - dus geen korte impressies en oppervlakkige indrukken, maar ons antwoord op de vraag: 'hoe is de Samsung Galaxy Note 3 in het dagelijks gebruik?'

samsung-galaxy-note-3-

Voordat we losbranden, eerst nog de opmerking dat je hieronder géén oeverloze beschrijvingen van specificaties en prestaties zult vinden. Daarover hebben we eerder al het een en ander geschreven:

Dat gezegd hebbende, het volgende.

samsung-galaxy-note-3-review-3

De 'nepkunstlederen' achterkant van de Note 3: voornamelijk functioneel

Behuizing en bouwkwaliteit

Na een eerste maand met de Galaxy Note 3 op zak worden aantal dingen duidelijk. Het toestel en Samsung's materiaalkeuzes zijn vooral praktisch van aard. De veelbesproken kunstlederachtige achterkant doet vooral twee dingen: hij is niet erg krasgevoelig, en vingerafdrukken zul je amper achterlaten. We hebben ons exemplaar nog níet verpakt in een beschermhoes, maar alles ziet er nu nog net zo gelikt uit als toen het toestel net uit de doos kwam.

De metalen look van de rand van het toestel is wel gevoeliger voor beschadiging, maar door de geribbelde afwerking zal dit minder snel opvallen, als wanneer deze glad was geweest.

Wie zich zorgen maakt over de afmetingen van het toestel: ja, de Note 3 is groot. Maar hij past overal in, en in verhouding tot andere phablets - Sony's Xperia Z Ultra, of HTC's One Max - is hij eigenlijk relatief compact. Doordat Samsung het toestel behoorlijk dun heeft weten te houden - acht millimeter - voelt hij in ieder geval niet lomp aan.

Over het hele design valt vooral te zeggen dat de Note 3 één ding goed doet: de aandacht níet afleiden van het beeldscherm. En dat is - wat ons betreft - een prima aanpak.

samsung-galaxy-note-3-review-3

Het scherm van de Note 3: Scherp + Contrast (met hoofdletters ja)

Het beeldscherm

Hoewel Samsung's Note serie zich onderscheid door de S Pen stylus, draait het op de Galaxy Note 3 toch vooral om één ding: dat grote, haarscherpe beeldscherm. Omdat het een Amoled scherm is, is zwart écht zwart en zijn de contrasten waanzinnig. Desondanks lukt het Samsung bij de Note 3 - net als bij de Galaxy S4 - om de kleurweergave natuurlijk te houden (als je daarvoor kiest, tenminste).

De schermresolutie van 1920 bij 1080 pixels is zo hoog dat individuele pixels niet te zien zijn. Doordat het scherm iets groter is dan dat van de Galaxy S4, is het beeld op papier minder scherp. In de praktijk valt hier helemaal niets van te merken. Het kijken van 1080p video op een dergelijk Amoled beeldscherm heeft wel iets verslavends.

Al met al is het scherm gewoon dé feature van de Galaxy Note 3. Dit was - volgens ons - een jaar geleden ook al het geval bij de Note 2, maar de Note 3 doet er door de hogere resolutie en betere kleurweergave twee schepjes bovenop. En dan hebben we nog niet eens de helderheid genoemd, waardoor dit misschien wel Samsung's eerste smartphone met Amoled scherm is die ook bij direct zonlicht prima afleesbaar is.

samsung-galaxy-note-3-camera-sample-3

De camera

Een ander element waar de Note 3 een schepje bovenop doet ten opzichte van de Note 2, is de camera. Met een resolutie van 13 megapixels, is in ieder geval de scherpte van het beeld omhoog gegaan. Als allround smartphone camera doet hij het dan ook ontzettend goed - zowel in tests, alsook in onze ervaring.

Wel denken we dat Samsung met de camera van de Note 3 - en van de Galaxy S4, want dat is in feite nagenoeg dezelfde - een grens heeft bereikt. Zonder trucjes als optische beeldstabilisatie heeft het verder verhogen van de resolutie geen zin meer. Ook nu is het niet makkelijk om perfect scherpe foto's te maken, simpelweg omdat de resolutie zó hoog is dat je - als je maar genoeg inzoomt - altijd wel een enige onscherpte door trilling kunt zien. De ingebouwde softwarematige stabilisatie doet wel iets, maar verricht geen wonderen.

samsung-galaxy-note-3-camera-sample-1samsung-galaxy-note-3-camera-sample-2samsung-galaxy-note-3-camera-sample-6samsung-galaxy-note-3-camera-sample-5samsung-galaxy-note-3-camera-sample-4

Voorbeeldfoto's onder verschillende omstandigheden genomen

Dit laatste - wonderen - hoef je ook niet verwachten in situaties met weinig licht. Dat was eerder al een zwakker punt in de camera's die Samsung voor haar topmodel smartphones gebruikt, en dat is bij de Note 3 niet anders.

