Wat krijg je eigenlijk als je van een Galaxy S10 overstapt naar Samsung's nieuwere Galaxy S21? In de onderstaande vergelijking kijken wij op welke gebieden je vooruit gaat – of juist niet.

Galaxy S21 vs Galaxy S10: frontcamera in het midden of in de hoek
Galaxy S21 versus Galaxy S10: de upgrade waard?
Als je nu een Galaxy S20 hebt, dan is een upgrade naar een nieuw Galaxy S21 model voor de meesten logischerwijs niet de moeite. Maar we hoorden de laatste tijd wel van een aantal Galaxy S10-gebruik(st)ers die zich afvroegen of een upgrade interessant is. En dus vergelijken wij hier de Galaxy S21 met de Galaxy S10 serie, en zetten de belangrijkste punten voor je op een rij. En voor de Galaxy S21 Ultra nemen we nog wat extra tijd.
Deze eigenschappen zijn (veel) beter op de Galaxy S21 (Plus)
Natuurlijk zijn er eigenschappen en gebieden waarop de Galaxy S21 simpelweg (veel) beter is dan de Galaxy S10:
- Snelheid – De hardware van de Galaxy S21 serie is echt veel sneller dan die in de Galaxy S10 serie. Dat wordt nog eens onderstreept door het 120Hz scherm, dat een vloeiender beeld – en gevoel – geeft. Bovendien: alle S21 modellen hebben een 5G-verbinding.
- Accuduur – Ook op accugebied ga je er eigenlijk altijd (flink) op vooruit met een Galaxy S21. Alleen als je upgrade van de S10 Lite naar de S21 is het voordeel gering. In alle andere gevallen is de vooruitgang heel goed merkbaar. Dat geldt op papier ook voor de oplaadsnelheid. Maar: daarvoor moet je dan wel een extra oplader aanschaffen. Je krijgt bij de S21 geen oplader, dus als je die van de S10 gebruikt… merk je hier geen grote voordelen.
Galaxy S21
- Vingerafdruksensor – De vingerafdruksensor van de Galaxy S21 is veel beter (sneller, nauwkeuriger). De S10 was de eerste met een in-display ultrasone scanner. Sindsdien heeft Samsung hier veel vooruitgang geboekt.
- Camera's – Eerlijk is eerlijk, hier hebben we even getwijfeld. De telefoto camera van de Galaxy S21 (Plus) is zeker wat beter, evenals de Nacht modus. Echter, bij doorsnee omstandigheden zijn de verbeteringen bij de hoofdcamera eigenlijk niet zo groot. Beide hebben een 12MP sensor, en de S10 heeft zelfs een hogere resolutie groothoeklens. Als je de S21 Ultra overweegt liggen de verhoudingen natuurlijk wel heel anders – daarover hieronder meer.
- Ondersteuning – In feite krijgt de Galaxy S21 van Samsung géén betere ondersteuning dan de S10. Met beide toestellen krijg je even lang Android upgrades én beveiligingsupdates. Maar omdat de S21 twee hele jaren jonger is, gaat de ondersteuning twee hele jaren langer door. Of anders gezegd: de Galaxy S10 krijgt in 2022 nog één Android upgrade, en tot 2023 beveiligingsupdates. De Galaxy S21 krijgt tot 2024 Android upgrades, en tot 2025 beveiligingsupdates.
Eigenschappen waar het verschil minder groot is
Op een aantal gebieden zul je niet direct een grote verbetering merken als je overstapt:
- Software – Los van de ondersteuning, zul je – als je nu overstapt – aan de software niet direct een grote upgrade merken. Dat zegt eigenlijk vooral iets over hoe goed Samsung de Galaxy S10 ook nu bijhoudt. Met Android 11 en One UI 3 is het verschil met de Galaxy S21 minimaal. Bovendien zal de S10 straks ook een update naar One UI 3.1 krijgen, waardoor het verschil nog kleiner wordt. Pas vanaf 2023 – als de S10 geen grote upgrades meer krijgt – gaat de kloof groeien.
- Schermkwaliteit – We noemden hierboven al dat de Galaxy S21 serie een beeldscherm heeft met een verversingsfrequentie van (maximaal) 120Hz. De S10-serie heeft een 60Hz scherm. Maar los daarvan, is de beeldkwaliteit zelf eigenlijk niet zoveel verbeterd. De Galaxy S10 heeft een ontzettend mooi display, net als de Galaxy S21. Sterker nog: de Galaxy S10 en S10 Plus hebben zelfs een hogere resolutie: 1440p, versus 1080p in de S21 (Plus). Maar eerlijk is eerlijk: ook dat maakt geen enorm verschil.
- Design – Kijk, wij zijn te spreken over het design van de Galaxy S21 serie. Maar de Galaxy S10 is zeker niet lelijk, terwijl de basis-S21 een kunststof achterkant heeft. De S10 en S10 Plus hebben een glazen rug, en een gebogen edge scherm, waar de S21 en S21 Plus gewoon helemaal plat zijn. Aan de andere kant: de uitsnede voor de frontcamera is duidelijk kleiner op een S21. Dit zijn allemaal geen enorme voor- of nadelen, maar je kunt het maar weten.
Wel of geen 3,5 mm koptelefoonaansluiting?
