Samsung Galaxy J7 (2017)

De Galaxy J7 bestaat al sinds 2015, maar pas in 2016 kwam hij ook in Nederland op de markt. De combinatie van mid-range hardware en een grote accu bleek goed voor een dijk van een accuduur. Nu, in 2017, combineert de nieuwe J7 (2017) een volledig metalen design met een nog grotere batterij, nieuwe snufjes en een scherper scherm. Hoe dat uitpakt, lees je hieronder, in onze Galaxy J7 (2017) review.

Galaxy J7 (2017) review: design

Het eerste dat opvalt aan de Galaxy J7 (2017), is het 'unibody' design. Toegegeven, het toestel heeft geen fancy frontvullend edge-scherm. Maar de volledig metalen behuizing, de smalle bezels, en het grote 1080p AMOLED scherm maken veel goed. Wat ons betreft is de Galaxy J7 (2017) de mooiste betaalbare Galaxy. Mooier dan de toestellen in de duurdere A-serie, bijvoorbeeld.

Helaas is deze mooie body niet IP68 waterbestendig - een handige eigenschap die de Galaxy A5 (2017), bijvoorbeeld, wel heeft. Echter, doordat ook de rug van aluminium is, is deze niet erg gevoelig voor vlekken en vette vingers. Bovendien zorgt de goede afwerking ervoor, dat de J7 (2017) erg prettig in de hand ligt.

De randen langs het scherm - de bezels - zijn dus opvallend smal. Hierdoor komt het flinke 5,5 inch scherm goed tot zijn recht. Natuurlijk zijn de randen boven en onder van het 'klassieke' type, inclusief volwaardige Home toets (waarover later meer). Onderop prijkt een vertrouwde 3,5 millimeter koptelefoonaansluiting.

Aan de achterkant is de vormgeving van de camera en flitser vernieuwd. De in de metalen achterplaat ingebakken antennebanden maken het plaatje af. De luidspreker bevindt zich nu in de zijkant, boven de aan/uit knop. Hierdoor zou je 'm minder snel met je hand afdekken, al weten we niet zeker of het nu zo'n verschil maakt.

Overigens: met een volledig metalen behuizing verdwijnt ook de verwijderbare achterklep. Je kunt dus niet meer zelf de batterij van de Galaxy J7 (2017) verwisselen. De enige nieuwe Galaxy in Nederland waarbij dat vanaf nu nog mogelijk is, is de Galaxy Xcover 4. Wel aanwezig is een slot voor een SD-kaartje, waardoor je de opslag (16GB) zelf verder kunt uitbreiden. Koop je een dual-SIM versie van de J7 (2017), dan is er plaats voor 2 SIM-kaarten én een SD-kaart.

Al met al is de Galaxy J7 (2017) een mooi en luxe ogende, en voelende, smartphone zonder verdere 'design-franje'. Het gebrek aan verwisselbare accu is voor de enkeling mogelijk een belangrijk nadeel, maar voor de meeste gebruik(st)ers maakt het toestel een grote sprong vooruit op dit vlak.

Scherm

Ook verbeterd - of in ieder geval: verhoogd - is de resolutie van het AMOLED scherm van de Galaxy J7 (2017). De 1920 x 1080 pixels zorgen ook bij een 5,5 inch schermdiagonaal voor een mooi scherp beeld. In combinatie met de goede kleurweergave en het bekende, eindeloze AMOLED-contrast levert dit simpelweg een zeer mooi display op.

Zoals op alle Galaxy telefoons, kun je ook op de J7 (2017) verschillende weergavestanden kiezen. Afhankelijk hiervan zijn de kleuren fel en verzadigd, of juist rustig en heel natuurlijk. Vooral als je voor deze laatste kiest, heb je wat ons betreft met afstand het mooiste scherm in deze prijsklasse.

Techniek

Uiteraard is een smartphone meer dan een mooie behuizing en een goed scherm. Er is namelijk ook de hardware onder de motorkap. Hier belanden we bij de Galaxy J7 (2017) helaas bij het belangrijkste minpunt. De Exynos 7870 processor is ruimschoots krachtig genoeg in toestellen met een 720p HD schermresolutie, zoals de Galaxy J5 (2017) of de Galaxy A3 (2017). De 1080p full HD resolutie van de J7 (2017) gaat 'm echter minder soepel af.