Toch is er één gebied waar de camera van de Note 3 simpelweg uitblinkt: video. Het opnemen van 1080p video met 60 frames per seconde levert - jaja, bij voldoende licht, dat wel - erg mooie, vloeiende opnames op. Het opnemen op die nóg hogere 4K UHD resolutie is wat ons betreft een soort ruwe diamant. Niet overal heb je tenslotte iets aan 4K video, maar alleen al de mogelijkheid om frames uit zo'n opname als acht megapixel foto op te slaan zorgt voor erg leuke, creatieve mogelijkheden.

samsung-galaxy-note-3-review-2

De S Pen stylus

Zoals gezegd: hét kenmerkende element van een Note is en blijft toch de S Pen stylus. Voor de Note 3 heeft Samsung een aantal nieuwe manieren bedacht om deze te gebruiken. Bij eerdere Note telefoons was S Pen een leuk stukje speelgoed, dat af en toe ook handig bleek. Echter, in de het dagelijks leven was er niet vaak aanleiding om hem tevoorschijn te halen. De derde Note verandert hier wel iets aan - maar niet heel erg veel.

Met name de Air Command feature is erg goed gelukt, en waarempel: het gebruik van de S Pen voor 'normale' handelingen wordt er een stuk makkelijker door. Het is tof om geschreven krabbels om te zetten in directe, digitale actie, zoals een zoekopdracht, of het opslaan van een nieuw contact. De handschriftherkenning functioneert snel en is indrukwekkend accuraat (zolang je geen letters aan elkaar schrijft). En de Note 3 is snel genoeg om het schrijven, of tekenen, op het scherm tot een vloeiend proces te maken.

Daarnaast kun je nu ook de capacitieve toetsen op de voorkant van de Note 3 - Menu, Terug - bedienen met de S Pen, waardoor een belangrijk bedieningsobstabel op eerdere Note telefoons is weggenomen.

Nee, aan al die dingen ligt het niet. We hebben de afgelopen weken een hoop gespeeld met de S Pen, en het is en blijft machtig mooi speelgoed. Maar eerlijk is eerlijk: de meeste dagelijkse handelingen kun je zonder S Pen minstens net zo snel uitvoeren, waardoor de stylus ook nu nooit écht een integraal onderdeel van de bediening wordt. Alleen de Penvenster functie in het Air Command menu is toch wel ontzettend tof, als je even snel iets anders wilt doen zonder direct je workflow te onderbreken.

samsung-galaxy-note-3-penvenster

Penvenster: teken een vierkant, en open er een app naar keuze in

Voor wie graag en makkelijk met een stylus werkt is de S Pen op de Galaxy Note 3 verreweg de beste implementatie tot nu toe. Creatieve mogelijkheden zijn er legio, en alles werkt soepel en vlot. Toch zijn wij geneigd 'm het grootste deel van tijd, bij normaal dagelijks gebruik van de Note 3, netjes in het toestel te laten zitten. Al met al in de S Pen een mooi stukje technologie, waarvan het nut vooral afhangt van je persoonlijke voorkeur - onontbeerlijk is hij ook nu niet.

samsung-galaxy-note-3-batterijduur

Batterijduur

Over de batterij van de Galaxy Note 3 kunnen we kort zijn: dat zit wel goed. Één van onze 'zorgen' bij de onthulling van het toestel was dat het grotere scherm met een hogere resolutie en een veel snellere processor, in combinatie met een amper toegenomen batterijcapaciteit zouden zorgen voor een kortere batterijduur dan de Galaxy Note 2. Dit is niet het geval. Ook bij behoorlijk intensief gebruik halen we de avond, met nog 20 tot 40% batterij over. En als je 'm een keer 's nachts niet oplaadt kom je - met matig gebruik, en de ingebakken spaarstand - ook de volgende dag nog wel door.

samsung-galaxy-note-3-airview-vinger-pen

Air View: op de Note 2 met S Pen, op de Galaxy S4 met je vingers, en op de Galaxy Note 3 met allebei

En verder...

