Samsung Galaxy J3 (2017)

Met de komst van de Samsung Galaxy J3 (2017) is de hel bevroren. Of ja, hell has frozen over. Na jaren van kritiek om hun gebruik van plastic in zelfs de topmodellen, zijn we nu zover dat ook de goedkoopste Galaxy een metalen design heeft. Maar er is uiteraard veel meer te vertellen, dus lees verder voor onze Galaxy J3 (2017) review.

Design

In 2014 kondigde de komst van de Galaxy Alpha een omwenteling op Samsung's designafdeling aan. Dat toestel had een metalen frame, net zoals later dat jaar de Galaxy Note 4. Vanaf 2015 lanceerde Samsung steeds sjiekere designs, en nu - in 2017 - is de transformatie compleet. We hebben hier de Galaxy J3 (2017), Samsung's goedkoopste smartphone. Maar hij oogt en voelt alles behalve goedkoop. Sterker nog: het toestel voelt uiterst solide aan.

Het frame en de achterkant zijn van aluminium, met een rubberachtige boven- en onderrand voor de antenne. De Galaxy J3 (2017) sluit qua bouwkwaliteit goed aan bij de J5 (2017) en J7 (2017), en voelt dus ook steviger dan de duurdere A-serie. Met zijn 5 inch schermdiagonaal is het tevens de compactste van de drie - maar wel iets groter dan de 4,7 inch Galaxy A3 (2017).

Het metaal is niet erg gevoelig voor vingerafdrukken, maar wie koste wat het kost krasjes wil voorkomen kan toch beter een hoesje aanschaffen. Toch is in vergelijking met de J3 uit 2016 één ding glashelder: het design van Samsung's instaptelefoons zal nooit meer hetzelfde zijn. En voor de duidelijk: dat is een erg goede zaak.

Scherm

Nog val lof over het design van de Galaxy J3 (2017) storten we ons ook maar direct op het grootste nadeel. Samsung ziet om onduidelijke reden af van haar bekendste feature: de J3 (2017) heeft géén AMOLED beeldscherm, maar een 'gewoon' TFT LCD paneel. En hoewel deze op het oog verder gewoon prima is, vinden wij het toch jammer. De J3 (2016) was vorig jaar dé manier om voor weinig geld toch zo'n mooi schermtype aan te schaffen. Deze unique selling point is op het nieuwe model dus verdwenen.

Grappig genoeg is het beeld van de Galaxy J3 (2017) wel wat scherper ten opzichte van zijn voorganger. Dat komt omdat het TFT LCD scherm normale RGB-subpixels gebruikt, in plaats van Samsung's 'Pentile' AMOLED matrix. Met andere woorden: hoewel beide telefoons dezelfde schermresolutie hebben (1280 x 720, 'HD'), heeft de J3 (2017) meer subpixels die deze pixels vormen. Netto resultaat: scherper beeld. Al moet je wel goed kijken om het verschil te zien.

Of dit opweegt tegen het lagere contrast van een LCD scherm, moet iedereen zelf bepalen. Wij zijn ongegeneerd AMOLED-voorstander, maar kunnen ons voorstellen dat het voor velen uiteindelijk niet eens uitmaakt. Zeker als je eerder nog nooit een telefoon met zo'n scherm had.

Techniek

Binnen in de premium behuizing van de Galaxy J3 (2017) vinden we hardware die bij de prijsklasse past. De octacore Exynos 7570 processor is zuinig, maar allerminst snel. Wie getalletje wil zien verwijzen we naar onze eerder gepubliceerde Galaxy J3 (2017) benchmarks. Hier houden we het bij de opmerking dat het toestel snel genoeg is voor de dagelijkse bezigheden - bellen, Whatsapp, Youtube, surfen - maar niet meer. Oké, een spelletje spelen werkt verder ook wel prima, maar wie verwacht ook de zwaarste games soepel te draaien moet in een wat duurdere prijsklasse zoeken.

Software

De Galaxy J3 (2017) draait op Android 7.0 Nougat, en heeft de Samsung Experience interface, versie 8.1. Dit is in principe dezelfde als op de Galaxy S8, inclusief features als Veilige map, de Theme store waar je het uiterlijk van de interface kunt aanpassen, en het handige Apparaatbeheer. En in tegenstelling tot die S8 heeft de nieuwe J3 wel een FM radio.

De interface zelf is overzichtelijk, evenals de menu's. De tijden dat Samsung's software chaotisch was, is voorbij - en ook op de Galaxy J3 (2017) is dat aangekomen. Je kunt kiezen of je wel of niet een apart overzicht hebt met al je apps. Heb je dit liever niet, dan onstaat er één groot startscherm waar alles direct op te vinden is. Doe je dit wel, dan kun je snel switchen tussen startscherm en apps door omhoog of omlaag te vegen.