Nu merk je daar, mede dankzij 3GB werkgeheugen, niet zoveel van als je je gewone dagelijkse dingen doet op het toestel. Maar installeer en start een wat zwaardere game, en je merkt al gauw dat de framerate niet je van het is. Nu kun je met een tool als de Game Tuner de in een spel gebruikte schermresolutie wel verlagen, maar dat is natuurlijk allesbehalve optimaal. Meer inzicht in de prestaties vind je in ons overzicht met Galaxy J7 (2017) benchmarks.

Natuurlijk zit er wel degelijk ook een voordeel aan de bescheiden hardware en dito prestaties. Daarover straks meer, als we de batterij van de Galaxy J7 (2017) bespreken.

Software

De Galaxy J7 (2017) komt direct met Android 7.0 Nougat op de markt. Interessanter is dat het toestel daarbovenop de Samsung Experience UX - versie 8.1 - heeft. Het toestel heeft dus dezelfde nette interface als de Galaxy S8, inclusief een aantal erg handige features. We zien de Veilige Map (erg handig), Samsung Pass (ook erg handig), Filter blauw licht, en zelfs het Always On Display.

De interface zelf is prettig in het gebruik. Weg is de knop om naar het apps-overzicht te gaan - je hoeft nu alleen omhoog te vegen. En wie die knop toch mist, kan 'm alsnog laten tonen. Samsung's instellingenmenu is sinds dit jaar weer een stukje overzichtelijker geworden. En in de vernieuwde Theme store kun je tegenwoordig niet alleen complete thema's downloaden. Er is ook een aparte sectie voor achtergrondafbeeldingen, en sets met pictogrammen. Je kunt het uiterlijk van de interface dus nog verder aan je eigen smaak aanpassen.

Je kunt trouwens ook kiezen hoeveel apps er op je startscherm passen, en hoeveel er worden weergegeven op één scherm in het apps-overzicht. En wie echt wil, kan zelfs het complete apps-scherm uitschakelen. Alle applicaties worden dan direct op het startscherm getoond, net als op een iPhone. En wie het nóg simpeler wil: de Eenvoudige stand is wederom van de partij.

De combinatie van Android 7.0 en Samsung's nieuwe interface zorgt voor een feature-rijk softwarepakket. En in tegenstelling tot veel snufjes uit Samsung's verleden, is het meeste tegenwoordig behoorlijk handig en zeker bruikbaar, niet in de laatste plaats door de (voor de J-serie) nieuwe beveiligingsmethode.

Vingerscanner

We stipten hierboven aan dat de Galaxy J7 (2017) zowel de Veilige Map als Samsung Pass heeft. Deze zijn vooral erg handig door die ene nieuwe feature van het toestel: de vingerafdrukscanner. Deze duikt dit jaar voor het eerst op in Samsung's J-serie, en met effect. Natuurlijk gebruik je 'm om je telefoon zelf te beveiligen. Maar juist de Veilige Map - een extra beveiligde omgeving, waarin je bestanden, apps en accounts kunt opslaan achter een extra 'muur' - en Samsung Pass - waarmee je inloggegevens van apps en websites beheert - maken 'm uitermate praktisch. Als je bijvoorbeeld de PayPal app gebruikt voor het verrichten van betalingen, dan autoriseer je deze eenvoudig met je vingerafdruk.

De scanner zelf zit in de Home knop, en is ook actief als het scherm uitgeschakeld is. Hij herkent je vingertop dus zodra je deze op de knop legt, ongeacht of je 'm indrukt. In de praktijk zorgt dit ervoor dat het ontgrendelen heel snel en soepel gaat. Druk op de Home toets, en je bent bijna direct in je startscherm. Het vergrendelscherm zie je hooguit in een fractie van een seconde nog voorbij flitsen - of helemaal niet.

Updates

Met een lancering in de zomer van 2017 belooft Samsung de Galaxy J7 (2017) tot juni 2019 te ondersteunen. Dat betekent dat het toestel tot dan grote updates van het Android besturingssysteem zal krijgen. Concreet: een update naar Android 8.0 Oreo zit er in. Of het toestel daarna ook naar Android 9.0 zal gaan durven we echter nog niet te zeggen. Als de eerste generatie J-toestellen dit jaar een update naar Android 7.0 krijgt, dan is die kans ook groter. Maar dat is nog niet zeker.