Het bovenstaande schetst wat ons betreft de hoofdlijnen van de Galaxy Note 3 in het dagelijks gebruik. Een paar dingen moeten natuurlijk óók nog vermeld worden. Het toestel beschikt net als de Galaxy S4 over leuke scifi-achtige features, zoals Smart Pause en Smart Scroll - pardon: Slim scrollen en Slim pauzeren. Daarnaast werken functies als Air View ook zónder S Pen, en kun je als straks de sneeuw begint te vallen, de Note 3 ook met handschoenen aan bedienen. We gaan hier verder niet álle features van het toestel benoemen - daarvoor kun je terecht bij ons overzicht van Note 3 features HIER, en onze immer groeiende lijst gebruikerstips HIER.

Het punt is het volgende: de Galaxy Note 3 is voorzien van ont-zet-tend veel mogelijkheden. Je kunt dagen doorbrengen met het uitproberen van alle opties die in het - verder redelijk overzichtelijke - instellingenmenu te vinden zijn. Niet alles werkt perfect, en sommige dinge zijn voornamelijk leuk om een keer of twee te proberen. Maar in het bos van functies, slaat Samsung toch een aantal keer de spijker op de kop, bijvoorbeeld met Adapt Sound. Hiermee kun je de geluidsweergave optimaliseren voor jouw favoriete koptelefoon.

samsung-galaxy-note-3-multitasking

Ultra-multi-tasking: browser, video, rekenmachine, YouTube

Ondanks de vele mogelijkheden draait alles op de Note 3 erg soepel. Je kunt het toestel aan het haperen krijgen, als je teveel apps tegelijk open hebt staan op het scherm (denk: multiwindow, plus penvenster, plus popup play videovenster, etc.). Aan de andere kant weet je dan ook dat de Note 3 het ultieme mobiele platform is voor multitaskende gebruikers -  'hoezo switchen tússen apps? Alles tegelijk, hoppakee!' Dit alles is te danken aan de ongeëvenaarde Snapdragon 800 quadcore processor, in combinatie met maarliefst 3 GB werkgeheugen.

Last but not least moeten we natuurlijk vermelden dat je met de Galaxy Note 3 nog steeds ook gewoon een telefoongesprek kunt voeren. Dit werkt prima, en we kwamen de afgelopen weken geen noemenswaardige issues tegen. De gesprekskwaliteit is - laten we zeggen - normaal. Niet spectaculair, maar ook niet benedengemiddeld.

samsung-galaxy-note-3-gc1

Conclusie

Aan het begin van deze review stelden we de vraag 'hoe is de Galaxy Note 3 in het dagelijks gebruik?' Het lange antwoord heb je net gelezen, dus hier vatten we alleen nog maar even samen. De Galaxy Note 3 is: snel, komt op zijn sloffen een dag stevig gebruik door, heeft het mooiste mobiele beeldscherm op de markt, maakt bovengemiddelde goede foto's (tenzij het donker is), en dankzij de eindeloze lijst met functies, features en foefjes is het de natte droom van iedere gadgetfreak.

Wat ons betreft is de S Pen weer een stapje verder geëvolueerde - in de goede richting zelfs - maar de evolutie is nog niet voltooid. Het is - net als bij voorgaande Note toestellen - een toffe extra dimensie, maar je mist weinig als je 'm niet gebruikt. Voorgaande geldt natuurlijk niet voor iedereen die een Note juist vanwege de S Pen gebruikt, voor creatieve of andere productieve doeleinden.

Als je geen bezwaar hebt tegen een niet-zo-compacte smartphone is de Galaxy Note 3 simpelweg hét toestel. Compacter dan de concurrentie, en voorzien van méér mogelijkheden.

Echter, als je een simpele telefoon zoekt, zonder toeters, bellen en andere franje, is de Note 3 niet wat je zoekt. Of je moet de volle mep willen betalen voor het genot van een 5,7 inch full HD Amoled scherm - wat we ons misschien zelfs kunnen voorstellen (want ow, dat scherm...) - maar dat zou stiekem ook een beetje zonde zijn van al het moois dat je dan links laat liggen. Want niet alleen is de Note 3 dé Galaxy van het moment, het is ook verreweg de duurste. Je krijgt er een hoop voor, maar het blijft een smak geld natuurlijk.

