Samsung Galaxy J5 (2017)

Wie zich de tijden nog kan herinneren dat Samsung keer op keer toptoestellen uitbracht met een kunststof behuizing weet hoe significant 2017 is. Met de Galaxy J5 (2017) arriveert een betaalbare instap-Galaxy, die een volledig aluminium behuizing heeft. De hel is nu echt dichtgevroren, zogezegd. Oké, in het Nederlands is het spreekwoord minder overtuigend, dus zonder verder gedoe beginnen we aan onze Galaxy J5 (2017) review.

Galaxy J5 (2017) review: design

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Samsung is op een punt aangekomen dat zelfs haar goedkoopste toestellen totaal niet meer goedkoop aanvoelen. De Galaxy J5 (2017) is natuurlijk niet zo mooi als de Galaxy S8, maar voelt net zo solide aan. Dankzij de metalen achterkant is hij zelfs beduidend minder kwetsbaar.

De Galaxy J5 (2017) is met zijn 5,2 inch scherm niet klein, maar ook zeker niet erg groot. De bezels zijn dunner dan op voorgaande Galaxy J-generaties, en de randen beter afgewerkt. Daardoor voelt het toestel compacter aan dan bijvoorbeeld de Galaxy J5 (2016), ook al is hij maar één millimeter smaller.

Net als op de Galaxy A3 (2017) zit de luidspreker nu aan de zijkant, boven de aan/uit knop. In de onderrand vinden we daarom alleen de 3,5 millimeter koptelefoonaansluiting, en - curieus genoeg - de micro-USB connector. Een USB type-C aansluiting ontbreekt.

Zoals we al in onze hands-on schreven, vinden we de Galaxy J5 (2017) mooier en beter aanvoelen dan de Galaxy A5 (2017). Natuurlijk is deze laatste wel waterbestendig, terwijl de J5 dat niet is. Zo weet Samsung toch duidelijk te maken dat de toestellen zich in verschillende prijsklassen bevinden.

Beeldscherm

Beduidend minder spectaculair is het 5,2 inch AMOLED scherm met zijn 1280 x 720 pixels. Daarmee is het een vergelijkbaar scherm als in de J5 van vorig jaar. Wie goede ogen heeft kan pixels zien, wat pixeldichtheid is met 284 pixels per inch niet erg hoog. Je moet dan wel je best doen, en over een goed stel ogen beschikken.

Anno 2017 heeft Samsung ook de kleurweergave in haar non-high-end modellen goed op orde. Kies voor de Basis of Amoled-bioscoop stand, en je ziet een rustig beeld met natuurlijk ogende kleuren. In combinatie met het vertrouwde hoge 'AMOLED contrast' levert dit, ondanks de niet zo hoge resolutie, toch een erg mooi beeldscherm op. Bovendien is hij in fel licht goed leesbaar.

Uiteraard vind je in deze prijsklasse allerlei smartphones met een hogere full HD resolutie. Die beschikken echter weer niet over een AMOLED scherm, en hebben een LCD display met minder contrast en fletsere kleuren. Wat je belangrijk vindt is uiteindelijk een persoonlijke keuze, uiteraard. De keuze voor een 720p resolutie heeft nog een bijkomend voordeel waar we straks op terugkomen.

Camera

Een beetje vergelijkbaar met het scherm is het niveau van de camera van de Galaxy J5 (2017). In deze prijsklasse kun je geen wonderen verwachten, en die gebeuren ook niet. Dat neemt niet weg dat beide 13 megapixel camera's - voor en achter - acceptabele kiekjes maken. Ook als er wat minder licht is, is er nog genoeg te zien op de foto's.

Toch is hier duidelijk dat ook in 2017 camera's nog hét gebied zijn waar de goedkopere toestellen achterblijven bij hun dure broertjes en zusjes. In de automatische stand zijn veel foto's al snel teveel belicht. Je kunt dit handmatig bijstellen, natuurlijk, maar dan zijn donkere delen van je foto al gauw weer te donker. Een goede HDR - high dynamic range - modus kan hierbij helpen. Echter, hoewel de hardware snel genoeg is, heeft de J5 (2017) geen realtime HDR stand. Het dynamisch bereik blijft dus beperkt. Je kunt de niet-realtime HDR modus gebruiken, maar deze is langzaam. En omdat de lens geen stabilisatie heeft, is het niet altijd makkelijk scherpe foto's te maken (lees: de telefoon zo lang heel stil te houden).

