Samsung Galaxy A8 (2018)

In een verrassende move besloot Samsung dat haar A-serie dit jaar verder gaat onder de naam Galaxy A8 (2018).  Dit om de grootschalige verandering van het design van de serie kracht bij te zetten. En, zo lijkt, eenheid te brengen in de naamgeving van verschillende smartphoneseries.

Galaxy A8 design

En inderdaad: de naam Galaxy A8 moet aanduiden dat de telefoon van dezelfde generatie is als de Galaxy S8. Dat betekent dat het scherm langwerpiger is, en een groter deel van de voorkant vult.

Het betekent ook dat er geen plaats meer is voor de vertrouwde home toets, noch voor de andere navigatietoetsen. Deze verschijnen nu onderin beeld. De vingerafdruksensor moet daarvoor dan wel verhuizen naar de achterkant van de behuizing. Op de Galaxy A8 zit hij daar onder de cameramodule, waardoor hij beter bereikbaar is voor dan op toestellen als de S8 en Note 8.

De behuizing zal verder gewoon voortborduren op de weg ingeslagen met de A5 uit 2017. Veel glas en aluminium, en een afwerking die ervoor zorgt dat het toestel goed tegen water bestand is.

Onder de motorkap

Eerder al kwamen we te weten dat de Galaxy A8 draait op de Exynos 7885 processor van Samsung zelf. Deze is krachtiger en zuiniger dan de 7880 die in de A5 van vorig jaar te vinden is.

Er is maarliefst 4GB werkgeheugen in de telefoon te vinden, en we gaan er vanuit dat er minstens 32GB interne opslag aanwezig is. Tevens biedt de A8 ondersteuning voor Bluetooth 5.0.

Camera en accu

Ondanks vroege geruchten over de aanwezigheid van een dual camera in de Galaxy A8, lijkt hiervan uiteindelijk toch geen sprake te zijn. En dus gaan we ervanuit dat Samsung de camera zal verbeteren met misschien een grotere lensopening, of pixels die meer licht vangen. Precieze details ontbreken op dit moment echter nog.

Ook over de batterij van de Galaxy A8 weten we op dit moment nog niets. Wordt hij beduidend groter dan die van de A5 (2017)? Of mikt Samsung weer op verbetering van de accuduur door betere optimalisaties van techniek, software en display? De tijd moet het, zoals wel vaker, leren.

Software

Wat we wel weten is de de Galaxy A8 bij de lancering op Android 7.1.1 draait, met de Samsung Experience 8.5 interface. Dit is inmiddels een traditie van de A-serie: uitgebracht worden met de niet-allernieuwste versie van het Android OS. Uiteraard volgt er later in 2018 een update naar Android 8.0 Oreo.

Release en prijs

Ook conform wat we gewend zijn van de A-serie, is de releasedatum van de Galaxy A8. Alles wijst erop dat Samsung het toestel eind december of vroeg in januari zal onthullen. In de winkels ligt hij vervolgens eind januari, of vroeg in februari.

Naar de prijs van de Galaxy A8 kunnen we alleen maar raden. Sommige geruchten beweerden dat het toestel duurder wordt dan we gewend zijn van de A5-modellen. Wij rekenen zelf op een adviesprijs tussen € 449,- en € 499,-.

Samsung Galaxy A8 naamgeving bevestigd door certificatie

Eerdere geruchten over de komst van een nieuwe Samsung Galaxy A8 blijken juist. Een certificeringsinstantie bevestigt dat dit de naam is van het toestel dat eigenlijk Galaxy A5 (2018) zou heten. De afgelopen jaren gingen alle Galaxy A5 modellen door het leven met modelcode SM-A5x0F. En dus leek het logisch dat de SM-A530F gewoon de […]

Gerucht: ‘Galaxy A5 (2018) en A7 (2018) heten straks Galaxy A8 en A8 Plus’

In een vlaag van opperste vaagheid duikt een vreemd gerucht op. Mogelijk heet de Galaxy A5 (2018) straks Samsung Galaxy A8, en de A7 (2018) gaat door het leven als de Galaxy A8 Plus. Dit is óf groot nieuws, óf grote onzin. Geen render van de Galaxy A5 (2018), maar van de Galaxy A8? Vroeger […]

Samsung Galaxy A8 vroegtijdige hands on

De Samsung Galaxy A8 zagen we nog niet zo lang geleden al frontaal in beeld – op een serie in China genomen foto’s. En duikt er zelfs alvast een soort van hands on video op van het toestel. In feite is de nu opgedoken video van de Galaxy A8 afkomstig van de Chinese certificeringsinstantie TENAA, die […]

Samsung Galaxy A8 op foto’s te zien

De Galaxy A8 wordt het vierde lid van Samsung’s A serie, die sinds dit jaar het ‘premium‘ middensegment van haar smartphone aanbod vormt – met slanke aluminium behuizing welteverstaan. Het toestel is nu voor het eerst te zien op een serie foto’s. Nadat wij begin maart de komst van de Galaxy A8 op het spoor kwamen, […]