In de sectie Apparaatbeheer kun je eenvoudig je toestel opschonen. Standaard vind je daar onder Apparaatbeveiliging ook McAfee's malwarescanner. De genoemde Veilige map biedt een extra bescherme omgeving op het toestel. Zelfs wie een ontgrendeld toestel gebruikt, moet zich nogmaals identificeren om in de Veilige map te komen. Ideaal om documenten, of complete apps en accounts af te schermen voor de kids. Ook kun je daar bijvoorbeeld gevoelige werk-accounts installeren, zodat ze nog beter beveiligd zijn. Helaas heeft de J3 (2017) verder geen vingerafdruk sensor, zodat de beveiliging alleen uit wachtwoord of PIN-code kan bestaan.

En dan is er nog de leuke optie Dual messenger. Je kunt van sommige apps twee versies installeren, zodat je ze tegelijk met twee accounts kunt gebruiken. Dit is wederom handig om bijvoorbeeld privé en zakelijke toepassingen te scheiden.

Updates

Wie nu een telefoon koopt, hoopt natuurlijk dat de software nog lang ondersteund wordt door de fabrikant. Samsung zelf geeft aan de Galaxy J3 (2017) minstens tot juli 2019 van updates te blijven voorzien. Gebaseerd op het updateverleden van de J3 uit 2016, kunnen wij geen voorspellingen doen of dit ook grote updates voor het Android systeem zelf betekent.

De beveiliging zal door Samsung bij de tijd worden gehouden door updates die minstens ieder kwartaal uitkomen. Dat is bij de 'oude' J3 het geval, en zal ook op de Galaxy J3 (2017) zo zijn. Sinds de release afgelopen zomer kreeg het toestel twee updates, waaronder eentje met spoed om een specifiek probleem op te lossen.

Al met al zijn er genoeg redenen om aan te nemen dat Samsung de beveiliging van de Galaxy J3 (2017) netjes bij zal houden. Hoeveel grote update voor het Android besturingssysteem zelf - bijvoorbeeld een update naar Android 8.0 Oreo - zullen komen durven we nu nog niet te voorspellen. Tenslotte kreeg de J3 (2016) er tot nu toe geeneen. Dat toestel stond software- en hardwarematig nogal op zichzelf. Andere versies van dat toestel kregen wel één of twee grote updates. De Nederlandse J3 (2017) heeft wel dezelfde hardware als elders, waardoor de kans op grote updates beduidend, uhm, groter is. Echter, gebaseerd op zijn voorganger houden we hier een slag om de arm.

Camera

Over de camera van de Galaxy J3 (2017) kunnen we kort zijn. Deze doet wat je mag verwachten in een toestel in deze prijsklasse. De kiekjes zijn goed genoeg voor op je sociale media en Whatsapp, maar koester geen verdere verwachtingen. De 13 megapixel camera aan de achterkant legt genoeg details vast, maar de resultaten zijn sterk afhankelijk van de lichtomstandigheden.

In feite is de 5 megapixel front camera beter - of levert tenminste consistent aardige selfies af, daarbij geholpen door de LED flitser die boven het scherm zit. Als met al is de Galaxy J3 (2017) logischerwijs geen toestel die je voor de camera koopt.  Maar als je 'm koopt, weet dat je foto's geschikt zijn voor huis-tuin-en-keuken-sociale-media. Maar ook niet meer.

Voorbeeldfoto's: boven de hele foto, daaronder een 1:1 crop

Batterij en accuduur

Beduidend beter is de batterij van de Galaxy J3 (2017). Het mag geen verrassing heten dat bescheiden hardware altijd meehelpt bij het realiseren van een goede accuduur.Je komt met het toestel op je gemak een volle, lange dag door. Wel is er een puntje dat we moeten opmerken: omdat de J3 (2017) geen AMOLED scherm heeft, is de accuduur bij video kijken niet zo goed als we van Galaxy toestellen gewend zijn. Een LCD display verbruikt nu eenmaal meer energie om video te tonen. Als je heel veel film kijkt op je telefoon moet je dit in  je achterhoofd houden.

Daar tegenover staat dat een LCD scherm wat zuiniger is bij het tonen van content met veel lichte kleuren (lees: wit). Wie dus vooral veel mailt of op internet rond surft zal zeker geen nadeel ondervinden van de gebruikte schermtechnologie.

Een dingetje moeten we hier natuurlijk ook nog aanstippen. Net als zijn grotere broers heeft ook de nieuwe J3 géén verwijderbare achterkant. Daarmee is dus ook de batterij, in tegenstelling tot oudere J-serie telefoons, niet verwisselbaar. Je moet het maar een weten.