Natuurlijk maak je redelijk goede selfies met de front camera met hoge resolutie. Bovendien heeft ook de Galaxy J5 (2017) weer een frontflitser, net als beide voorganger generaties van dit toestel. Video's maak je zowel voor als achter met maximaal een 1080p full HD resolutie.

Al met al trekken we in feite dezelfde conclusie als bij de camera's van de Galaxy J5 van vorig jaar. Wie zijn of haar kiekjes graag deelt via Whatsapp en varianten, heeft aan de camera's van het toestel meer dan genoeg. Fanatiekere liefhebbers van fotografie moeten ergens anders hun heil zoeken - zoals de prijs van de telefoon al deed vermoeden, natuurlijk. Waar de J5 (2017) op het gebied van bouwkwaliteit dus grote stappen vooruit zet, blijft alles op cameragebied min of meer bij het oude.

Prestaties

Voor de Galaxy J5 (2017) heeft Samsung gekozen voor een processor die inmiddels zijn sporen verdiend heeft. De eigen Exynos 7870 was al in de Galaxy J7 (2016) te vinden, en recenter ook in de Galaxy A3 (2017). De chip onderscheidt zich vooral door het relatief lage energieverbruik, en niet per se door de opvallende prestaties. Dat wil niet zeggen dat de J5 (2017) langzaam is. In vergelijking met zijn voorganger, die nog met Qualcomm's Snapdragon 410 was uitgerust, is het verschil wel degelijk groot. Vooral op grafisch gebied is de vooruitgang significant.

De meeste games speel je dan ook prima op de Galaxy J5 (2017), en als je er vooral op wilt browsen, Whatsappen en video kijken zul je niet gauw tegen enige vertraging aanlopen.

Software

Een grote bijdrage hieraan levert natuurlijk de nieuwste versie van de eigen Samsung Experience interface. De Galaxy J5 (2017) is de tweede telefoon, na de Galaxy S8, die ermee uitgerust is. Deze draait bovenop Android 7.0 Nougat, en samen bieden ze een nette en vlotte gebruikservaring. Samsung's interface is in de loop van de jaren behoorlijk overzichtelijk geworden, en onderaan ieder menu vind je een overzicht met andere opties die je eventueel ook nodig zou kunnen hebben.

Al met al heeft de Galaxy J5 (2017) een vrij complete interface, met nieuwe en beproefde snufjes. Druk twee keer op de Home knop om de camera te starten. Om te switchen tussen je startscherm en je apps-overzicht hoef je alleen nog maar omhoog te vegen. Of je schakelt het apps-overzicht gewoon uit, zodat je een iPhone-achtig startscherm krijgt waarop al je apps getoond worden. Voor de gemiddelde Androidliefhebber is dit vermoedelijk niet de tofste optie, maar voor wie alles graag zo simpel mogelijk houdt is het prettig dat de mogelijkheid er is.

En dan is er nog het Filter blauw licht, om je ogen te sparen als je in het donker iets leest. Of de optie om van sommige apps twee versies te installeren, zodat je twee accounts kunt gebruiken (Facebook, Skype, bijvoorbeeld). Er is Samsung thema's, waar je het uiterlijk van interface kunt aanpassen aan je eigen smaak. Je kunt complete thema's installeren, of alleen nieuwe achtergronden of nieuwe icoontjes. Het aantal combinaties en mogelijkheden is eindeloos. De rekenmachine converteert allerlei eenheden, én je kunt twee apps tegelijk op het scherm gebruiken.

Vingerafdrukscanner

Een ander handig foefje met de Home knop: leg je vinger erop zonder erop te drukken als het scherm uit staat. Dankzij de ingebakken vingerafdrukscanner ontgrendel je dan in pakweg een seconde het toestel. Je slaat het vergrendelscherm in zijn geheel over, en komt direct op je startscherm terecht. Het zelfde gebeurt overigens ook als je de Home knop wel indrukt, met een vinger waarvan de afdruk geregistreerd is.

Met de vingerscanner komt ook de Veilige map feature naar de Galaxy J5 (2017). Dit is niet alleen een map waarin je bestanden en foto's extra veilig kunt opbergen. Het is een complete omgeving waarin je ook apps kunt installeren die niet buiten de Veilige map zichtbaar zijn. En in deze apps kun je accounts gebruiken die alleen daar toegankelijk zijn. Erg handig dus, als je bijvoorbeeld je werkmail wilt afschermen van je normale gebruiksomgeving.

