Samsung Galaxy A3 (2017)

De voorganger van de Galaxy A3 (2017) was vorig jaar een beetje de saaiere van de twee Galaxy A toestellen: de A3 (2016) had wel het mooie premium design, maar niet de toffe features die de A5 (2016) zo interessant maakten. Dit jaar is het anders: de nieuwe versie van het toestel is mooi, compact, kan tegen water, is goed beveiligd, doet lang met een acculading én is voorzien van veel fijne features. Is alles prima dan? Nou nee, natuurlijk is er het een en ander aan te merken. Maar laten we bij het begin beginnen.

Galaxy A3 (2017): glas, metaal, bestand tegen water en stof

Design

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: er is een gek - en ja, totaal subjectief - verschil tussen het design van de Galaxy A3 (2017) en zijn grotere broer, de Galaxy A5 (2017). Het nieuwe design van de A-serie dit jaar werkt voor ons veel beter op de kleinere A3 (2017), dan op de grotere A5. Waar de camera aan de achterkant op de A5 te iel oogt, is het uiterlijk van de A3 een stuk beter in balans.

Dat gezegd hebbende, is het vooral belangrijk om te noemen dat de behuizing van de Galaxy A3 (2017) - glas en metaal, net als zijn voorganger - nu bestand is tegen een half uur durende onderdompeling in anderhalve meter water. Dankzij deze IP68 certificatie hoef je je nooit meer zorgen te maken als je telefoon, op wat voor manier dan ook, nat wordt. Hoe prettig dat is, merk je pas als er een glas drank overeen gaat, of wanneer je 'm in de sneeuw laat vallen.

Tegelijk is dit ook een beetje het thema van deze review: waar de A3 (2016) nog een het kleine broertje zónder de toffe features was, heeft de Galaxy A3 (2017) gewoon alle snufjes in huis die ook de A5 (2017) meekreeg - waaronder dus de waterbestendige behuizing. En dat is niet het enige, zoals nog zal blijken.

Hardware en prestaties

In de Galaxy A3 (2017) is Samsung's eigen 14 nanometer octacore Exynos 7870 processor te vinden. Deze presteert zoals je mag verwachten van een toestel in deze prijsklasse: geen records, maar wel snel genoeg voor de meestgebruikte toepassingen. Voor de liefhebber publiceerden we eerder al een aantal Galaxy A3 (2017) benchmark resultaten.

Zolang je je bezighoudt met deze meestgebruikte toepassingen zul je ook niet merken dat het werkgeheugen met zijn 2 GB niet enorm groot is. Hier geldt: zolang je belt, Whatsappt, op internet surft, Youtube kijkt, muziek luistert, en geen hele zware games speelt, draait alles gewoon soepel. Ga je tegelijkertijd apps installeren, updates downloaden, en gamen - bijvoorbeeld - dan merk je wel dat hier geen cutting edge hardware aan het werk is.

Display

Rechtstreek afkomstig van de A3 van vorig jaar, lijkt het 4,7 inch beeldscherm van de Galaxy A3 (2017). Uiteraard is dit van het contrastrijke Super AMOLED type. De resolutie van 1280 bij 720 pixels is weliswaar niet erg hoog, maar toch voldoende voor een mooie weergave. Bijkomend voordeel: geen hele hoge resolutie betekent ook een gering energieverbruik. Omdat het toestel vrij compact is, en dus geen plaats heeft voor een joekel van een batterij, is dat een significant voordeel.

Galaxy A3 (2017) met zijn 720p HD Super AMOLED scherm geeft mooi beeld

Over de kleurweergave kunnen we kort zijn: wie anno 2017 nog denkt dat Samsung's AMOLED schermen overdreven felle kleuren tonen, heeft lang geen nieuwere Galaxy meer gezien. En zo is dus ook op de Galaxy A3 (2017) de weergave aan te passen tussen dynamisch en rustig/natuurlijk. Wel is de kwaliteit van het scherm natuurlijk niet vergelijkbaar met die van, we noemen maar wat, de Galaxy S7. Zo zijn de kijkhoeken toch net wat minder: het beeld verkleurt sneller als je niet redelijk recht op het scherm kijkt.