Al met al heb je aan de Galaxy J3 (2017) een prima toestel voor doorsnee huis-tuin-en-keuken smartphonegebruik. Dat is vermoedelijk ook precies het soort gebruik door iedereen voor wie dit een interessant toestel is. Opladen gaat overigens ook zonder extra snellaad-functie vrij vlot.

Conclusie

Al met al is de Samsung Galaxy J3 (2017) een klassiek gevalletje 'twee stappen vooruit, eentje terug'. Het design is heel dik in orde. Het toestel is stevig, solide, en voelt erg prettig aan. De software is rijk aan mogelijkheden, en werk ook op de betaalbare hardware soepel genoeg. Dat zijn ten opzichte van de J3 uit 2016 twee flinke stappen voorwaarts.

Echter, de keuze om géén AMOLED display te gebruiken is voor ons toch erg jammer. Samsung's AMOLED schermen onderscheiden zich altijd van concurrerende smartphones. Dat de J3 (2017) er geen heeft is een gemiste kans om het toestel iets unieks mee te geven. Zoals we hierboven al opmerkten, is de kans groot dat het voor velen die in prijssegment shoppen helemaal geen belangrijk punt is. Maar als je hiervoor al eens een smartphone met een goed AMOLED scherm had, dan valt het in het begin toch wel op.

Galaxy J3 (2017) aanbiedingen

Hieronder vind je snel de beste Galaxy J3 (2017) deals. Wil je ook aanbiedingen voor de dual-SIM versie van het toestel vergelijken? Check dan onze uitgebreide overzichten: Galaxy J3 (2017) met abonnement of Galaxy J3 (2017) los toestel.

     Galaxy J3 (2017) NIEUWS:

Vergelijking en verschillen: Galaxy J3 (2017) versus J5 (2017)

De ene is hét instapmodel Galaxy van dit jaar. De andere staat net een trapje hoger in Samsung’s telefoonaanbod. Wat krijg je als je iets meer uitgeeft? Of anders gezegd: wat is er beter aan de Galaxy J5 (2017) versus de goedkopere Galaxy J3 (2017)? Wij vergelijken! Er was een tijd dat Samsung’s J-serie duidelijk […]

Nog meer Blueborne updates: Galaxy J3 (2017), Note 4, Tab S3, S5 Plus

Samsung is druk bezig het Blueborne lek op haar Galaxy apparaten te dichten. Ook vandaag komen weer meerdere toestellen aan de beurt. Daaronder de Galaxy J3 (2017), de Galaxy Note 4, de Galaxy S5 Plus en de Galaxy Tab S3. Nadat de eerste Blueborne patch enige tijd terug de Galaxy Note 8 bereikte, kregen ook […]

Eerste update Galaxy J3 (2017) brengt beveiligingspatch van augustus

Voor de Samsung Galaxy J3 (2017) staat de eerste echte update sinds de release klaar. Deze brengt het toestel de beveiligingspatch van de maand augustus. De Galaxy J3 (2017) is Samsung’s goedkoopste Galaxy die dit jaar uitkwam. De opvolger van de J3 uit 2016 kwam vorige maand officieel op de Nederlandse markt. En nu staat de […]

Samsung Galaxy J3 (2017) hands-on preview: instapmodel met premium design

Met de Samsung Galaxy J3 (2017) arriveerde deze week ook de laatste van de nieuwe Galaxy J-modellen ten burele. We hebben er inmiddels even mee gespeeld, en kunnen dus onze eerste indrukken delen in een beknopte Galaxy J3 (2017) hands-on preview. Wie ons volgt, weet dat we momenteel uitgebreid de nieuwe J-serie aan het checken zijn. […]

Samsung Galaxy J3 (2017) hoesjes

Review Specificaties Abonnement Los toestel Hoesjes Nieuws Jij bent ook op zoek naar één meer mooie Samsung Galaxy J3 (2017) hoesjes? In samenwerking met onze partner SmartphoneHoesjes.nl hebben we hieronder de beste, sterkste en mooiste Galaxy J3 (2017) covers en cases verzameld. Uiteraard vind je ook andere handige Galaxy J3 (2017) accessoires in de bijbehorende overzichten:

Samsung Galaxy J3 (2017) los kopen: prijs

Galaxy J3 (2017)

Review Specificaties Abonnement Los toestel Hoesjes Nieuws Als je de Samsung Galaxy J3 (2017) los koopt, zit je natuurlijk niet aan een langdurend abonnement vast. Dat dat voordelen heeft spreekt voorzicht. De beste Galaxy J3 (2017) prijzen vergelijk je hieronder in onze overzichtelijke tabel, waar veel Nederlandse winkels te vinden zijn. Single-sim Dual-sim