Samsung Galaxy J3 (2016)

Met de Galaxy J3 (2016) brengt Samsung een betaalbare smartphone op de Nederlandse markt, die direct vanaf het begin ruim minder kost dan € 200,-. Wat hebben de Koreanen nog te bieden op deze overvolle markt? Of met andere woorden: wat maakt de J3 (2016) uniek, ondanks de lage prijs? Mocht je specifiek willen weten wat het toestel anders maakt dan de Galaxy J5, check dan onze uitgebreide vergelijking tussen de J3 (2016) en de J5 - of kijk wat de verschillen zijn tussen de J3 (2016) en de A3 (2016)Let op: check ook de nieuwe Galaxy J3 (2017).

samsung-galaxy-j3-2016-review-1

Design

Samsung doet designtechnisch twee noemenwaardige dingen met de Galaxy J3 (2016), die in principe een weinig spannende kunststof behuizing heeft. Ten eerste is er het kleurschema. Als je de witte of goudkleurige J3 aanschaft, is de voorkant van het toestel tweekleurig - iets dat wat ons betreft niet slecht uitpakt. De zwarte toestelversie heeft een volledig zwart front, en valt daarmee een stuk minder op tussen andere, vergelijkbare telefoons.

samsung-galaxy-j3-2016-review-zijkant

Het andere, minder opvallende uiterlijke aspect van de Galaxy J3 (2016) is Samsung's keuze voor matte materialen. Waar bijvoorbeeld de ook niet erg dure Galaxy J5 meer glimt, reflecteert de behuizing van de J3 beduidend minder licht. Hoewel een persoonlijke kwestie, zorgt dit wat ons betreft voor een wat minder goedkope uitstraling, zeker in combinatie met de minder stroeve achterzijde.

De Galaxy J3 (2016) voelt stevig, en is niet opvallend licht, waardoor hij gezien de prijsklasse eigenlijk best een aardige, maar niet erg opvallende, indruk achterlaat.

samsung-galaxy-j3-2016-amoled-scherm

Scherm

Belangrijker voor het totaalplaatje is wat dat betreft het vijf inch beeldscherm van de Galaxy J3 (2016). Samsung brengt hiermee haar veelgeprezen AMOLED schermtechnologie naar een lage prijsklasse, en geeft de J3 daarmee alvast één duidelijk uniek element mee. AMOLED schermen vallen op door hun indrukwekkende contrast, en door het feit dat pixels afzonderlijk uit kunnen worden gezet. Zwart wordt daardoor echt als zwart, en niet als donkergrijs, weergeven.

In tegenstelling tot de Galaxy J5, is de Galaxy J3 (2016) wel uitgerust met de mogelijkheid om de kleurweergave van het scherm aan je eigen smaak aan te passen. Je kunt kiezen voor bont, verzadigd en fel, om juist rustig en natuurlijk. Het resultaat: een scherm dat in deze prijsklasse vermoedelijk ongeëvenaard is. De resolutie is overigens met zijn 1280 bij 720 pixels hoog genoeg, maar natuurlijk niet overdreven scherp.

samsung-galaxy-j3-2016-3

Hardware, Prestaties

Hoe mooi het scherm van de Galaxy J3 (2016) ook is, de rest van de hardware van het toestel kan niet met deze kwaliteit meekomen. De Spreadturm processor rent zijn rondjes op het gemak, en op grafisch gebied zijn de prestaties ronduit bescheiden. Als je veel getalletjes wilt zien kun je onze eerder gepubliceerde benchmark resultaten van de J3 (2016) bekijken.

Ook geheugen en opslag leveren geen topsnelheden, waardoor handelingen als het installeren van grote apps, of het starten van flinke games, best even kunnen duren. Dat 'normale' standaard smartphonebezigheden - browsen, Whatsappen, emailen - gaan vlot genoeg, en de goed geoptimaliseerde TouchWiz interface is verder prima te bedienen.

Dit alles neemt niet weg dat de Galaxy J3 (2016) duidelijk de minst krachtige Galaxy is die je op dit moment kunt kopen - de J5 van vorig jaar doet het op dit vlak zeker nog beter (maar heeft een minder mooi scherm).

samsung-galaxy-j3-2016-benchmark-tests-resultaten-antutu-geekbench-andro

Software

We noemden de TouchWiz interface al even, en daarmee zijn we dan ook bij de softwarekant van de Galaxy J3 (2016) belandt. Met deze nieuwste versie van Samsung's eigen interface is wat ons betreft maar weinig mis. Van de meesten menu's en knoppen is duidelijk genoeg wat ze doen, en omdat je ook met de J3 toegang hebt tot de Theme Store kun je zelf naar hartelust het uiterlijk van de interface veranderen.