Het moge duidelijk zijn dat de Galaxy J5 (2017) een behoorlijk complete set aan snufjes, features en opties biedt, verpakt in een overzichtelijke omgeving. De Galaxy S8 viel hier al in positieve zin op, maar ook de veel betaalbaardere J5 (2017) doet dus gewoon vrolijk mee.

Updates

Hoe de update-toekomst van de Galaxy J5 (2017) eruit ziet, is op dit moment nog niet volledig duidelijk. Samsung zelf ondersteunt telefoons twee jaar. Dat wil zeggen dat er in ieder geval twee jaar lang beveiligingsupdates zullen komen - tot juni 2019. In de praktijk biedt Samsung de laatste jaren zelf langer updates met securitypatches. Onduidelijk, op dit moment, is hoeveel grote updates voor het Android besturingssysteem zelf het toestel gaat krijgen. Tot nu toe kregen J-modellen één grote Android update. Als de Galaxy J5 uit 2015 later dit jaar een update naar Android 7.0 krijgt, dan zijn het er mogelijk zelfs twee. Maar dat is op dit moment allerminst zeker.

De Galaxy J5 (2017) krijgt dus volgend jaar in ieder geval een update naar Android 8.0 'O', maar of er daarna nog eentje volgt is niet te voorspellen. Let wel: beveiligingsupdates gaan dus zeker langer door.

Batterijduur

Al doende zijn we aanbeland bij wat vermoedelijk toch weer een van de belangrijkste verkoopargumenten van de Galaxy J5 (2017) zal blijken, namelijk de accuduur.  Dankzij energiezuinige processor, de 720p schermresolutie, en aardig geoptimaliseerde software doet het toestel gewoon erg lang met één 3000 mAh lading. Natuurlijk hangt een en ander van je eigen gebruikspatroon af, maar je moet je best doen om 'm in één dag helemaal leeg te krijgen. Voor de doorsnee gebruik(st)er zitten er gewoon twee dagen gemiddeld gebruik in, zonder oplaadstress tussendoor.

Wel is het jammer dat de Galaxy J5 (2017) geen snellaad-functie heeft. Via de micro-USB poort laad je 'm op een ouderwets tempo op. Dat is weliswaar niet langzaam, maar sneller was fijner geweest.

En dan is er nog een mijlpaal die we moeten noemen. Zoals gezegd, arriveert met de Galaxy J5 (2017) Samsung's premium designstijl is deze vriendelijke prijsklasse. Dat gaat echter ook ten koste van een geliefd snufje, de verwisselbare accu. De achterkant van de metalen unibody is niet verwijderbaar. Vorig jaar was de J-serie een laatste bastion voor Galaxy's-met-verwisselbare-batterij, dit jaar markeert het einde van deze mogelijkheid. Wie dit per se wil, kan alleen nog bij de Xcover 4 terecht, of een andere fabrikant.

En verder...

De Galaxy J5 (2017) mag dan weer een LED-flitser voor de selfiecamera hebben, een notificatielampje kon er niet vanaf. Wel aan boord te vinden is de ouderwetse FM-radio, waardoor je ook onderweg zonder databundel naar de radio kunt luisteren. Hoewel de opslagcapaciteit van 16GB geen hoge ogen gooit, is er ook nu weer een slot aanwezig voor een geheugenkaartje. Er is ook Samsung Cloud integratie, dus je kunt eenvoudig al je kiekjes in de wolken stallen, om opslagcapaciteit vrij te maken. Dat is allemaal niet opzienbarend, maar het moet wel genoemd worden.

De meegeleverde oortelefoontjes zijn precies zoals je kunt verwachten in deze prijsklasse. Het is hetzelfde model dat Samsung al geruime tijd bij haar budgettoestellen meelevert. Functioneel? Ja. Goed? Nou, nee.

Galaxy J5 (2017) review: conclusie

Hoewel J-toestellen altijd in de schaduw staan van de A- en S-modellen, is juist de Galaxy J5 (2017) een flinke mijlpaal. Het premium, metalen design is nu ook gearriveerd op Samsung's goedkoopste smartphones. Tevens verdwijnt de verwisselbare accu definitief uit beeld. Het resultaat van deze ontwikkeling is duidelijk.

De Galaxy J5 (2017) is een erg goed aanvoelend, solide toestel met een erg goede bouwkwaliteit. De camera's blinken niet uit, maar je zult je er ook geen buil aan vallen. Het scherm is mooi, al had de resolutie een tikje hoger gemogen. Aan de andere kant: het komt de batterijduur absoluut ten goede. Naast de behuizing is de accuduur een belangrijke pre van de telefoon.