Software en features

Mogelijk het grootste minpunt van de Galaxy A3 (2017) komen we tegen op softwaregebied. De telefoon draait vooralsnog op Android 6.0.1 Marshmallow, terwijl Android 7.0 Nougat toch echt niet zou misstaan. Natuurlijk brengt een update deze later alsnog naar de A3 (2017), maar het was wel zo aardig geweest als het toestel anno nu gewoon direct met de nieuwste versie van het besturingssysteem werd gelanceerd.

Dat neemt niet weg dat Samsung de beveiliging van het toestel goed op orde heeft, en dat we niet direct features van nieuwere versies van het besturingssysteem missen. Want rijk aan snufjes is de Galaxy A3 (2017) wel degelijk: van kleine dingetjes die het leven iets aangenamer maken - Filter blauw licht, om je ogen te sparen in het donker - tot grotere features zoals de Veilige map, het toestel is zoals gezegd geen uitgeklede versie van zijn grotere broer. De interface is van de nieuwste generatie, die eerder al bekend werd onder de naam Grace UX, en biedt onder meer een overzichtelijk Instellingen menu, en snel toegankelijke instellingen via het notificatiescherm.

Wat betreft die Veilige map: deze functie maakte eigenlijk zijn debuut in de Galaxy Note 7, maar kwam dus nooit echt hier op de markt. En nu zijn dus beide nieuwe A (2017) toestellen ervan voorzien. Eerder hadden sommige Galaxy telefoon een Privé stand - een modus waarin je beveiligde mappen kon maken, waar je bijvoorbeeld foto's in kon bewaren die niet direct voor iedereen zichtbaar moeten zijn. Veilige map doet dat ook, maar gaat een paar stappen verder: je kunt daarin complete apps, inclusief bijbehorende accounts, installeren die buiten deze modus helemaal niet zichtbaar zijn. Uiteraard kun je ook nog foto's, video's en andere bestanden veilig wegstoppen achter een extra laag beveiliging.

Over beveiliging gesproken: de A3 (2017) heeft nu dus ook een vingerscanner in de Home knop, die bijna net zo soepel en snel werkt als in de duurdere Galaxy modellen. Dit maakt het ontgrendelen van een beveiligd toestel snel en simpel. Houdt je vinger op de Home knop van het toestel als deze in standby staat, en je vingerafdruk - mits je deze hebt geregistreerd, natuurlijk - wordt direct herkend, waardoor je gelijk op je startscherm belandt. Je hoeft de Home knop niet eens meer in te drukken, nu. Dat dit handig is wisten we al, dat Samsung het nu ook inbouwt in toestellen in de prijsklasse van de Galaxy A3 (2017) is nieuw.

Ook handig zijn features als de vernieuwde Theme Store, waar je nu niet alleen complete thema's kunt vinden, maar ook losse achtergrondafbeeldingen, of sets met icoontjes. De uitgebreide sectie Apparaatbeheer maakt het erg makkelijk om je toestel op te ruimen, overtollige bestanden te wissen, en de prestaties op peil te houden. Je kunt 'm beter niet al te vaak gebruiken - niet alle opties zijn even handig - maar voor zo af en toe is dit een verbetering ten opzichte van de oude Smart Manager.

Al met al kunnen we zeggen dat de Galaxy A3 (2017) op softwaregebied in principe heel erg compleet is, maar dat het lastig uit te leggen is dat Android 7.0 pas later dit jaar beschikbaar zal zijn.

Camera's

De Galaxy A3 (2017) is een betaalbare premium smartphone met flink wat features en eigenschappen van - tot nu toe - veel duurdere Galaxys. Toch moet er natuurlijk ergens ook bespaard zijn, en dat is dus bij de camera's. Foto's en video's om naar je vriend(inn)en te Whatsappen maakt het toestel goed genoeg, maar indrukwekkende foto's maak je er niet snel mee.

Galaxy A3 (2017) camera samples, v.l.n.r. automatische stand, HDR, 100% crop

De camera stelt vrij traag scherp, is niet gestabiliseerd, en heeft een beperkt dynamisch bereik. Met name in goed belichte omstandigheden zonder grote contrastverschillen zijn de foto's goed. Daarbuiten merk je heel gauw dat de camera's - voor en achter - gewoon niet zo goed meekunnen met de rest van de hardware van de Galaxy A3 (2017).