Dat Samsung het toestel nu nog standaard uitrust met Android 5.1.1 Lollipop is wel een beetje jammer. Op zich werkt alles prima, en ook op veiligheidsgebied zijn er met de Galaxy J3 (2016) geen noemenswaarige issues, maar het was zoveel aardiger geweest als het toestel gewoon direct met Android 6.0.1 Marshmallow in de winkels zou liggen. Een update naar deze nieuwere versie van het besturingssysteem verwachten we in principe wel, maar daarop moeten we dus wel wachten.

samsung-galaxy-j3-2016-review-camera

Camera

Over de camera's van de Galaxy J3 (2016) kunnen we lekker kort zijn. Maak je af en toe een fotootje of twee om te delen via Whatsapp, Facebook, Twitter, etc.? Dan kun je met de acht megapixel camera van de J3 prima uit de voeten, als je verder geen hoge kwaliteit belichting verwacht. Voor de rest is de camera het toestel niets om opgetogen over naar huis te schrijven - hooguit de camera aan de voorzijde doet nog iets serieuzer mee (maar niet veel). Een wit oplichtend scherm doet dienst als flitser bij het maken van selfies.

Foto's zijn snel over- of onderbelicht, en alleen bij ruim voldoende daglicht produceert de Galaxy J3 (2016) acceptabele kiekjes of video's. Gaat het een beetje schemeren, dan kun je je tijd beter besteden met andere bezigheden. Wel is er een HDR stand aanwezig (Rijke toon) - in tegenstelling tot bijvoorbeeld op de Galaxy J5 - om het dynamisch bereik nog iets te rekken, en in de burst modus (Continueopname) maak je snel achter elkaar een hele serie foto's. Of nouja, pakweg twee per seconde. Een eenvoudige Professionele stand maakt de camera app compleet, met handmatige regeling van witbalans, ISO en belichting.

Snufjes genoeg dus, al doen die weinig om de matige beeldkwaliteit te verhullen. Uiteindelijk mogen we simpelweg niet te veel verwachten van de camera van een smartphone in deze prijsklasse. Maar verwar de sensor van de J3 (2016) dus niet met die van duurdere Galaxy telefoons die het stukken beter doen in allerlei reviews.

Voorbeeldfoto's genomen met de Galaxy J3 (2016): onder is 100% crop van boven

Accuduur

Zo matig als de camera van de Galaxy J3 (2016), zo uitstekend is de accuduur van het toestel. De capaciteit van de - eenvoudig verwisselbare! - batterij van het toestel is 2600 mAh. Omdat de hardware niet erg krachtig is, en het scherm geen extreem hoge resolutie heeft kan het toestel hier erg zuinig mee om gaan.

Zoals altijd kunnen we natuurlijk niets zeggen over de accuduur van de J3 (2016) bij jouw persoonlijke gebruikspatroon, maar een fikse werkdag kwamen wij zonder problemen door. Wie zijn of haar smartphone alleen beperkt gebruikt - beetje Whatsappen, af en toe bellen - hoeft 'm waarschijnlijk lang niet iedere nacht op te laden.

samsung-galaxy-j3-review-accuduur-battery-life

Wie gaat zitten gamen, en het scherm regelmatig op de Buiten stand zet haalt dit natuurlijk niet - dan gaat ook deze batterij sneller leeg. Maar over het algemeen is de accuduur, samen met het AMOLED scherm, de beste eigenschap van de Galaxy J3 (2016).

Zoals gezegd: omdat de achterklep van het toestel verwijderbaar is, kun je de accu van het toestel eenvoudig zelf vervangen. Je zou dus altijd een opgeladen reserve batterij mee kunnen sjouwen, die je er eenvoudig in kunt stoppen als de eerste accu eindelijk leeg is. Maar het is ook handig als de capaciteit van de batterij na een paar jaar natuurlijkerwijs begint af te nemen. Een nieuw exemplaar is dan zo aangeschaft en in gebruik genomen.

Extra features

Verdere snufjes waarvan het prettig is dat de Galaxy J3 (2016) erover beschikt, zijn dus het microSD slot (zodat je de opslagcapaciteit naar behoefte zelf uit kunt breiden) en de FM radio. Daarmee luister je radio zonder dat je je databundel hiervoor hoeft te verbruiken.

Verder is de J3 (2016) standaard uitgerust met NFC, de Extra energiebesparende stand en Microsoft's OneNote, Excel, PowerPoint, OneDrive en Word apps. En net als op andere recente Galaxy toestellen, vind je ook hier minder 'dubbele' apps - zo is er nog maar één muziekspeler, namelijk die van Google. Overigens kun je op het toestel een persoonlijk audioprofiel instellen, omdat ook dit toestel uitgerust is met Samsung's Adapt Sound feature.

En last but not least is ook de J3 voorzien van Samsung's handige Smart Manager, waarmee je opslag-, geheugen- en energiegebruik, én apparaatbeveiliging eenvoudig kunt managen.

samsung-galaxy-j3-2016-review-met-doos

Conclusie

Om terug te komen op de vraag die we aan het begin van deze review stelden, wat Samsung in de prijsklasse van de Galaxy J3 (2016) te bieden heeft om zich te onderscheiden van de concurrentie is het antwoord in feite simpel: een mooi AMOLED beeldscherm, en een prima accuduur. Eventueel kunnen we toevoegen dat het matte kunststof zorgt voor een niet al te goedkoop uiterlijk.