Voor wie ervan houdt, nog een beknopt rijtje met plusjes en minnetjes:

Plus:

  • Het beeldscherm is echt ontzettend goed
  • Veel features, en mogelijkheden, en desondanks snel
  • Batterijduur is goed
  • Goede camera met 4k video

Min:

  • Camera is minder goed bij weinig licht, optische beeldstabilisatie was fijn geweest
  • Als je 'm als simpele telefoon wilt gebruiken, is hij gewoon duur

Prijzen

De beste Galaxy Note 3 aanbiedingen per provider vind je hieronder. De scherpste prijzen voor een los toestel vind je HIER.

     Galaxy Note 3 NIEUWS:

Tip: installeer Samsung Internet 4.0 nu ook op je oudere Galaxy (met Android Lollipop)

Samsung’s eigen browser, Samsung Internet, kreeg enige tijd terug een fikse update die ondermeer het blokkeren van advertenties mogelijk maakt. Tot nu toe was die nieuwste versie – nummertje 4.0, om precies te zijn – alleen beschikbaar voor Galaxy telefoons met Android Marshmallow. Maar inmiddels kun je ‘m ook installeren op alle Galaxys met Android 5.0 […]

Samsung Galaxy Note 3, Galaxy A3 (2016) krijgen beveiligingsupdates met recente patches

Vandaag arriveert een nieuwe, kleine update voor zowel de Samsung Galaxy Note 3 als de Galaxy A3 (2016). Aan boord: een handjevol verbeteringen voor prestaties en beveiliging. Uiteraard was de Galaxy Note 3 al even voorzien van de nodige patches om het Stagefright lek te dichten. Maar daar blijft het natuurlijk niet bij. Vandaag arriveren op […]

Opnieuw update Nederlandse Samsung Galaxy Note 3: betere veiligheid, stabiliteit (update 12-1: Vodafone)

Ruim een maand geleden kreeg de Galaxy Note 3 in ons land al een update die het Stagefright lek dichtte – vandaag volgt er opnieuw eentje, die stabiliteit en veiligheid verbetert. Update 30 december: de onderstaande beveiligingsupdate met firmware XXUGBOK6 is nu ook beschikbaar voor T-Mobile’s branded Galaxy Note 3. Update 12 januari: en toen sloot ook Vodafone zich […]

Nederlandse Samsung Galaxy Note 3 krijgt firmware update, Stagefright fix

Een maandje geleden kijken we vooruit naar wat de update toekomst voor de Galaxy Note 3 in petto heeft – en vandaag is deze daar in de vorm van een nog nieuwere firmware, die het Stagefright lek volledig dicht op het toestel. De firmware die vanaf nu voor de Nederlandse unbranded Galaxy Note 3 wordt uitgerold heeft versienummer […]

Samsung Galaxy Note 3 tip: Fotonotitie (Photo Note)

Met de update naar Android Lollipop kwam er – stilletjes – een nieuwe feature naar de Galaxy Note 3: Photo Note. Inderdaad, een snufje oorspronkelijk bekend van de Galaxy Note 4 – en niet te verwarren met de eenvoudige Fotonotitie feature die eerder op Note 3 te vinden was. Één van de features die Samsung destijds introduceerde op de […]

Tip-voor-gevorderden: Galaxy Note 5’s Screen-off Memo op je Note 3, 4, Edge

De Screen-off Memo functie is misschien wel het tofste snufje van de (nog) niet in Nederland/Europa verkrijgbare Samsung Galaxy Note 5. En de handige doe-het-zevert kan deze nu ook op de Galaxy Note 3, Note 4 of Note Edge installeren. Update: inmiddels brengt de update naar Android 6.0.1 Marshmallow via officiële weg Screen-off Memo (Notitie scherm uit) naar de […]

Blik op een nieuwere firmware voor de Samsung Galaxy Note 3 (die niet in Nederland beschikbaar is)

Het is alweer maanden geleden dat de Samsung Galaxy Note 3 de update naar Android 5.0 Lollipop kreeg. Maar in tegenstelling tot veel andere toestellen, bleef een volgende update – om bugs te fixen, stabiliteit te verbeteren, etc. – tot nu toe. Desalniettemin werpen wij een blik op een elders wel beschikbare nieuwere firmware voor het toestel. De komst […]