Samsung verwijdert Chinese dienst en database uit Apparaatonderhoud

Een aankomende update voor Samsung's Apparaatonderhoud functie verwijdert de database en optimalisatie functie van het Chinese Qihoo 360.  Begin januari ontstond er (een beetje) ophef toen bleek dat de functie anonieme informatie verstuurde naar dat bedrijf.

Opslaganalyse in Apparaatonderhoud: niet langer ‘Powered by 360'

Samsung verwijdert Chinese software uit Apparaatonderhoud

Vorige maand bleek uit onderzoek dat Samsung's ingebouwde Apparaatonderhoud functie gebruik maakt van een database om overtollige bestanden te identificeren en op te ruimen. Deze database wordt geleverd door een Chinees bedrijf, dat hiervoor beperkte, anonieme informatie over een toestel ontving. Dit gebeurde zonder dat gebruik(st)ers hier expliciet toestemming voor had gegeven. De een vond dit vervelend, velen haalden hun schouders op. Samsung zelf heeft besloten de functie en database te verwijderen.

De allernieuwste versie van Apparaatonderhoud blijkt geen gebruik te maken van de database met overtollige bestanden, en dus ook niet van de dienst van Qihoo 360. Het gaat om versienummer 11.0.02.42 van de Device care app, die in ons land opduikt onder de naam Apparaatonderhoud. Op dit moment hebben de meeste Samsung telefoons nog versienummer 11.0.01.66 of 11.0.01.74 – tablets nog een oudere versie. Je kunt de app op een later moment bijwerken via de Play Store of via de Galaxy Store. Op het moment van schrijven konden wij de app op verschillende toestellen nog niet updaten. Je vindt de nieuwste versie al wel op APKMirrorAanvulling 10-2: inmiddels is hij op steeds meer apparaten beschikbaar in de Play Store.

Links de huidige versie, met Opschonen-functie door 360, rechts de nieuwe versie zonder de optie

In de nieuwe app is de vermelding Powered by 360 in het Opslag scherm van Apparaatonderhoud niet meer zichtbaar. Sterker nog: de complete optimalisatie-functie is logischerwijs verdwenen. Het is niet bekend of deze later terug komt, al dan niet ontwikkeld door Samsung zelf.

Met het verwijderen van de database en dienst van Qihoo 360 blijkt Samsung gevoelig voor de reputatie die Chinese bedrijven de laatste tijd kregen door onder meer de Amerikaanse handelsoorlog en de bijbehorende retoriek en beschuldigingen. Uiteraard wil Samsung voorkomen in dezelfde hoek te belanden als Huawei. De prijs daarvoor – het verwijderen van een functie – zal voor de een acceptabel zijn, voor de ander te hoog.

(via)

Lees de reacties (7)