Voor vlotte prestaties of een goede camera moet je natuurlijk niet bij de J3 (2016) zijn - wel had Samsung er wat ons betreft voor kunnen zorgen dat het toestel sneller (lees: nu al) op Android 6.0.1 draait.

Galaxy J3 (2016) prijzen

Hieronder vind je snel de beste aanbiedingen voor het toestel per provider. Ook kun je natuurlijk de prijzen voor een Galaxy J3 (2016) met abonnement uitgebreid vergelijken, of de beste deals voor een losse Galaxy J3 (2016) zoeken.

     Galaxy J3 (2016) NIEUWS:

Galaxy J3 (2016) krijgt beveiligingspatch augustus, Blueborne fix

Galaxy J3 2016 update mei patch

Samsung rolt sinds dit weekend voor de Galaxy J3 (2016) een nieuwe firmwareupdate uit. Deze brengt een nieuwere beveiligingspatch naar het toestel, en fixt het Blueborne lek. Menig apparaat met Bluetooth verbinding bleek onlangs een kwetsbare plek in de beveiliging te hebben. Veel Galaxy apparaten kregen al een update met een fix hiervoor, en nu […]

Galaxy J3 (2016) krijgt update met mei security patch

Galaxy J3 2016 update mei patch

Voor Samsung’s Galaxy J3 (2016) staat een update klaar die het toestel voorziet van de beveiligingspatch van de maand mei. De Galaxy J3 (2016) met zijn karakteristieke twee-kleurige design Hoewel de nieuwe J (2017) serie op het punt staat van uitkomen – de Galaxy J5 (2017) als eerste – gaan de beveiligingsupdate voor de 2016-generatie natuurlijk gewoon door. […]

Galaxy J3 (2016) krijgt update met maart beveiligingspatch

Slechts een paar weken na de februari patch, rolt op de Galaxy J3 (2016) nu de update met de security patch van de maand maart binnen. In een niet-eens-zo-kleine update krijgt de Galaxy J3 (2016) een update met onder meer stabiliteits- en prestatieverbeteringen, maar vooral de nieuwste security patch: die van maart. Firmwareversie XXU0AQB3 komt in […]

Februari security patch beschikbaar voor de Galaxy J3 (2016)

Voor de Galaxy J3 (2016) wordt vanaf nu een nieuwe update uitgerold, met daarin onder meer de security patch van februari. Voor de Galaxy J3 (2016) wordt op dit moment een nieuwe firmware update verspreid. Deze houdt het toestel op Android versie 5.1.1, maar brengt wel een flinke stapel bugfixes en andere optimalisaties naar de telefoon. […]

T-Mobile’s Galaxy J3 (2016) krijgt update met nieuwe security patch

Galaxy J3 2016 update mei patch

De Galaxy J3 (2016), zoals deze door T-Mobile verkocht wordt, krijgt vanaf vandaag een update met een nieuwere security patch. Hoewel Samsung voor veel van haar smartphones tegenwoordig zeer regelmatig updates met security patches uitbrengt, moet de – toegegeven goedkope – Galaxy J3 (2016) zich met minder regelmatige updates tevreden stellen. De branded toestelversie van T-Mobile – […]

Beveiligingsupdate bereikt Galaxy J3 (2016), brengt nog geen Marshmallow

Samsung’s betaalbare Galaxy J3 (2016) krijgt op dit moment in ons land een update met recente security patches. Android 6.0.1 is er nog niet bij. Voor de Galaxy J3 (2016) rolt op dit moment een update uit die firmwareversie XXU0APH1 naar het toestel brengt. Naast de – zoals Samsung het omschrijft – stabiliteits- en prestatieverbeteringen, en […]

Toekomstige update naar Android Marshmallow voor Galaxy J3 (2016) bevestigd

We gingen er al lang en breed vanuit, maar nu is definitief duidelijk dat het gaat gebeuren: ook Samsung’s Galaxy J3 (2016) krijgt later dit jaar de update naar Android 6.0.1 Marshmallow. De Galaxy J3 (2016) met Android Marshmallow zoals hij inmiddels in Zuid-Korea opdook In onze review van de Galaxy J3 (2016) wezen we er […]

Vergelijking tussen Samsung Galaxy J1 (2016) versus Galaxy J3 (2016): de verschillen

De twee goedkoopste nieuwe Galaxy telefoons die je op dit moment kunt kopen zijn de Galaxy J1 (2016) en de Galaxy J3 (2016). Qua prijs verschillen ze amper, dus zochten wij uit wat nu precies de verschillen en overeenkomsten zijn in deze beknopte vergelijking. Links de Galaxy J3 (2016), rechts de compactere Galaxy J1 (2016) […]