Wel gaan we er vanuit dat Samsung tot mid-2019 en zelfs langer beveiligingsupdates zal blijven uitbrengen. Dat doet het bedrijf voor de meeste toestellen inmiddels duidelijk langer dan twee jaar. Ook voor modellen die de nieuwe security patches niet maandelijks, maar om de drie maanden krijgen - zoals we de laatste tijd gewend zijn bij de Galaxy J serie.

Camera's

Op cameragebied presteert de Galaxy J7 (2017) precies hetzelfde als zijn kleinere broer, de J5 (2017). Da's logisch, want beide telefoons hebben dezelfde sensoren, voor en achter. Je start de camera app altijd snel door twee keer op de Home knop te drukken.

Onder goed verlichte omstandigheden maak je snel mooie foto's, al is het dynamisch bereikt beperkt. Bij fel zonlicht zijn delen van het beeld al gauw teveel belicht, en in donkere gebieden vallen details weg. De HDR stand is te langzaam om echt bruikbaar te zijn - zeker omdat de lens geen vorm van stabilisatie heeft.

Wel goed werkt de snelle autofocus, waardoor de meeste snel genomen kiekjes mooi scherp zijn. En door het redelijk grote f/1.7 diafragma vangt de lens onder donkere omstandigheden behoorlijk wat licht. Af en toe maakten we er zo mooiere weinig-licht foto's mee dan met de Galaxy A5 (2017).

De camera aan de voorkant heeft dezelfde resolutie als die aan de achterkant: 13 megapixels. En naar goede Galaxy J-traditie is er een heuse frontflitser. Samsung heeft deze laatste inmiddels goed voor elkaar. Als je 'm gebruikt bij het maken van een selfie is het resultaat niet een flinke (over)dosis licht, maar een mooi egaal belichte foto.

Uiteraard mag je geen wonderen verwachten van de camera van de Galaxy J7 (2017). Hij doet wat hij moet doen gezien het prijskaartje: mooie kiekjes maken om te delen via allerhande berichtenapps en sociale media. Ookop het full HD AMOLED scherm zijn de plaatjes mooi. Maar verwacht niet de indrukwekkende cameraresultaten waar de duurdere Galaxy modellen bekend om staan.

Batterij

Ja, de batterij van de Galaxy J7 (2017). We hebben er al een paar keer naar gehint: de bescheiden, niet al te krachtige hardware doet een bescheiden beroep op de flinke 3600 mAh accucapaciteit. Het resultaat: een accuduur van minstens twee dagen. En dan hoef je niet bijzonder op je tellen te passen. De batterij is dan wel niet verwisselbaar, maar de J7 (2017) is momenteel de Galaxy met de beste accuduur. Samen met het design is de accu hét verkoopargument van het toestel. En waar het design vooral een kwestie van kijken en voelen is, is een dikke batterij een uitermate praktische eigenschap waar je altijd profijt van hebt. Het wachten is op de dag dat ook Samsung's duurdere topmodellen een accuduur hebben in de klasse van de Galaxy J7 (2017).

Als we hier dan toch één klein puntje van kritiek hebben: het opladen via de micro-USB poort is vertrouwd, maar niet helemaal van nu. Dat snelladen ontbreekt, vooruit. Zo langzaam gaat het nu ook weer niet. Maar een USB type-C poort - zoeentje waarbij het niet uitmaakt hoe je de kabel erin stopt - was geen overbodige luxe geweest.

En verder

De belangrijkste aspecten van de Galaxy J7 (2017) hebben we wel zo'n beetje gehad. Rest ons nog te vermelden dat het toestel géén notificatie-LED heeft. Dit jaar wordt dit gebrek tenminste deels gecompenseeerd door het Always On Display (AOD). Deels, want het AOD doet weer een beetje afbreuk aan de accuduur van het toestel. Niet veel, maar meer dan een notificatie-LEDje zou doen.