Galaxy A3 (2017) camera samples, v.l.n.r. automatische stand, HDR, 100% crop

Dat is natuurlijk zowel jammer als logisch. De A3 (2017) is gewoon geen topmodel. Maar de verwachtingen gewekt door de rest van het toestel zijn hooggespannen - en dan valt op dat de camera's buiten de boot vallen.

Batterij, accuduur

Middenin die spreekwoordelijke boot ligt de batterij van de Galaxy A3 (2017). Wij waren een beetje teleurgesteld toen bleek dat deze met zijn 2350 mAh capaciteit amper groter was dan die van zijn voorganger. Echter, de zuiniger processor en het- vermoedelijk - verder geoptimaliseerde scherm zorgen ervoor dat het toestel het lang uithoudt met een acculading.

Naast elkaar: USB type-C aansluiting en de 3,5 mm koptelefoonjack

In de praktijk doet de Galaxy A3 (2017) ondanks zijn compacte formaat niet onder voor de Galaxy A5 (2017), die op zijn beurt niet onder doet voor Samsung's toptoestellen als de Galaxy S7 Edge. Dat wil zeggen dat het toestel bij middelmatig gebruik vrij eenvoudig twee dagen doet op één lading, en dat je ook bij zwaar gebruik altijd wel je dag doorkomt. Wij moesten moeite doen - lees: lang games spelen - om 'm voor de avond leeg te krijgen.

Opladen gaat vrij vlot, al ontbreekt officieel de snellaadfunctie. De aansluiting is van het USB-C type, zodat het niet uitmaakt hoe je de kabel onderin je toestel stopt.

Jawel, ook dit jaar blijft de FM radio onderdeel van de Galaxy A3 (2017)

FM radio, microSD slot, Always On Display

Ondanks de afwezigheid van een snellaadfunctie zijn op de Galaxy A3 (2017) een paar andere handige features wel te vinden. Zo heeft het toestel ook dit keer weer een FM radio aan boord, zodat je onderweg naar de radio kunt luisteren zonder dat dit ten koste gaat van je databundel.

Standaard heeft de Galaxy A3 (2017) 16 GB opslagcapaciteit, waarvan je iets minder dan 10 GB tot je beschikking hebt voor foto's, video's, apps, games etc. Is dit niet genoeg - de A5 (2017) heeft bijvoorbeeld 32 GB - dan biedt het microSD slot plaats voor een geheugenkaartje met een capaciteit tot maximaal 256 GB.

Always On Display van de Galaxy A3 (2017): handig maar niet energiezuinig

Een andere afwezige in het totaalpakket van de Galaxy A3 (2017) is de notificatie-LED. Functioneel wordt dit meer dan goedgemaakt door de aanwezigheid van het Always On Display. Toch is dit wat ons betreft niet helemaal een valide alternatief. Gebruik van het AOD gaat nu eenmaal ten koste van de accuduur. Als je één werkdag door wilt komen is dat geen probleem, maar met het AOD voortdurend ingeschakeld haal je geen twee hele dagen - of je moet verder wel heel zuinig aan doen.

Als laatste willen we nog toevoegen dat, ja, natuurlijk worden oortelefoontjes meegeleverd met de Galaxy A3 (2017), en nee, deze zijn niet van een erg hoge kwaliteit.

Ja, de speaker van de Galaxy A3 (2017) zit nu aan de zijkant

Conclusies

Met alles wat we hierboven beschreven in gedachten, denken we dat de Galaxy A3 (2017) ook door het leven had kunnen gaan onder de noemer Galaxy S7 Mini - minus de camera's dan. Dankzij het scherm, de waterbestendige glas-en-metalen behuizing, accuduur, vingerscanner en complete featureset is het vermoedelijk de Galaxy met de beste prijs-kwaliteitverhouding dit jaar. Dat Android 7.0 Nougat pas later dit jaar naar het toestel komt is erg jammer, maar doet vooralsnog geen afbreuk aan veiligheid en beschikbare snufjes.

