Samsung werkt aan volgende Exynos generatie: mid-range en high-end soc

Samsung werkt onverstoorbaar door aan nieuwe Exynos processoren. Wij kunnen de ontwikkeling van de volgende high-end en mid-range chips bevestigen, met respectievelijk modelnummers S5E9935 en S5E8535.

Samsung's volgende Exynos socs

Er wordt nogal wat afgespeculeerd over de toekomst van Samsung's eigen Exynos chips. De Zuid-Koreanen hadden dit jaar moeite met de optimalisatie van zowel de Exynos 2200 in de Galaxy S22, alsook van de Exynos 1280 in de Galaxy A53. Verschillende updates waren nodig om rimpels in de werking van deze toestellen glad te strijken. Samsung MX – de mobiele tak van het concern – liet zelfs al weten geheel eigen mobiele processoren te gaan ontwikkelen om dit soort problemen definitief te omzeilen.

Dat neemt niet weg dat Samsung's chipdivisie ook het komend jaar gewoon haar eigen plan trek. Op dit moment worden tenminste twee nieuwe chips getest. Eentje daarvan is een mid-range soc met modelnummer S5E8535. De Exynos 1280 die in de Galaxy A33 en A53 gebruikt wordt draagt modelnummer S5E8825. Hoe de nieuwere soc zich tot de huidige 1280 zal verhouden is dus lastig te voorspellen op basis van de nummering zelf.

En dan is er nog modelnummer S5E9935, wat de logische opvolger lijkt te worden van de S5E9925, beter bekend als de Exynos 2200. Ook hier moeten wij op dit moment verdere details schuldig blijven. Ook is onduidelijk of de soc een nieuwe versie zal bevatten van de Xclipse GPU die in samenwerking met AMD werd ontwikkeld. Of de S5E9935 straks onder de naam Exynos 2300 zal verschijnen durven wij al helemaal niet te voorspellen.

Welke telefoons dan?

Ondanks voortdurend terugkerende geruchten dat Samsung toekomstige toptelefoons alleen nog maar van Snapdragon processoren zal voorzien, is de Galaxy S23 volgend jaar toch een van de logische kandidaten voor de S5E9935 chip. Tenslotte gaat de ontwikkeling van volledig eigen mobiele chips niet zo snel dat deze al in 2023 op grote schaal gebakken kunnen gaan worden.

Op dezelfde manier is het goed mogelijk dat de S5E8535 straks in een aantal mid-range telefoons – denk: een Galaxy A54, bijvoorbeeld – op zal duiken. Maar dat is net zo goed koffiedik kijken. Tenslotte worden alle genoemde telefoons op zijn vroegst in 2023 verwacht.