Het is jammer dat de Galaxy J5 (2017) een micro-USB aansluiting heeft, en dat de notificatie-LED uitblinkt door afwezigheid. Wel is het toestel op alle andere fronten erg compleet. De nieuwe interface biedt, samen met Android 7.0, veel handige snufjes, en de vingerscanner voegt echt features en veiligheid toe.

Met alles nog eens op een rijtje, vinden we de Galaxy J5 (2017) erg goed door...

  • zijn solide, metalen body,
  • de lange accuduur,
  • de mooie en contrastrijke schermweergave,
  • de snelle vingerscanner,
  • en de complete software.

Onopvallend vinden we...

  • de camera's,
  • en de prestaties.

Ietwat jammer is...

  • de matige schermresolutie,
  • het gebrek aan notificatie-LED,
  • en de micro-USB aansluiting.

Galaxy J5 (2017) kopen, prijs

Je kunt in Nederland nu de Galaxy J5 (2017) kopen met abonnement, of natuurlijk als los toestel. In combinatie met een abonnement zal de J5 (2017) grotendeels 'BKR-vrij' gekocht kunnen worden. Het toestel is leverbaar in een zwarte en goudkleurige uitvoering. De beste deals per provider vind je alvast hieronder. Wil je alleen 'BKR-vrije' deals zien, selecteer dan de optie 'Geen BKR-registratie':

     Galaxy J5 (2017) NIEUWS:

Vergelijking en verschillen: Galaxy J3 (2017) versus J5 (2017)

De ene is hét instapmodel Galaxy van dit jaar. De andere staat net een trapje hoger in Samsung’s telefoonaanbod. Wat krijg je als je iets meer uitgeeft? Of anders gezegd: wat is er beter aan de Galaxy J5 (2017) versus de goedkopere Galaxy J3 (2017)? Wij vergelijken! Er was een tijd dat Samsung’s J-serie duidelijk […]

Galaxy S8/Note 8/A/J (2017) tip: sneller bij je notificaties

Een update van Samsung’s launcher brengt een handige, nieuwe optie voor de bediening van verschillende Galaxy telefoons. Dit werkt op de Galaxy Note 8 en Galaxy S8, en bijna alle A- en J-toestellen van dit jaar. Op iedere Galaxy die in 2017 uitkwam kun je het Apps-scherm in beeld brengen door op het startscherm omhoog te […]

Vergelijking: Galaxy J5 (2017) versus J7 (2017), verschillen

Stel, je twijfelt tussen de aanschaf van de Samsung Galaxy J5 (2017) en de Galaxy J7 (2017). Zoals we de laatste tijd her en der hoorden, ben je niet de enige. Wij kunnen de beslissing hopelijk wat makkelijker maken. De belangrijkste verschillen zetten we op een rij in een beknopte vergelijking. Bovenop de Galaxy J5 […]

Samsung Galaxy J5 (2017) review: stiekeme mijlpaal met een solide design

Met een paar weken gebruik achter de kiezen, zijn we toe aan onze uitgebreide Samsung Galaxy J5 (2017) review. Stiekem arriveert met het toestel een belangrijke mijlpaal voor de Zuid-Koreaanse smartphonemaker. Jarenlang stond Samsung bekend om het maken van kunststof smartphones met een verwisselbare accu. Vanaf 2014 ging langzaam maar zeker het roer om, en […]

Samsung Galaxy J5 (2017) tips en trucs: haal alles uit je nieuwe J-serie

Nu het toestel daadwerkelijk te koop is, wordt het tijd voor wat handige Galaxy J5 (2017) tips en trucs. Hier laten we zien hoe je je nieuwe smartphone helemaal eigen maakt. Voordat we losbarsten met een flink aantal handige tips voor de Galaxy J5 (2017) – ook bruikbaar op de Galaxy J7 (2017) – een klein […]

Eerste Samsung Galaxy J5 (2017) update brengt beveiligingspatch juni op dag van release toestel

Vanaf vandaag is de Samsung Galaxy J5 (2017) direct leverbaar in Nederland. Toevallig arriveert ook vandaag direct de eerste Galaxy J5 (2017) update, met de beveiligingspatch van juni. Met de aankomst van de Galaxy J5 (2017) op de Nederlandse markt, maakt de J-serie een serieuze sprong voorwaarts. Dankzij de metalen behuizing en features als een vingerscanner […]