Eigenschappen die je verliest als je upgrade
Zitten er ook nadelen aan de overstap van een Galaxy S10 naar een Galaxy S21? Ow, nou en of. Voor de een zijn dit dealbreakers, voor de ander schouderophalers:
- Koptelefoonaansluiting – De Galaxy S10 heeft nog een 3,5 mm koptelefoonaansluiting. De Galaxy S21 niet. Je kunt een USB-C koptelefoon gebruiken, of een draadloos model, maar je krijgt deze er standaard níet bij.
- Uitbreidbare opslag – De Galaxy S10 heeft ruimte voor een geheugenkaartje, de Galaxy S21 niet. Wil je voor langere tijd vooruit kunnen, dan zul je bij de S21 dus moeten kiezen voor een variant met 256GB opslag (of meer).
Galaxy S10 vs S21 Ultra: camera's
En dan is er nog de Galaxy S21 Ultra
Bij de punten hierboven dachten wij vooral aan een overstap van de Galaxy S10 of S10 Plus naar een Galaxy S21 of S21 Plus. Maar zoals we al even noemden: kies je voor de Galaxy S21 Ultra, dan zit de vork nog wat anders in de steel. En wel hierom:
- Camera's – De S21 Ultra heeft wel degelijk camera's die op alle fronten duidelijk beter zijn. Van de dual zoom camera's – met 3x of 10x optische zoom – tot de groothoeklens met autofocus, en de 108MP hoofdcamera, het verschil is echt wel groot.
- Beeldscherm – Als enige in de S21 serie heeft de Ultra Samsung's nieuwe type AMOLED schermpaneel. Het is ook de enige in de serie met een gebogen edge scherm. Deze kan helderder zijn, en heeft bovendien wel een 1440p resolutie. Dat hij ook nog energiezuiniger is zie je niet aan het scherm zelf, maar merk je wel aan de accuduur.
Er is eigenlijk geen equivalent voor de Galaxy S21 Ultra in de S10 serie. Kies je voor dit toestel dan merk je dat je op nagenoeg alle fronten een flinke upgrade in huis haalt – maar de genoemde nadelen (geen koptelefoonaansluiting en geheugenkaart) blijven. En je moet in gedachten houden dat de S21 Ultra duidelijk groter is dan de eerdere S10 modellen.
Galaxy S21 Ultra
Galaxy S21 vs Galaxy S10: conclusies
Of en hoeveel geld jij overhebt voor een telefoonupgrade weet je natuurlijk alleen zelf. Duidelijk is nu, dat je bij een overstap van een S10 naar een S21 een snellere, vloeiender gebruikservaring krijgt, een betere accuduur en vingerscanner, betere camera's, en langer doorlopende ondersteuning. Bovendien win je altijd de mogelijkheid om van de nieuwe 5G-netwerken gebruik te maken.
Kies je voor de S21 Ultra, dan is de vooruitgang op camera- en schermgebied zelfs nog groter. Net als de telefoon zelf. Die is ook duidelijk groter.
Als nadelen van een overstap noteren wij de 3,5 mm koptelefoonaansluiting waar je misschien wel, misschien niet aan gehecht bent. Bovendien kun je in een Galaxy S21 geen geheugenkaartje stoppen.
Check voor meer informatie ook onze uitgebreide Galaxy S21 Ultra review, onze Galaxy S21 preview, of duik dieper in de toestellen in de vergelijking tussen de Galaxy S21, S21+, en S21 Ultra.
Uiteraard zijn er nog veel meer kleine details die verschillen, tussen beide telefoonseries. Hierboven hebben we geprobeerd de grote lijnen in beeld te brengen. Eventuele kleine, maar voor jou belangrijke details zul je apart moeten checken – of laat hieronder een reactie achter, dan kunnen wij het voor je uitzoeken.
Aanbiedingen
De beste Galaxy S21 aanbiedingen voor een los toestel vind je op dit moment nog bij Samsung zelf. Dat is de enige winkel waar de S21+ en Ultra in verschillende exclusieve kleurvarianten kunt kopen. Check daarvoor de bestelopties in Samsung's eigen shop.
De beste deals per toestel en provider vind je direct hieronder – klik op Kies smartphone om meer aanbiedingen voor het toestel van jouw keuze te zien:
Daan says
Handig artikel! Erg leuk! Jullie zijn alleen 5g als noviteit vergeten te vermelden; heeft de S10-serie niet.
Normaliter wil ik drie jaar met een telefoon doen; zodoende zijn de innovaties groot genoeg om “echt” een nieuwe telefoon te ervaren. In het geval verwacht ik in de S22 een “under display” selfy camera. Wellicht dat het jaar daarna de eerste telefoon met een Solid State Battery (SSB) gaat verschijnen.
Ik heb nu echter de S10e en de batterij begint nu echt capaciteit te verliezen. Daarom nu voor de S21 gekozen; iets groter (S10e is 5.8″ en S21 6.2″) maar nog redelijk handzaam. Daarnaast kleinere bezels, 120Hz scherm en snellere SoC. Dat zal me de komende jaren vooruit helpen. Heb voor de 256GB versie gekozen. De meerprijs valt mee en door het ontbreken van een geheugenkaartslot leek me dit een future-proof oplossing
Michel Groenheijde says
Hah, 5G was zo logisch dat ik het… inderdaad totaal vergeten ben 😀
Michiel says
Ik heb de s21 gekocht ter vervanging S10
Batterij vind ik misschien wel eerder leeg dan bij 2 jaar oude s10