Hoewel de A3 (2017) geen supersnelle hardware bevat, maakt de telefoon duidelijk hoe steeds meer handige, voormalig high-end features hun weg vinden naar een lager prijssegment. Als de camera's nu ook nog beter worden, dan is het plaatje straks helemaal compleet.

Galaxy A3 (2017) kopen

Snel de beste Galaxy A3 (2017) per provider zoeken kun je hieronder doen. Uiteraard kun je ook onze uitgebreide prijsvergelijker checken voor een Galaxy A3 (2017) met abonnement, of voor een losse Galaxy A3 (2017). En last but not least: vergeet ook de Galaxy A3 (2017) hoesjes niet.

     Samsung Galaxy A3 (2017) nieuws

Gratis Level Box Slim speaker bij de Galaxy A3 (2017) en A5 (2017) (update: opnieuw)

Jawel, Samsung’s Level Box Slim actie is opnieuw terug van weggeweest. Koop tot 31 januari 2018 een Galaxy A5 (2017) of Galaxy A3 (2017), en je kunt er voor niets een Level Box Slim Bluetooth luidspreker – winkelwaarde € 99,99 – bij cadeau krijgen. Sneeuwballen gooien met muziek uit je telefoon erbij? Dat kan, als […]

Galaxy A3 (2017) Android 7.0 Nougat update nu in Nederland

Hoewel nog niet in Nederland beschikbaar, kijken wij alvast vooruit naar de Android 7.0 Nougat update op de Galaxy A3 (2017). Update 18-9: inmiddels is de update inderdaad beschikbaar in Nederland. De Galaxy A3 (2017) kwam begin dit jaar op de markt met Android 6.0.1 aan boord. De update naar Android 7.0 rolt inmiddels uit – […]

Uitrol Galaxy A3 (2017) Android 7.0 update van start in Rusland

De uitrol van de update naar Android 7.0 Nougat voor de Galaxy A3 (2017) is begonnen. Zoals wel vaker bij de A-serie, is de primeur voor Russische gebruik(st)ers. Voor de Galaxy A3 (2017) is vanaf afgelopen weekend (dank, CVE!) de update naar Android 7.0 Nougat beschikbaar. Het is daarmee de eerste Galaxy in de 2017-generatie […]

Android 7.0 Nougat update in de startblokken voor: Galaxy A3 (2017), Galaxy J7 (2016), en de Galaxy Tab A 8.0 (2015)

Voor een aantal Galaxy apparaten staat de aankomende update naar Android 7.0 Nougat in de startblokken. We sommen op: de Galaxy A3 (2017), de Galaxy J7 (2016), en de Galaxy Tab A 8.0 zonder (SM-T35x) en met S Pen (SM-P35x). Galaxy J7 (2016) SM-J710F met Android 7.0 Bij de Wi-Fi Alliance is een fiks aantal […]

Samsung test Android Nougat op Galaxy A (2017) serie

Dat Samsung’s Galaxy A3 (2017) en Galaxy A5 (2017) later dit jaar een update naar Android 7.0 Nougat staat vast. Een duidelijk teken dat de Koreanen Nougat voor de A (2017) serie testen duikt nu op – via de A7 (2017) om precies te zijn. Zoals ieder jaar, lanceerde Samsung ook de 2017-generatie van de A-serie […]

Galaxy A3 (2017) en Galaxy A5 (2017) batterij tips: accuduur verlengen

Zowel de Galaxy A3 (2017) als de Galaxy A5 (2017) beschikken over een heel erg prima accuduur, ook als je de toestellen gewoon gebruikt zonder speciale trucs om de batterij te sparen. Nóg langer doe je met de toestellen als je het energieverbruik zelf nog wat optimaliseert. En dat is helemaal niet moeilijk. Om het […]

Galaxy A3 (2017) en A5 (2017) tip: ontgrendel je toestel zonder een knop in te drukken

Je kunt je Galaxy A3 (2017) of Galaxy A5 (2017) direct ontgrendelen zonder ook maar één knop in te hoeven drukken: de vingerscanner staat ook aan als het toestel op standby staat. De Galaxy A3 en A5 (2017) zijn de eerste Galaxy telefoons – althans, die in Nederland verkrijgbaar zijn – met een vingerscanner die […]