Wie graag radio luistert, kan met de J7 (2017) gewoon de koptelefoon inpluggen, en zijn/haar gang gaan. De FM radio is en blijft tenslotte gewoon aanwezig in de J-serie. En wie graag apps gebruikt waarvoor een gyroscoop nodig is, zit nu ook goed. Deze sensor ontbrak in vorige Galaxy J generaties, maar in de Galaxy J7 (2017) is hij gewoon aanwezig.

Conclusie

De Galaxy J7 (2017) is een telefoon die het moet hebben van de lange, lange accuduur, het mooie design en scherm, en de vele handige snufjes (vingerscanner, softwarefeatures). Waar hij het niet van moet hebben, zijn de prestaties van de hardware. Dit alles maakt het toestel prima geschikt voor iedereen voor wie het spelen van games geen prioriteit is. Ook wie een topklasse camera zoekt zal meer geld moeten uitgeven, al zijn de sensoren van het toestel zeker goed genoeg voor het gemiddelde kiekje-hier-en-daar-werk. Het gebrek aan USB type-C aansluiting valt op, maar heeft geen erg grote praktische nadelen.

In feite is het toestel net zo'n mijlpaal als de J5 (2017), met zijn metalen body, en batterij die niet langer verwisselbaar is. Beide zijn opvallende vernieuwingen in Samsung's lagere mid-range aanbod. Dat die batterij het langer uithoudt dan iedere andere Galaxy van dit moment, helpt mee de pijn te verzachten voor iedereen die verwisselbaarheid een belangrijke accufeature vindt.

Voor meer koopadvies kun je onze vergelijking tussen de Galaxy J7 (2017) en de J7 (2016) checken. Of de vergelijking tussen de J7 (2017) en de Galaxy A5 (2017). Hieronder vind je snel en simpel de beste Galaxy J7 (2017) deals van dit moment:

Galaxy J7 (2017) NIEUWS:

Samsung Galaxy J7 (2017) krijgt eerste update: nieuwe beveiligingspatch en blueborne fix

De eerste echte firmwareupdate voor de Samsung Galaxy J7 (2017) brengt een nieuwe beveiligingspatch. Ook het Blueborne lek wordt dichtgetimmerd. De Galaxy J7 (2017) is alweer even te koop in Nederland. Echter, tot nu toe bleef het stil aan het updatefront. Tenslotte krijgen toestellen in de J-serie hun beveiligingsupdate niet maandelijks. Toch blijkt het nu […]

Vergelijking: Galaxy J5 (2017) versus J7 (2017), verschillen

Stel, je twijfelt tussen de aanschaf van de Samsung Galaxy J5 (2017) en de Galaxy J7 (2017). Zoals we de laatste tijd her en der hoorden, ben je niet de enige. Wij kunnen de beslissing hopelijk wat makkelijker maken. De belangrijkste verschillen zetten we op een rij in een beknopte vergelijking. Bovenop de Galaxy J5 […]

Samsung’s tweede dual-camera smartphone duikt op (Galaxy J7+)

De gloednieuwe Galaxy Note 8 mag dan wel het label ‘eerste Samsung smartphone met dual-camera setup” hebben gekregen, maar dat betekent gelukkig niet dat het ook de laatste is! Een tijdje terug gingen er geruchten de ronde naar aanleiding van gelekte foto’s dat Samsung bezig was met een dual-camera smartphone, maar het was destijds nog […]

Samsung Galaxy J7 (2017) benchmarks: Exynos 7870 soc en 1080p display

De Samsung Galaxy J7 (2017) heeft dezelfde processor als zijn voorganger. Echter, hij heeft ook meer geheugen en een hogere schermresolutie. Tijd, dus, voor wat Galaxy J7 (2017) benchmarks. In de gloednieuwe Galaxy J7 (2017) verzorgt Samsung’s eigen Exynos 7870 octacore processor het rekenwerk. Deze soc is beproefd, want hij maakte al enige tijd geleden zijn debuut. […]

Samsung Galaxy J5 (2017) tips en trucs: haal alles uit je nieuwe J-serie

Nu het toestel daadwerkelijk te koop is, wordt het tijd voor wat handige Galaxy J5 (2017) tips en trucs. Hier laten we zien hoe je je nieuwe smartphone helemaal eigen maakt. Voordat we losbarsten met een flink aantal handige tips voor de Galaxy J5 (2017) – ook bruikbaar op de Galaxy J7 (2017) – een klein […]