Updates: Samsung Galaxy S20 (maart) en Galaxy A33 (One UI 5.1)

De Samsung Galaxy S20, S20+, en S20 Ultra krijgen de update van maart. Tevens kreeg de Galaxy A33 eerder deze week al de One UI 5.1 update.

Galaxy S20 update maart 2023

Het is inmiddels alweer bijna drie jaar geleden dat de oorspronkelijke Galaxy S20 serie – de eerste met een ‘Ultra' – op de markt verscheen. Het zou dus zomaar kunnen dat de toestellen binnenkort de laatste keer een maandelijkse beveiligingsupdate krijgen – om daarna over te schakelen naar updates per kwartaal. Zover is het nu nog niet, getuigde de komst van de update van maart.

Voor de verschillende modellen van de Galaxy S20, S20+, en S20 Ultra staat nu de net geen 190MB grote update naar firmwareversie G98**XXSFHWB1 klaar. Deze doet eigenlijk niet zo veel. Er worden geen expliciete beloftes gedaan die stabielere software beloven. Kennelijk ziet Samsung dus geen directe noodzaak bugs te repareren die mogelijk na de Galaxy S20 update naar One UI 5.1 zijn ontstaan. Op de Galaxy S21, bijvoorbeeld, was dat eerder deze week wel het geval. Heel wat mensen klaagden na de One UI 5.1 update over verschillende vervelende bugs.

Wel van de partij is de beveiligingspatch van maart. Deze brengt 50 verbeteringen voor de beveiliging van Android zelf, en 23 voor Samsung's One UI. Onder andere het Toetsenbord, Galaxy Themes, de Bluetooth verbinding, en de Telefoon app worden bijgeschaafd.

Je kunt de update nu direct downloaden op de unbranded Galaxy S20 modellen – 4G en 5G – in Nederland en België. Als jij jouw branded toestel destijds bij Vodafone of T-Mobile kocht, moet je nog even geduld hebben.

Galaxy A33 update: One UI 5.1

Naast dit alles rolde eerder deze week de One UI 5.1 update binnen op onze redactionele Galaxy A33. Dat toestel stond natuurlijk al in de startblokken, nadat de Galaxy A53 de One UI 5.1 update vorige week kreeg.

Op de Galaxy A33 is de update net geen 1400MB groot, en rolt uit met firmwareversie A336BXXU4CWB2. Alle gebruikelijke vernieuwingen in One UI 5.1 zijn van de partij, inclusief de nieuwe Batterij widget, de achtergronden die je per Stand kunt kiezen, en de nieuwe opties voor Routines. Dit is de volledige changelist:

Hoewel er in het begin van de uitrol van One UI 5.1 wat bugs optraden op verschillende Samsung telefoons, lijkt de update op de Galaxy A53 vrij vlekkeloos te werken. Wij gaan er dus vanuit dat dit ook op de A33 het geval is. Wil je toch liever wachten? Schakel dan in Instellingen -> Software-update -> Automat. downloaden via Wi-Fi uit, of installeer een reeds gedownload updatepakket simpelweg (nog) niet.

De One UI 5.1 update voor de Galaxy A33 is inmiddels beschikbaar op alle unbranded toestellen in Nederland en België en de rest van Europa. Geef je telefoon een paar dagen de tijd om zichzelf te optimaliseren na installatie van de update. In deze periode kan het batterijverbruik wat hoger zijn dan je gewend bent – maar als het goed is normaliseert dit na een tijdje weer.

Installatie van updates

Op de Galaxy S20 én de Galaxy A33 kun je nieuwe updates op dezelfde manier installeren. Of je wacht tot je telefoon vanzelf aangeeft dat een nieuwe update klaar staat. Of je check direct handmatig de beschikbaarheid via Instellingen -> Software-update -> Downloaden en installeren.

Kom jij op jouw Galaxy S20 nog nieuwe bugs tegen, of worden oude bugs juist opgelost door de update van vandaag? En hoe werkt One UI 5.1 op jouw Galaxy A33? Deel hieronder jouw ervaringen met ons en andere gebruik(st)ers!

Lees de reacties (5)