Samsung lanceert officieel Exynos 2200 processor met Xclipse GPU (Galaxy S22)

Samsung heeft de eigen, nieuwe Exynos 2200 processor gelanceerd. De chip is voorzien van de Xclipse GPU die in samenwerking met AMD werd ontwikkeld. Je komt ‘m binnenkort naar alle waarschijnlijkheid tegen in de Galaxy S22 serie.

Samsung lanceert Exynos 2200 voor de Galaxy S22

Het zijn geen gemakkelijke tijden in de chipindustrie. Aan de ene kant heerst de druk ieder jaar nieuwe processoren te lanceren die beter zijn dan die van vorig jaar. En aan de andere kant maakt de schaarste het moeilijk om überhaupt voldoende chips te bakken of in te kopen. In dit spanningsveld verschijnt volgende maand de Galaxy S22 serie, die in veel meer markten dan gebruikelijk een processor van Qualcomm zal hebben. Hier in Europa, echter, verschijnen de toestellen naar alle waarschijnlijkheid met de chip die zojuist officieel gelanceerd is.

De Exynos 2200 system on a chip valt vooral op door de Xclipse GPU, die Samsung in samenwerking met AMD ontwikkeld. Deze is gebaseerd op de RDNA2 architectuur, en belooft ray tracing en variable rate shading naar je telefoon te brengen.

De Exynos 2200 – modelnummer S5E9925 – wordt gebakken op een 4 nanometer procedé, en beschikt over acht rekenkernen. Er is enkele Cortex-X2 kern voor het zware werk, en er zijn drie Cortex-A710 kernen die een balans zoeken tussen prestaties en energieverbruik. Voor het lichtere werk zijn er ook nog vier Cortex-A510 kernen.

Kloksnelheden

Samsung zelf noemt nog geen kloksnelheden in het persbericht. Wel hebben we de Exynos al verschillende malen rondjes zien rennen in de Geekbench 5 benchmark. De meest recente testresultaten van een Galaxy S22 Ultra met de soc lichten toch een tipje van de sluier op. In ieder geval zien we daar dat de Cortex-X2 kern een maximale kloksnelheid had van 2,80 GHz. De drie Cortex-A710 kernen draaiden op maximaal 2,52 GHz, en de vier Cortex-A510 kernen op maximaal 1,82 GHz.

Uiteraard gaat het hier om testresultaten van prototypes die niet per de uiteindelijke, commerciële werkelijkheid weerspiegelen.

NPU, modem, en camera's

Zoals het hoort anno 2022 heeft de Exynos 2200 een eigen NPU, die volgens Samsung twee keer zo krachtig is als de NPU in de Exynos 2100, die nu in de Galaxy S21 zit. Uiteraard is er ook een 5G modem aanwezig, die direct op de soc zelf geïntegreerd is.

De ingebouwde ISP (Image signal processor) kan camerasensoren met een resolutie tot 200 megapixels aan. En op een 108 megapixel resolutie kan video tot 30 frames per seconde worden opgenomen. Bovendien kan 8K video op 60 fps worden verwerkt, en 4k video op 120 fps.

Galaxy S22

Hoewel Samsung niet direct bevestigt dat de Exynos 2200 straks in de Galaxy S22 zit, voegen de Zuid-Koreanen wel toe dat de processor nu al in massaproductie is. De timing van deze onthulling past natuurlijk uitstekend bij een release in de S22.

In november dook het gerucht op dat Samsung overal ter wereld Qualcomm's nieuwe Snapdragon 8 Gen 1 soc zou gaan gebruiken voor de Galaxy S22. Wijzelf merkten toen al op dat dit weliswaar voor sommige markten geldt, maar dat het toestel in Europa waarschijnlijk gewoon met de Exynos 2200 verschijnt.

Gisteren werd dit nog eens bevestigd, toen we vermeldingen bij verschillende Europese retailers ontdekten van S22-modellen mét de Exynos 2200 soc.

Natuurlijk moeten we wachten op de definitieve lancering van de Galaxy S22, tijdens een Unpacked evenement dat op of rond 8 februari plaats zal vinden. De prijzen van de Galaxy S22 doken vorige week ook al op – althans, geruchten erover. De toestellen worden vermoedelijk een stapje – €50 tot €100 – duurder dan de S21-serie bij de lancering.